Όπως έχουμε εξηγήσει σε πολλά άρθρα της Randstad, η συνέντευξη εργασίας είναι η σημαντικότερη διαδικασία επιλογής ενός υποψηφίου για κάποια θέση. Οι υποψήφιοι μπορούν να συναντήσουν πολλά είδη συνεντεύξεων εργασίας, μεταξύ των οποίων η συνέντευξη πρόσωπο με πρόσωπο, η τηλεφωνική συνέντευξη, η συνέντευξη μέσω Skype, η συνέντευξη με βάση διάφορα case studies και η λίστα συνεχίζεται.

 

Ο υποψήφιος καλείται να παρουσιάσει τον εαυτό του, την ακαδημαϊκή και εργασιακή του εμπειρία αλλά και να κάνει σαφείς τους επαγγελματικούς του στόχους και τη διάθεσή του να μάθει περισσότερα, να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί.

 

Ο εργοδότης από την πλευρά του, έχοντας μελετήσει το βιογραφικό του υποψηφίου, έχει κάνει την απαιτούμενη προετοιμασία και έχει ετοιμάσει ορισμένες ερωτήσεις συνέντευξης. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι, με την κατάλληλη έρευνα μπορείτε να βρείτε κι εσείς κάποιες συνηθισμένες ερωτήσεις συνέντευξης ώστε να είστε ετοιμόλογος και πλήρως προετοιμασμένος.

 

Ωστόσο, όταν τελειώσει η συνέντευξη εργασίας, είναι σίγουρο ότι θα θέλετε να αφήσετε τις καλύτερες εντυπώσεις και να καταφέρετε να γίνετε η τελική επιλογή για τη θέση εργασίας που επιθυμείτε. Υπάρχουν, λοιπόν, ορισμένες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε κι εσείς, ως υποψήφιος για να το επιτύχετε.

 

Στη συνέχεια, σας παρουσιάζουμε κάποιες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στη συνέντευξη εργασίας. Οι ερωτήσεις είναι ενδεικτικές και μπορείτε να τις προσαρμόσετε ανάλογα. Η ροή της συνέντευξης και το περιβάλλον της εταιρείας που βρίσκετε μπορούν να σας ωθήσουν να δράσετε ανάλογα.

 

  • Τι διαδικασίες χρησιμοποιείτε για την ολοκλήρωση ενός project;

 

Πρόκειται για μία ερώτηση η οποία δείχνει τις προθέσεις σας να μάθετε περισσότερα για τους τρόπους λειτουργίας της εταιρείας. Προσπαθήστε να προσαρμόσετε τη συγκεκριμένη ερώτηση στη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει. Έτσι θα προβάλετε την προθυμία σας να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο που χειρίζονται διάφορες εργασίες αλλά και τη διάθεσή σας να εναρμονίσετε τα προσόντα σας με τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης εταιρείας.

 

  • Η συγκεκριμένη θέση είναι καινούρια ή προϋπήρχε;

 

Η συγκεκριμένη ερώτηση αφορά, συνήθως, πιο εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και όχι θέσεις όπως γραμματειακή υποστήριξη ή θέσεις στην εξυπηρέτηση πελατών. Σε αυτή την περίπτωση, αποτελεί μία καταπληκτική εμπειρία να είστε το πρώτο άτομο που θα στελεχώσει τη συγκεκριμένη θέση. Θα μπορέσετε, έτσι, να αναπτύξετε τις ιδέες σας και να θέσετε τα θεμέλια για πολλά νέα επαγγελματικά εγχειρήματα.

 

 

  • Πώς θα είναι η ομάδα που θα συνεργάζομαι;

 

Κάνοντας τη συγκεκριμένη ερώτηση, θα μπορέσετε να κατανοήσετε την ομάδα και τα άτομα που θα συνεργάζεστε. Επίσης, είναι μία καλή ευκαιρία να δημιουργήσετε στον εν δυνάμει εργοδότη σας την εικόνα να σας δει ως μέρος της συγκεκριμένης ομάδας.

 

 

  • Ποια θα είναι τα projects πάνω στα οποία θα εργάζομαι;

 

Άλλη μία ερώτηση που θα σας βοηθήσει να σχηματίσετε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την εταιρεία και για τα περιβάλλον της. Με την απάντηση του recruiter θα μπορέστε να κατανοήσετε τις αρμοδιότητες της συγκεκριμένης θέσης, αλλά και να καταλήξετε εάν τελικά σας αρέσει η συγκεκριμένη θέση εργασίας.

 

Με αυτές τις ερωτήσεις θα καταφέρετε να δημιουργήσετε θετικές εντυπώσεις στον εν δυνάμει εργοδότη σας και, ίσως, να είστε η τελική επιλογή για μία θέση εργασίας, εάν διαθέτετε και τα απαιτούμενα προσόντα. Επίσης, θα καταφέρετε να ξεκαθαρίσετε κάποια επιπλέον πράγματα που θα βοηθήσουν εσάς, την εξέλιξη στην καριέρα σας και γενικότερα την επαγγελματική σας σταδιοδρομία.

 

Κάντε τώρα την απαιτούμενη έρευνα για τις θέσεις εργασίας που σας ενδιαφέρουν και γίνετε ένας ξεχωριστός υποψήφιος!