Ο κλάδος του engineering προσφέρει πληθώρα επιλογών καριέρας και οι επαγγελματίες που προχωρούν σε συνεντεύξεις θα πρέπει να αναμένουν ότι ενδέχεται να τους ζητηθεί να αποδείξουν ότι κατέχουν την τεχνογνωσία που απαιτεί η θέση για την οποία έχουν κάνει αίτηση.

Η συνέντευξη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον υποψήφιο ως ευκαιρία για να παρουσιάσει τις ικανότητες του ως μηχανικός / engineer και είναι σημαντικό να έχει από πριν προετοιμαστεί να κάνει αναφορά σε προηγούμενα projects στα οποία συμμετείχε και να αναλύσει τους λόγους που συνέβαλαν στην επιτυχία τους. Θα πρέπει να είναι έτοιμος να υποστηρίξει τις δηλώσεις του με γεγονότα!

Εάν είσαι σε διαδικασία αναζήτησης της επόμενης θέσης εργασίας σου στον κλάδο του engineering, οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν στην προετοιμασία σου για την επόμενη συνέντευξή σου:

1. παραδέξου τις αποτυχίες σου.

Οι συνεντευξιαζόμενοι συχνά ερωτώνται για αποτυχημένα projects, λάθη που έχουν κάνει στο παρελθόν και για τις αδυναμίες τους. Σε αυτή την περίπτωση, καλό θα ήταν να μην παρουσιάσεις αρνητικά παρελθοντικά προβλήματα ή αποτυχίες, αλλά να παρουσιάζεις τη θετική πλευρά των πραγμάτων δίνοντας έμφαση στην εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησες μέσα από αυτή τη δοκιμασία. Όλοι κάνουμε λάθη! Ένας υποψήφιος που  αποδεικνύει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει και να ξεπεράσει δυσκολίες, είναι ένα πιθανό ικανό στέλεχος.

2. κάνε την έρευνα σου.

Η διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για την εταιρεία που επιθυμείς να δουλέψεις είναι σημαντικό βήμα της διαδικασίας της προετοιμασίας σου για τη συνέντευξη. Προετοιμάσου να απαντήσεις στις ερωτήσεις που θα προκύψουν και προσάρμοσε τις απαντήσεις σου σύμφωνα με το αντικείμενο της εταιρεία που στοχεύεις.  Συχνά τίθενται ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο που θα προσέγγιζες ένα έργο της εταιρείας, σε αυτή την περίπτωση η πρότερη εμπεριστατωμένη έρευνα της εταιρείας θα σου φανεί πολύ χρήσιμη.

Μπορεί ακόμη να ζητηθεί από τον υποψήφιο να ετοιμάσει “draft” μηχανολογικές προτάσεις, είτε να προγραμματίσει τις απαιτούμενες ενέργειες για κάποιο project είτε να παρουσιάσει πώς θα κατασκεύαζε κάτι.

3. μην απαντήσεις μόνο στις ερωτήσεις τους, προετοίμασε τις δικές σου ερωτήσεις.

Ναι, το πόσο καλά ή σωστά θα απαντήσεις στις  ερωτήσεις της συνέντευξης θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση, ωστόσο σημαντικό ρόλο θα παίξει και το ενδιαφέρον σου για την εταιρεία. Προετοιμάσου και κάνε ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να αντιληφθείς καλύτερα τις υπηρεσίες και την κουλτούρα τις εταιρείας αλλά και τις απαιτήσεις της θέσης σου. Σε αυτή την περίπτωση βοηθάει αν έχεις ήδη προετοιμάσει τις ερωτήσεις σου.

ερωτήσεις που ενδέχεται να σου γίνουν:

  • Περιγράψτε μια κατάσταση όπου έπρεπε να βρείτε μια καινοτόμο λύση σε ένα τεχνικό πρόβλημα.

