Κοινή ανοιχτή επιστολή εξέδωσαν και συνυπέγραψαν οι τρεις παγκόσμιοι ηγέτες στον κλάδο υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με στόχο την ενεργοποίηση των εταιρειών και εργαζομένων για την ασφαλή επιστροφή στην εργασία. Επιτακτική η ανάγκη για την προώθηση βέλτιστων πρακτικών και συνεργασία για την προετοιμασία της αγοράς εργασίας όπως αναδύεται στην μετα-πανδημική εποχή.

ㅤ
ㅤ

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των μεγαλύτερων Ομίλων παροχής υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού στον κόσμο, ManpowerGroup, Randstad και Adecco Group, απευθύνουν πρόσκληση για την ανάληψη δράσεων και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών που δραστηριοποιούνται με οποιοδήποτε τρόπο στην αγορά εργασίας, με στόχο τη μέγιστη δυνατή προσαρμογή τους στη νέα κανονικότητα. 

Η πανδημική κρίση έχει δημιουργήσει, αναμφισβήτητα, πρωτοφανείς προκλήσεις για τους ανθρώπους και τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Όπως επισημαίνεται, η αγορά εργασίας και όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτή χρειάζεται να προσαρμοστούν άμεσα στη νέα πραγματικότητα, εκεί όπου η κοινωνική αποστασιοποίηση και άλλα αυστηρά μέτρα θα αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής κουλτούρας. Με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η οικονομική ύφεση και κατ’ επέκταση ο αντίκτυπός της στο επίπεδο ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στην κοινή επιστολή τους οι κκ. Jacques van den Broek, CEO, Randstad NV, Alain Dehaze, CEO, The Adecco Group και Jonas Prising, CEO, ManpowerGroup, «Απαιτούνται τώρα επείγουσες ενέργειες για να είμαστε σε θέση να δούμε την επιστροφή των ανθρώπων με ασφάλεια ξανά στις εργασίες τους όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Η τοποθέτηση των ενεργειών αυτών στον σωστό χρόνο μάλιστα είναι ένας παράγοντας πολύ κρίσιμος για την οικονομία. Και βέβαια, η επιστροφή μας θα έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις λαμβάνοντας υπόψη τις χώρες και τους κλάδους της οικονομίας, όπως επίσης και το στοιχείο της ίδιας της εξέλιξης του ιού τους επόμενους μήνες ανά τον κόσμο. Απαιτείται λοιπόν, αγαστή συνεργασία και συντονισμός από πολλά εμπλεκόμενα μέρη, ξεκινώντας από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις, φτάνοντας μέχρι και τα συνδικάτα και ινστιτούτα, για την προετοιμασία της νέας εργασιακής κανονικότητας.»

Κρίνοντας πόσο επιτακτική είναι η στιγμή για ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της εργασίας εκατομμυρίων ανθρώπων, οι παγκόσμιοι ηγέτες Adecco Group, ManpowerGroup και Randstad ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο να συμβάλουν από κοινού στην προετοιμασία για τη νέα κανονικότητα, ώστε να επιτευχθεί η επιστροφή των ανθρώπων στην εργασία με ασφάλεια και η δυναμική επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και των εθνικών οικονομιών. Αξίζει να σημειωθεί, πως μόνο το 2018, ο κλάδος των υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού εξασφάλισε εργασία σε περίπου 60 εκατομμύρια εργαζόμενους σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο.

Υπό αυτό το πρίσμα, εδράζεται η ιδέα πίσω από τη δημιουργία αυτής της συμμαχίας, στο πλαίσιο της οποίας, ο κλάδος είναι πρόθυμος να παρέχει εξειδικευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία, την ώρα που σχεδιάζεται ο τρόπος επιστροφής στην νέα κανονικότητα και της επανεκκίνησης της αγοράς.

