Το να λέμε ότι είμαστε καλύτεροι από κάποιον έχει να κάνει με τον τρόπο που μετράμε και αξιολογούμε τα διαθέσιμα στοιχεία. Πρώτου όμως προχωρήσουμε στο να γίνουμε καλύτεροι θα πρέπει πριν να έχουμε ορίσει:

τι σημαίνει το “είμαι καλός” σε κάποιο αντικείμενο

Η ηγεσία έχει να κάνει με την γνώση του που βρισκόμαστε την δεδομένη στιγμή και όχι απαραίτητα το να εκφράζουμε ότι είμαστε ο ηγέτης σε κάποιο εργασιακό κλάδο ή σε κάποιο τομέα επαγγελματικής εξειδίκευσης ή σε κάποια προϊόντική αγορά. Το να είμαστε οι ηγέτες σε ένα τομέα δραστηριότητας  δεν έχει μόνο να κάνει με την σύγκριση μας με τον ανταγωνισμό μας, αλλά και με την σύγκριση με το πού είμαστε τώρα και πού θέλουμε να βρεθούμε.

σε πολλούς οργανισμούς χρησιμοποιούν τον ανταγωνισμό για να ορίσουν την επιτυχία της ηγεσίας  

Για παράδειγμα κάποιες εταιρείες αναφέρουν “ είμαστε στο top 10 του κλάδου μας“ ή είμαστε πολύ καλύτεροι από την ΑΒΓ εταιρία, άρα αποκλείεται να έχουμε κακά αποτελέσματα.  Σε αρκετές περιπτώσεις η επιτυχία μας καθορίζετε από την σύγκριση αποτελεσμάτων ή από την ανάλυση διαφόρων δεικτών. Πολλοί θεωρούν ότι έχουν ηγετική δραστηριότητα  επειδή κατάφεραν να ξεπεράσουν τον μέσο όρο.

Αυτό όμως δεν είναι σημαίνει ότι ηγούμαστε. Αν βάζαμε αυτά τα χαρακτηριστικό σε ένα αγώνα δρόμου, αυτό θα έδειχνε  απλά ότι είμαστε πιο γρήγοροι από κάποιον άλλο και ότι έχουμε ένα απλό προβάδισμα. Δεν σημαίνει όμως ότι εμείς θα είμαστε οι τελικοί νικητές και αυτοί που θα έχουν την τελική επιτυχία. Αν η βασική σας προτεραιότητα είναι να είστε λίγο πιο γρήγοροι από τον ανταγωνισμό μας τότε πολύ πιθανόν τα αποτελέσματα μας μπορεί να έχουν σύντομο χαρακτήρα.