Οι απαντήσεις που μπορούν να δοθούν αμέτρητες, εδώ είναι η ευκαιρία σου να επιδείξεις την εφευρετικότητα και ευρηματικότητα σου!

  • Περιγράψτε μας μια κατάσταση κατά την οποία δεν καταφέρατε να αντιμετωπίσετε κάποιο τεχνικό πρόβλημα.

Στόχος αυτής της ερώτησης είναι να διαπιστώσει αν μπορείς να εργαστείς στα πλαίσια μιας ομάδας και να ξέρεις να ζητάς βοήθεια όποτε τη χρειάζεσαι. Εάν είσαι από τους τυχερούς που δεν έχουν στο ιστορικό τους αντίστοιχη περίπτωση, καλό είναι να μιλήσεις για περιπτώσεις που χρειάστηκε να ζητήσεις συμβουλές και βοήθεια από την ομάδα σου για να αντιμετωπίσετε μια δύσκολη κατάσταση.

Ερωτήσεις που μπορεί να σου γίνουν εάν η θέση που στοχεύεις αφορά μηχανικό στο κλάδο της βιομηχανίας:

  • Τι λύσεις έχετε προτείνει ως μηχανικός σε βιομηχανία για τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας;

Στόχος αυτής της ερώτησης είναι να διαπιστώσει κατα πόσο μπορείς να εξελίξεις την εργασία σου και να συμβάλλεις ενεργά στην ανάπτυξη της εταιρείας. Εάν δεν είσαι προετοιμασμένος να απαντήσεις μπορεί η ερώτηση αυτή να φαντάζει δύσκολη. Εάν όμως διαθέτεις προϋπηρεσία, σίγουρα κάποια στιγμή έχεις προτείνει βελτιώσεις σε διαδικασίες, το μόνο που χρειάζεται λοιπόν είναι να προετοιμάσεις την απάντηση σου απο πριν ώστε να μην “κολλήσεις” την ώρα της συνέντευξης.

  • Έχετε έρθει αντιμέτωπος με κατάσταση που έπρεπε να σταματήσει η παραγωγή; Πώς αντιμετωπίσατε την κατάσταση, δώστε πρακτικά παραδείγματα.

Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση σε αυτή την ερώτηση, στόχος της είναι να αντιληφθεί ο σύμβουλος πώς αντιδράς σε καταστάσεις πίεσης. Σε περίπτωση που δεν σου έχει τύχει μπορείς να απαντήσεις υποθετικά, είτε να περιγράψεις τον τρόπο δράσης σου σε άλλη δύσκολη περίπτωση.

Ερωτήσεις που μπορεί να σου γίνουν εάν η θέση που στοχεύεις αφορά πωλήσεις:

  • Πώς εξηγείται σύνθετα θέματα τεχνικά θέματα σε πελάτες;

Ενδεικτική απάντηση: Προσαρμόζω την παρουσίαση μου ανάλογα με το υπόβαθρο του εκάστοτε πελάτη. Ιδιαίτερα σύνθετα ζητήματα συχνά τα προσεγγίζω με χρήσιμες αναλογίες. Φροντίζω ώστε ο πελάτης να μπορεί να αντιλαμβάνεται πλήρως όλα τα δεδομένα και να μην αισθάνεται σύγχυση.

  • Πώς διαχειρίζεστε τις προσδοκίες των πελατών αναφορικά με το κόστος;

Ενδεικτική απάντηση: Παρέχω μια απλουστευμένη ανάλυση κόστους / οφέλους για κάθε στοιχείο του έργου και είμαι ειλικρινής για τους στόχους που θα επιτύχουμε σε κάθε περίπτωση. Χτίζω σχέση ανοιχτής επικοινωνίας  με τον πελάτη  ώστε συζητώντας να καταλήγουμε σε αμοιβαία επωφελείς λύσεις.

Η Randstad προσφέρει θέσεις εργασίας για μηχανικούς σε διάφορους τομείς. Βρες αυτή που σου ταιριάζει έδω!