Ήρθε η ώρα που περιμέναμε. Και όμως μας βρίσκει μουδιασμένους για το πώς θα είναι η επιστροφή στο γραφείο ή και στη δουλειά μετά από διάστημα δύο μηνών. 


Παρακάτω θα βρείτε μία σύντομη αναφορά στο πώς αρκετές εταιρείες σχεδιάζουν την επιστροφή στη νέα καθημερινότητα εφόσον μπορεί να φανεί χρήσιμο σε άλλες εταιρείες που βρίσκονται σε παρόμοια θέση:

εθελοντική παρουσία στα γραφεία για τις εταιρείες που είχαν εφαρμόσει εργασία από το σπίτι.

Η εταιρία δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να επιλέξουν εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στο γραφείο ή να συνεχίσουν την εργασία από το σπίτι. Σε αυτήν την περίπτωση, ο εργοδότης θέτει τις προδιαγραφές με βάση τις αντίστοιχες οδηγίες των αρχών ( πχ μάξιμουμ % εργαζομένων που μπορούν να είναι παρόντες στο χώρο εργασίας με βάση τα τετραγωνικά, κανόνες υγιεινής). Βασική προϋπόθεση είναι η εκπαίδευση και δημιουργία handbook για τους εργαζόμενους πριν την έναρξη της εργασίας από το γραφείο.

παρουσία στα γραφεία για όλους για εταιρείες που είχαν εφαρμόσει εργασία από το σπίτι ή είχαν σταματήσει τη δραστηριότητά τους .

Η εταιρία παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και δημιουργεί λίστα με κανόνες και συστάσεις που θα πρέπει να ακολουθούν οι εργαζόμενοι. Και εδώ οι εταιρίες συστήνουν αντίστοιχη εκπαίδευση με λίστα ερωταπαντήσεων που έχουν συλλέξει από πριν, tutorials για το πως διαχειρίζεται κάποιος συγκεκριμένα περιστατικά που μπορεί να ενέχουν ρίσκο και πως διεξάγεται η συνεργασία ανάμεσα στους εργαζόμενους και τις ομάδες υπό τις νέες συνθήκες εργασίας.


Να σημειώσουμε ότι πολλές εταιρείες συνεχίζουν την εργασία από το σπίτι τουλάχιστον για το μήνα Μάιο.

δύσκολα σημεία προς διαχείριση για όλους είναι τα παρακάτω:

  • Πώς η εταιρία θα προσδιορίσει/ περιορίσει τις επαφές των εργαζόμενων με άτομα εκτός εταιρείας και οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της καθημερινότητας στο γραφείο: συναντήσεις με πελάτες, συνεργάτες, παραγγελίες φαγητού ή καφέ.
  • Μετακίνηση προς/από το γραφείο με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: κάποιες εταιρείες το αποδέχονται (όταν η επιστροφή ισχύει καθολικά), κάποιες όχι. 
  • Μάσκα στο γραφείο: κάποιες εταιρείες το θέτουν ως κανόνα και κάποιες ως σύσταση. Σημαντικό είναι εδώ να εξετάσουμε εάν υπάρχουν θέσεις εργασίας όπου η χρήση της μάσκας δεν μπορεί να εφαρμοστεί ή δυσκολεύει τη διεκπεραίωση της εργασίας πχ εξυπηρέτηση πελατών.

Η επιστροφή μας στην καθημερινότητα θα γίνει σταδιακά. Για ακόμη μια φορά έρχεται στο προσκήνιο το πρωτοφανές της κατάστασης που βιώνουμε αφού δεν υπάρχει έτοιμη λύση για να υιοθετήσουμε. Σας συστήνουμε να συνεχίσετε να παρακολουθείτε στενά τις εξελίξεις και να εντάξετε τόσο στην εργασιακή όσο και στη προσωπική καθημερινότητα σας τις συμβουλές και συστάσεις των ειδικών για ασφάλεια. Για όλους είναι δύσκολο, αλλά όλοι μαζί θα το ξεπεράσουμε κι αυτό.