Η σύγχρονη αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική καθώς η προσφορά υποψηφίων είναι μεγάλη και οι θέσεις εργασίας περιορισμένες. Πώς, λοιπόν, μπορεί κάποιος να προσεγγίσει τη διαδικασία μιας νέας προσφοράς εργασίας, ώστε να μείνει ικανοποιημένος με το μισθό χωρίς, παράλληλα, να επιβάλλει απαγορευτικά για τους εργοδότες όρια;

Το μυστικό βρίσκεται στην προσεκτική αντιμετώπιση της διαδικασίας στο σύνολό της.

  • Πρώτη Επαφή

Επικρατεί η άποψη ότι η πρώτη επαφή καθορίζει την αρχική στάση που θα διατηρήσει ένα άτομο απέναντί σας. Από το πρώτο email ή τηλεφώνημα που θα ανταλλάξετε με τον recruiter έως και τις συνεντεύξεις, είναι κρίσιμο να διατηρήσετε ένα πολύ επαγγελματικό προφίλ.

Φροντίστε να είστε ευγενικοί, ευθείς και ειλικρινείς. Διατηρήστε επαγγελματική ενδυμασία και καλή διάθεση. Με τον τρόπο αυτό, θα δώσετε την ευκαιρία στον εργοδότη να σας αντιμετωπίζει θετικά, δίνοντάς σας την ευκαιρία, παράλληλα, να επικοινωνήσετε τις πραγματικές σας προθέσεις.

  • Συνέντευξη

Έχοντας περάσει το πρώτο στάδιο επικοινωνίας με τους recruiters, θα έρθει η στιγμή που θα κληθείτε για συνέντευξη.

Συμβουλές για τη συνέντευξη εργασίας μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η ουσία στη συγκεκριμένη διαδικασία σχετικά με τη σύνδεση με την επικείμενη προσφορά εργασίας βρίσκεται στην ανάπτυξη μιας προσωπικής σχέσης με τον πιθανό εργοδότη. Αυτή ακριβώς η σχέση θα σας δώσει τη δυνατότητα στη συνέχεια να διαπραγματευτείτε πραγματικά την προσφορά που θα σας γίνει.

Εξίσου σημαντικό είναι να αποδείξετε ότι πραγματικά αξίζετε και κατέχετε όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας. Αν ταιριάζετε τέλεια με την περιγραφόμενη θέση, είναι δυσκολότερο για τον εργοδότη να σας απορρίψει στην διαπραγμάτευση μισθού που θα ακολουθήσει.

  • Διαπραγμάτευση Μισθού

Φτάνοντας στο δια ταύτα, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι η θέση σας κατά την διαπραγμάτευση της προσφοράς εργασίας είναι δύσκολη και η γραμμή που μπορεί να σας δώσει τη δουλειά ή να σας οδηγήσει στην απόρριψη πολύ λεπτή.

Υποθέτοντας ότι έχετε πείσει για την αξία που θα προσφέρετε στον οργανισμό, όταν θα σας γίνει η ερώτηση σχετικά με τις μισθολογικές απαιτήσεις σας πρέπει να προβάλλετε αυτοπεποίθηση.

Με αυτή την ερώτηση, οι recruiters επιθυμούν να μάθουν αν έχουν τη χρηματική δυνατότητα να σας προσλάβουν και αν μπορούν να σας κάνουν να συμβιβαστείτε με λιγότερα χρήματα. Εφόσον έχετε εμπιστοσύνη στην απόδοσή σας, θα δώσετε αξία στην εργασία σας, για την οποία θα πρέπει να αποζημιωθείτε.

Οφείλετε να είστε προετοιμασμένοι για τις ερωτήσεις σχετικά με τις επιθυμητές αποδοχές. Πρέπει να έχετε διεξάγει τη δική σας έρευνα σχετικά με τις μέσες απολαβές στον τομέα σας και τους μέσους μισθούς που δίνει η εταιρεία που θέλετε να σας προσλάβει.

Σκεφτείτε τα ανώτατα και τα κατώτατα όρια εντός των οποίων θα θέλατε να κυμαίνεται ο επόμενος μισθός σας. Δεν θα θέλετε να είναι απαγορευτικός για την επιχείρηση, ούτε όμως και να υποτιμάει εσάς και την εργασία σας.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης θυμηθείτε:

  1. Να διατηρείτε θετική διάθεση και κατανόηση.
  2. Να κάνετε μια αντιπρόταση στα πλαίσια του επιστητού και του λογικού-αποδεκτού.
  3. Μπορεί ο βασικός μισθός σας να μη σας ικανοποιεί, αλλά οι έξτρα παροχές και τα bonus της επιχείρησης να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες σας.
  4. Να είστε έτοιμοι να μην αποδεχτείτε την πρόταση, αν θεωρείτε ότι η εργασία σας αξίζει περισσότερα.

Μπορεί οι επιχειρήσεις να προσφέρουν την εργασία, αλλά ένας υποψήφιος που είναι εξειδικευμένος, έμπειρος και γενικώς ταιριάζει με το ζητούμενο από τη θέση προφίλ, έχει διαπραγματευτική ισχύ και μπορεί πραγματικά να επιτύχει την επιθυμητή συμφωνία.