Κατά την εύρεση της κατάλληλης θέσης εργασίας ένας εργαζόμενος έχει να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις. Αρκετές φορές τείνουμε να ρίχνουμε το φταίξιμο για την μη εύρεση εργασίας σε άλλους παράγοντες, όπως η οικονομική κρίση ή κατάσταση της αγοράς, ενώ στην πραγματικότητα θα πρέπει να δούμε πιο κοντά μας και να εντοπίσουμε τα πιθανά λάθη που μπορεί να κάνουμε κατά την διαδικασία αυτή.

Μερικά από αυτά θα προσπαθήσουμε να τα καταγράψουμε παρακάτω:

  • Κατά την περίοδο εύρεσης εργασίας θα πρέπει βασική μας προτεραιότητα να είναι η επικοινωνία με πιθανούς εργοδότες, η ανανέωση του βιογραφικού μας, η δημιουργία μιας συνοδευτικής επιστολής . Με άλλα λόγια θα πρέπει να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη και οι μέρα μας είναι γεμάτη από ενέργειες που θα έχουν ως στόχο την εύρεση εργασίας. Η δραστηριότητα της εύρεσης θα πρέπει να έχει full time χαρακτήρα και όχι να αποτελεί μια part time δραστηριότητα.
  • Στην προσπάθεια μας για την εύρεση εργασίας θα πρέπει να είμαστε αφοσιωμένοι και να έχουμε πλάνο. Διαφορετικά θα αφήνουμε τις όποιες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες να περνάνε στα χέρια άλλων.
  • Μελετήστε τους πιθανούς εργοδότες και προσπαθήστε να εντοπίσετε ποιες είναι οι ανάγκες τους, τα χρονοδιαγράμματα τους και τα προβλήματα που πιθανόν αντιμετωπίζουν. Θα πρέπει να κατανοήσετε ότι οι ανάγκες του εργοδότη έρχονται πάντα πρώτες και σε αυτές θα πρέπει να προσαρμοστείτε. Για παράδειγμα σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα, αν μια εταιρία ανακοινώνει ότι θα κλείσει το καλοκαίρι θα πρέπει να το λάβουμε υπόψιν μας γιατί προφανώς ο αρμόδιος στο τμήμα Ανθρώπινου δυναμικού δεν θα είναι διαθέσιμος.
  • Η αναζήτηση εργασίας είναι το πρώτο βήμα για να βρεθεί ο εργοδότης που θα μας επιλέξει. Η διαδικασία της εύρεσής από μόνη της πιθανόν να μην αρκεί για να πετύχουμε τον στόχο μας. Η προετοιμασία για μια συνέντευξη εργασίας είναι εξίσου ένα σημαντικό βήμα για να μας γίνει πρόταση εργασίας από ένα εργοδότη. Αν μπορούμε να κατανοήσουμε τις ανάγκες ενός εργοδότη θα μπορούμε να προετοιμαστούμε και να εκφράσουμε σωστά τις δεξιότητες, την εμπειρία και τις γνώσεις που ανταποκρίνονται στην αντίστοιχη θέση εργασίας.
  • Σε κάποιες αγγελίες εργασίας τα καθήκοντα και οι λεπτομέρειες που περιγράφονται μπορεί να είναι συγκεκριμένες ενώ σε άλλες οι απαιτήσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλές. Σίγουρα δεν μας απαγορεύει κανένας να στείλουμε το βιογραφικό μας, αλλά αν έχουμε για παράδειγμα 1 χρόνο προϋπηρεσίας σε marketing και η αγγελία ψάχνει για έναν στέλεχος με 10 χρόνια προϋπηρεσίας στο Marketing μάλλον δεν θα πρέπει να περιμένουμε σύντομα να χτυπήσει το τηλέφωνο μας για αυτή την θέση εργασίας.
  • Σε όλα τα στάδια στη καριέρα μας θα πρέπει να μας διέπει επαγγελματισμός, πόσο μάλλον όταν αναζητάμε εργασία ή προκύπτουν συναντήσεις μας με εργοδότες. Το να είμαστε συνεπής σε ένα ραντεβού, να έχουμε επαγγελματικό ντύσιμο ή ακόμα το να έχουμε ένα email το οποίο θα απευθύνεται σε όλους και όχι μόνο στους φίλους μας είναι μερικά στοιχεία τα οποία δεν θα πρέπει να ξεχνάμε.
  • Τέλος, το να είμαστε οργανωμένοι είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια τέτοια διαδικασία . Το να έχουμε μια λίστα με τους εργοδότες που στείλαμε το βιογραφικό μας ή με αυτούς που θα συναντήσουμε σίγουρα μπορεί μας βοηθήσει να αποφύγουμε δύσκολες καταστάσεις. Για παράδειγμα να κανονίσουμε ένα ραντεβού με έναν εργοδότη χωρίς να υπολογίσουμε ότι την ίδια μέρα έχουμε προγραμματίσει και άλλες συναντήσεις την ίδια μέρα.