Έχεις στείλει αμέτρητες αιτήσεις, αλλά εξακολουθείς να μην λαμβάνεις θετικές απαντήσεις; Μπορεί να αισθάνεσαι ευάλωτος και απογοητευμένος, αλλά μην αφήσεις το γεγονός αυτό να σου κόψει τα φτερά.


Χρησιμοποίησε τα συναισθήματά σου ως κίνητρο για να συνεχίσεις να προσπαθείς εξερευνώντας νέους δρόμους. Μπορείς να το εκμεταλλευτείς ως ευκαιρία για ενδοσκόπηση, για να αξιολογήσεις τις ικανότητές σου και να σκεφτείς με ποιον τρόπο θα μπορούσες να φανείς χρήσιμος στις εταιρείες που σκοπεύεις να κάνεις αίτηση για εργασία. Μπορείς ακόμη και να αφιερώσεις αυτό το χρόνο για να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου ικανότητες.

η επιμονή είναι το κλειδί για την εύρεση εργασίας.

Χρησιμοποίησε την επιμονή σου ως κινητήρια δύναμη στην αναζήτηση της επόμενης εργασίας σου. Εστίασε την προσοχή σου στο να κατανοήσεις πλήρως τι τροφοδοτεί την απόρριψη και να βρεις την καλύτερη λύση για να αντιμετωπίσεις αυτό το εμπόδιο. Να είσαι υπομονετικός/ή και να αξιοποιείς όλους τους πόρους που έχεις στη διάθεσή σου για αναζήτηση εργασίας για να αυξήσεις τις πιθανότητες οι προσπάθειές σου θα αποδώσουν τελικά.


Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την εταιρεία να προσλάβει κάποιον ή μπορεί να υπάρχει έλλειψη πόρων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας όπου πολλές εταιρείες έχουν κάνει τις διαδικασίες συνέντευξής τους πολύ πιο αυστηρές και μακροσκελείς. Επίσης, οι εταιρείες που έχουν ένα ελκυστικό brand λαμβάνουν χιλιάδες αιτήσεις για έναν μόνο ρόλο και η αίτησή σου ενδέχεται να καθυστερήσει να αξιολογηθεί.

μην το παίρνεις προσωπικά και μάθε από τις εμπειρίες σου.

Είναι σημαντικό να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου να μην παίρνει προσωπικά την απόρριψη. Μόλις βρεις τον καλύτερο τρόπο για να αποσπαστείς συναισθηματικά από την απόρριψη της εργασίας, θα σου είναι πολύ πιο εύκολο να ξεπεράσεις τα συναισθήματα υποτίμησης. Η απόρριψη της αίτησης εργασίας σου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν πληρείς τις προϋποθέσεις για τη συγκεκριμένη θέση. Εάν ενδιαφέρεσαι πραγματικά για το ρόλο, κάνε ένα βήμα παραπέρα και ρωτησε γιατί απορρίφθηκες, ώστε να γνωρίζεις που πρέπει να εστιάσεις στο μέλλον.

Μην φοβάσαι να παλέψεις για αυτό που επιθυμείς. Οι εργοδότες είναι σε θέση να εντοπίσουν την επιμονή και τη θέληση του υποψηφίου. Η ικανότητα να παραμένεις σταθερός και ακλόνητος όταν αντιμετωπίζεις αντιξοότητες είναι ένα σημάδι ενός ικανού υπαλλήλου. Μην διστάσεις να στείλεις ένα email για να ρωτήσεις γιατί απορρίφθηκες και αν υπάρχουν άλλες πιο κατάλληλες θέσεις εντός της εταιρείας για τις οποίες μπορείς να υποβάλεις αίτηση. Μπορείς επίσης να ζητήσεις τη γνώμη τους σχετικά με το τι έκανες καλά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και σε ποιους τομείς θα μπορούσες να βελτιωθείς.

διατήρησε την ψυχραιμία σου και προχώρα μπροστά.