Οι ενέργειες της συμμαχίας βασίζονται στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σχετικά με τα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας, τα οποία είτε πρέπει να θεσπιστούν από την αρχή είτε να ανανεωθούν στο πλαίσιο της νέας  «προσωρινής» οικονομίας που προϋποθέτει την κοινωνική αποστασιοποίηση. Είναι ζωτικής σημασίας αυτές οι πρακτικές να διοχετευτούν σε πολλούς κλάδους και χώρες και να δημιουργηθούν νέα κανάλια για την κλιμάκωση αποτελεσματικών πρωτοκόλλων που θα ενεργοποιηθούν ταχύτατα, παρέχοντας έτσι το αίσθημα  ασφάλειας στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Κλείνοντας την ανοιχτή επιστολή τους, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι της ManpowerGroup,Randstad και Adecco Group, απευθύνουν πρόσκληση στους εργοδότες, τα συνδικάτα και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συστρατευτούν σε αυτή τη συμμαχία ενώ την ίδια στιγμή,  επιχειρούνται παρεμβάσεις  στις κυβερνήσεις να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν αυτές τις προσπάθειες, ώστε οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στην εργασία τους με τρόπο ασφαλή που θα τους επιτρέψει να παραμείνουν παραγωγικοί.Σχολιάζοντας την ιστορική αυτή πρωτοβουλία σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, οι επικεφαλής των Ομίλων στην Ελλάδα κα. Leigh Ostergard, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Randstad στην Ελλάδα, κ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Cluster Head του Ομίλου Adecco σε Ελλάδα και Βουλγαρία και κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος  ManpowerGroup Ελλάδος , τονίζουν “Η συμμαχία αυτή υπηρετεί ένα βασικό σκοπό: να συμβάλει ουσιαστικά στην προετοιμασία αλλά και την επιτάχυνση της ασφαλούς επιστροφής στην εργασία εκατομμυρίων ανθρώπων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν αβέβαιο μετασχηματισμό του εργασιακού καθεστώτος. Αυτή η σύμπραξη αποτελεί μια υπενθύμιση πως οι εταιρείες μπορούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο σε προκλήσεις όπως αυτή που βιώνουμε τώρα, επιδεικνύοντας το κοινωνικό τους πρόσωπο μπροστά σε παγκόσμιες κρίσεις. Και αυτό κάνουμε πράξη μέσα από αυτή τη συνεργασία. Πρόκειται για μια ευκαιρία - και ως τέτοια την βλέπουμε, για τη συλλογική ευθύνη. Η προάσπιση  των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η διασφάλιση της υγείας τους όχι μόνο στον χώρο εργασίας τους αλλά και της ευζωίας τους εν γένει, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους. Μπροστά λοιπόν σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα που θα μας απασχολήσει το προσεχές διάστημα, επιδιώκουμε μέσα από αυτή τη συμμαχία την προώθηση καλών πρακτικών και λύσεων για να υποστηρίξουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Το μέλλον της εργασίας προβλέπεται ότι θα παρεκκλίνει από την συμβατική μέχρι σήμερα συνήθη κανονικότητα και αυτό πρέπει να το εξετάσουμε εποικοδομητικά για να συνεισφέρουμε στη μέγιστη δυνατή υποστήριξη των εργαζομένων μπροστά σε έναν καινούργιο κόσμο εργασίας με άλλες απαιτήσεις. Στόχος μας είναι να βρούμε ένα πεδίο εξισορρόπησης, για να διασφαλίσουμε τον περιορισμό των κινδύνων για το ανθρώπινο δυναμικό παράλληλα με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Σε αυτή την προσπάθεια θα θέλαμε να προσκαλέσουμε και άλλους φορείς και θεσμούς να συμμετέχουν, σε έναν ανοιχτό διάλογο για να συντονίσουμε τους τρόπους, ώστε να δούμε ξανά τους ανθρώπους πρώτα, και κατ’ επέκταση τις οικονομίες να ανθίζουν και πάλι.”

Στην Ελλάδα, η πρωτοβουλία των τριών εταιρειών στηρίζεται και από το θεσμικό φορέα του κλάδου, την ΕΝΙΔΕΑ (Ένωση Ιδιωτικών Εταιρειών Απασχόλησης).

  

Κατεβάστε εδώ το Back2Work_position paper.pdf.