Σας παραθέτουμε παρακάτω το άρθρο της Χρυσούλας Διακάτου, Head of Risesmart, Randstad Risesmart Ελλάδος, όπως αυτό δημοσιεύτηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2021 του HR Professional. 

Τα συστήματα διαχείρισης απόδοσης ανθρώπινου δυναμικού επιτρέπουν την παρακολούθηση της προόδου των στόχων που συνδέονται με την επιχειρηματική στρατηγική. Και μπορεί αυτή η μέθοδος να ικανοποιεί τους εταιρικούς στόχους, όμως σε ποιο βαθμό καταφέρνει να καλλιεργήσει μια κουλτούρα που την καθιστά έτοιμη για τις μελλοντικές προκλήσεις;

Η κινητικότητα και η έλλειψη ταλέντων, η δέσμευση και η παραγωγικότητα του ανθρώπινου δυναμικού, η προσέλκυση και η διατήρησή τους αποτελούν ορισμένες από τις προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα στελέχη Ανθρώπινου Δυναμικού στον σύγχρονο κόσμο της εργασίας. Εξίσου και η ανάγκη για διαρκή βελτίωση και ενίσχυση της απόδοσης των εργαζομένων που ευθυγραμμίζονται και στηρίζουν τις επιχειρηματικές προτεραιότητες. Στο σημείο αυτό, τα συστήματα διαχείρισης απόδοσης έρχονται να ικανοποιήσουν αυτή την ανάγκη. Ωστόσο, πόσο αποτελεσματικά μπορούν να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, να αναπτύξουν περαιτέρω τις ικανότητές τους και να συμβάλλουν στην αλλαγή; Ένα ισχυρό σύστημα καθοδήγησης και ανάπτυξης σταδιοδρομίας μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για οργανισμούς που αναζητούν βιώσιμες λύσεις μπροστά στις προκλήσεις. Σε αυτό που χρειάζεται να επενδύσουν περισσότερο οι οργανισμοί είναι στην ουσιαστική προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων, επιπλέον μιας αξιολόγησης που κυρίως εξετάζει την απόδοσή τους.

Οι υπηρεσίες διαχείρισης ταλέντου και ανάπτυξης καριέρας έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα, αφού δημιουργούν συνθήκες μέσα στις οποίες οι εργαζόμενοι νιώθουν το αίσθημα της συμπερίληψης και της προσφοράς έργου με σημαντικό σκοπό, ενώ την ίδια στιγμή τα οφέλη επιμερίζονται εξίσου στο σύνολο του οργανισμού συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων.

Τα παραδοσιακά συστήματα διαχείρισης απόδοσης διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι ευθυγραμμίζονται με τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους επιχειρηματικούς στόχους, φαίνεται όμως να επιδρούν σε περιορισμένο βαθμό στην ενίσχυση της βελτίωσής τους. Η κινητικότητα των ταλέντων, η οποία επιτρέπει στους εργαζόμενους να δοκιμάζουν νέα πράγματα στη δουλειά τους, να μετακινούνται μέσα στον οργανισμό για να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να διευρύνουν την εμπειρία τους, ξεκινά συνήθως από εκεί που σταματούν τα «παραδοσιακά» συστήματά διαχείρισης απόδοσης. Οι λύσεις διαχείρισης ταλέντου και ανάπτυξης καριέρας βοηθούν τους οργανισμούς να αναπτύξουν την ευελιξία που απαιτείται για να διατηρήσουν εσωτερική ομαλότητα, την ίδια στιγμή που οι εξωτερικές συνθήκες εξελίσσονται ραγδαία. Η καθοδήγηση σταδιοδρομίας αποτελεί θεμελιώδες συστατικό ενός συστήματος διαχείρισης ταλέντων ικανό να υποστηρίξει τους οργανισμούς να ευημερούν σήμερα αλλά και αύριο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος ανάπτυξης και καθοδήγησης καριέρας Randstad Risesmart, οι 7 στους 10 εργαζόμενους δηλώνουν ότι είναι πιο πιθανό να παραμείνουν στην εταιρεία τους για άλλα δύο χρόνια όπως και ότι αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι και αφοσιωμένοι στην εργασία τους, ενώ ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι ότι οι 9 στους 10 εντόπισαν τους στόχους καριέρας τους μέσα σε διάστημα μόλις 30 ημερών.

Η Randstad Risesmart παρέχει διευρυμένες υπηρεσίες career development και skilling, outplacement και redeployment, προτείνοντας ολοκληρωμένες, αλλά προσαρμοσμένες στον κάθε οργανισμό λύσεις, συνδυάζοντας απεριόριστες τεχνολογικές δυνατότητες διατηρώντας πάντα την ανθρώπινη επαφή στο επίκεντρο. Στην Randstad Risesmart, οι Career Coaches προσφέρουν εξατομικευμένη καθοδήγηση στους συμμετέχοντες και παρέχουν εύχρηστα τεχνολογικά εργαλεία με μια βασική αποστολή: να παρέχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε όλους να «πλοηγηθούν» στις ευκαιρίες σταδιοδρομίας προσφέροντάς τους κίνητρα για την επίτευξη των στόχων που σχετίζονται με την καριέρα τους αλλά και το μέλλον του οργανισμού τους.

ㅤ
ㅤ