Καθώς οι εταιρείες πλημμυρίζουν με αιτήσεις εργασίας, θα πρέπει να έχεις υπομονή και να τους δώσεις χρόνο για να σου απαντήσουν, καθώς και να δείξεις κατανόηση για τον φόρτο εργασίας που αντιμετωπίζουν. Ακόμα κι αν η διαδικασία καταλήξει σε απόρριψη της αίτησης, θα πρέπει να ανταποκριθείς ευγενικά και να ενημερώσεις τον εργοδότη ότι επιθυμείς να συνεργαστείς μαζί τους μελλοντικά, εάν προκύψει κάποια ευκαιρία. Είναι σημαντικό να παραμείνεις ευχάριστος και ευγενικός. Δεν θέλεις να δημιουργήσεις κακή εντύπωση, καθώς είναι πιθανόν να ξανασυναντήσεις τη συγκεκριμένη εταιρεία στο δρόμο σου. 

εντόπισε κάποιο πιθανό κενό στις δεξιότητές σου.

Αντί να εστιάσεις στην απόρριψη, αναγνωρίστε στον εαυτό σου ότι τα πηγαίνει πολύ καλά, δεδομένης και της κατάστασης την οποία ζούμε. Χρησιμοποιήσε τα σχόλια που θα λάβεις για να επεξεργαστείς πιθανά κενά των δεξιοτήτων σου και για ποιών λόγο ήσουν κατάλληλος για τον συγκεκριμένο ρόλο. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις το χρόνο που έχεις διαθέσιμο για να επαναξιολογήσεις τις προτεραιότητές σου, όπως τον κλάδο με τον οποίο θέλεις να ασχοληθείς, ποια εξειδίκευση σε ενδιαφέρει, σε τι περιβάλλον θα ήθελες να εργαστείς και πώς όλα αυτά συνδέονται με τις γνώσεις και τις ικανότητές σου. 

μερικές ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου για να επαναξιολογήσεις τους στόχους σου:

  • Ποιοι ρόλοι με ενδιέφεραν όταν ήμουν νεότερος αλλά ποτέ δεν επιδίωξα;
  • Για ποιους εργοδότες ήθελα πάντα να εργάζομαι;
  • Έχω καλύτερη απόδοση στη δουλειά όταν έχω περισσότερη αυτονομία ή μια πιο δομημένη εργασία λειτουργεί καλύτερα για μένα;
  • Ποιες δεξιότητες με ζήτηση στην αγορά κατέχω;

upskill και reskill.

Μόλις καταλήξεις σε ποιον τομέα χρειάζεσαι εκπαίδευση, μπορείς να εγγραφείς σε μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης ή σε προγράμματα επανεκπαίδευσης. Μπορείς επίσης να συνεργαστείς με έναν career coach για να σε βοηθήσει να καταλάβεις ποιες από τις δεξιότητές σου μπορείς να αξιοποιήσεις και να στοχεύσεις τις αιτήσεις σου σε οργανισμούς που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις δεξιότητες.

Εάν θέλεις διαφορετικά αποτελέσματα, τότε είναι καλό να είσαι πρόθυμος να δοκιμάσεις διαφορετικές προσεγγίσεις. Όταν κάνεις αυτά τα επιπλέον βήματα στην αναζήτηση εργασίας, δείχνεις στους υποψήφιους εργοδότες ότι είσαι πρόθυμος να επενδύσεις στον εαυτό σου αντί να κάθεσαι και να περιμένεις να συμβούν τα πράγματα από μόνα τους.


Εάν εργάζεσαι αυτήν τη στιγμή, εξετάσε το ενδεχόμενο να αναλάβεις κάποιο νέο project για να ενδυναμώσεις το βιογραφικό σου. Εάν η εύρεση εργασίας αποδεικνύεται δύσκολη, σκέψου να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να αναβαθμίσεις και να επαναπροσδιορίσεις τον εαυτό σου και οι κόποι σου θα φέρουν σίγουρα καρπούς.

Το πρωτότυπο άρθρο δημοσιεύθηκε στο career blog της Randstad Singapore.