Όπως αναφέραμε και στο πρώτο μέρος του άρθρου, ένας υποψήφιος πρέπει να έχει κάνει μία πολύ καλή προετοιμασία πριν από μία συνέντευξη εργασίας. Η προετοιμασία αυτή περιλαμβάνει τη συγκέντρωση των απαιτούμενων πληροφοριών για την εταιρεία στην οποία έχετε κάνει την αίτησή σας, την καλή γνώση του βιογραφικού σας και την επαγγελματική παρουσίαση του εαυτού σας. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε απόλυτα έτοιμοι και την ημέρα της συνέντευξης.

Την ημέρα της συνέντευξης δώστε τον καλύτερο σας εαυτό. Έχετε ήδη καταφέρει να ξεχωρίσετε ως υποψήφιος με το βιογραφικό σας και τώρα είναι η ευκαιρία σας να εντυπωσιάσετε τον εν δυνάμει εργοδότη σας από κοντά, δείχνοντάς του ότι είστε ο καταλληλότερος υποψήφιος για τη συγκεκριμένη εργασία.

Ποια είναι τα στοιχεία που θα πρέπει να προσέξετε κατά την παρουσία σας στην εταιρεία και τι πρέπει να έχετε στο μυαλό σας για μία επιτυχημένη συνέντευξη εργασίας;

Αρχικά, φροντίστε να είστε συνεπής και να φτάσετε στην ώρα σας στην εταιρεία. Η αργοπορία και η έλλειψη συνέπειας ίσως δημιουργήσει την εντύπωση στον recruiter ότι δεν αναγνωρίζετε τη σημασία μίας συνέντευξης και, πιθανόν, να σκεφτεί ότι δεν θα είστε συνεπής και στην εργασία σας. Καλό θα ήταν να αποφύγετε να είστε στον χώρο της εταιρείας πολύ νωρίτερα – πέντε με δέκα λεπτά πριν την καθορισμένη ώρα της συνέντευξης είναι ιδανικό.

Είναι λογικό να είστε αγχωμένοι πριν τη συνέντευξη εργασίας. Ωστόσο, πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμος καθώς το υπερβολικό άγχος ίσως αποτελέσει εμπόδιο στη διεξαγωγή της συνέντευξης. Αναλογιστείτε ότι πρόκειται για τη θέση εργασίας που στοχεύσατε από την αρχή και ότι πρέπει να τη διεκδικήσετε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Κατά τη διαδικασία της συνέντευξης εργασίας, παίζει σημαντικό ρόλο η στάση του σώματος και η γενική συμπεριφορά σας. Διατηρήστε καλή στάση σώματος και σταθερή φωνή. Η πρώτη ενύπωση δημιουργείται από τα πρώτα, κιόλας, δευτερόλεπτα μίας συνάντησης, συνεπώς πρέπει να δείξετε στον εν δυνάμει εργοδότη σας ότι είστε αυτός που αναζητά.

Καλό θα ήταν να έχετε το κινητό σας απενεργοποιημένο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης για τη θέση εργασίας. Ο αντιπερισπασμός του τηλεφώνου ίσως να μην δημιουργήσει θετική εντύπωση.

Στη διάρκεια της συνέντευξης πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για το τι ενδέχεται να αντιμετωπίσετε και να προσαρμόσετε τη συμπεριφορά σας αντίστοιχα. Αποφύγετε να εκφραστείτε με αρνητικούς χαρακτηρισμούς για προηγούμενους εργοδότες σας. Αντίθετα, μπορείτε να εξηγήσετε την εμπειρία που αποκομίσατε από τα καθημερινά καθήκοντα στην προηγούμενη εργασία σας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίσατε και πώς αυτό διαμόρφωσε την επαγγελματική σας πλευρά.

Μπορείτε, στο τέλος της συνέντευξης, να ρωτήσετε κι εσείς πληροφορίες που θέλετε να μάθετε σχετικά με τη θέση εργασίας όπως, ποια θα είναι αναλυτικότερα τα καθήκοντα της θέσης, πώς είναι μία τυπική ημέρα στην εταιρεία, πληροφορίες σχετικά με την ομάδα που θα συνεργάζεστε και οτιδήποτε άλλο ταιριάζει με τη συνέντευξη εργασίας που είχατε.

Με την κατάλληλη προετοιμασία πριν τη συνέντευξη εργασίας αλλά και την ημέρα αυτής, θα ξεχωρίσετε ως ένας έμπιστος εργαζόμενος και θα καταφέρετε να εξελίξετε την καριέρα σας.

 

Καλή επιτυχία!