Η έκδοση HR Trends Survey για το 2017, αποτελεί τη μαζικότερη σε συμμετοχή έρευνα της Randstad Ελλάδος από τα 6 χρόνια διεξαγωγής της. Συγκεκριμένα, από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι και τον Μάρτιο του 2017, οι Σύμβουλοι της Randstad πραγματοποίησαν 460 συνεντεύξεις σε στελέχη και υψηλόβαθμα στελέχη του ελληνικού HR Community.

Στόχος της έρευνας είναι η συλλογή των τάσεων στον κλάδο του Ανθρώπινου Δυναμικού καθώς και των μισθών ανά επαγγελματικό προφίλ. Στη συγκεκριμένη έρευνα, μελετήθηκαν επίσης οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι κυριότερες προκλήσεις για τον κλάδο του Ανθρώπινου Δυναμικού και των προσλήψεων και οι προθέσεις στελέχωσης για το παρόν έτος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό των εταιρειών οι οποίες δήλωσαν ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είχε σημαντικό αντίκτυπο στις δραστηριότητες τους ανήλθε στο 70%. Το ποσοστό αυτό αν και υψηλό, βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με το 2016.

Ένα ακόμα αισιόδοξο εύρημα της ετήσιας έρευνας αφορά τις προθέσεις στελέχωσης. Αναλυτικότερα, το 71% από τις 460 εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα, επιβεβαίωσαν ότι σκοπεύουν να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό για τις επιχειρήσεις τους μέσα στο έτος, με κύριο μέλημα τους την επαρκή ανταπόκριση τους στην ανάγκη νέων δεξιοτήτων.Όπως σχολιάζει ο κ. Γιάννης Γκιμούσης, Regional Manager - Staffing της Randstad «Σημάδια βελτίωσης παρουσιάζει η αγορά εργασίας. Παραμένουν, ωστόσο, σημαντικές προκλήσεις. Σε ότι αφορά το ευρύτερο περιβάλλον, αξίζουν συγχαρητήρια στις εταιρείες που προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και επενδύουν στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού τους».

Συγκρατημένη αισιοδοξία παρατηρήθηκε και για τον κλάδο των πωλήσεων των συνεντευξιαζόμενων με μόλις ένα 6% των απαντηθέντων να εκτιμά ότι ο όγκος των πωλήσεων τους θα μειωθεί μέσα στο έτος και την πλειοψηφία να δηλώνει ότι θα παραμείνει σταθερός. Μάλιστα, η εγχώρια ή διεθνής επέκταση και η εισαγωγή νέων προϊόντων ή τμημάτων αποτελούν πρωταρχικές αιτίες νέων προσλήψεων.

Η κα. Λήδα Σγουράκη, Regional Manager - Professionals της Randstad εξηγεί «Από την πλευρά μας για το πρώτο 6μηνο του 2017 παρατηρούμε ιδιαίτερη κινητικότητα όσον αφορά την ζήτηση υποψηφίων για θέσεις πωλήσεων & marketing καθώς και ΙΤ (technology). Πιο συγκεκριμένα και παρά την γενικότερη εικόνα της αγοράς, η ομάδα της Randstad έχει σημειώσει σημαντική αύξηση στις τοποθετήσεις προτεινόμενων υποψηφίων σε σχέση με το πρώτο 6μηνο του 2016. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα μας επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία».Αξιοσημείωτη είναι και η πρόθεση αύξησης των μισθών από το 37,1% των συμμετεχόντων.Αναφορικά με τις προκλήσεις HR για τους κλάδους των συμμετεχόντων στην έρευνα, φαίνεται ότι οι τρεις κυριότερες είναι:

η αύξηση της παραγωγικότητας και της απόδοσης
η προσέλκυση ταλέντων για την επόμενη φάση της ανάπτυξης
η δημιουργία και διατήρηση ενός ευχάριστου εργασιακού περιβάλλοντος
Όλα αυτά σε συνάρτηση με το δυνατό employer branding φαίνεται να αποτελούν και τα «κλειδιά» της επιτυχημένης προσέλκυσης ταλέντων για τον κόσμο του HR.

Όπως δήλωσε η κα. Leigh Ostergard, Διευθύνουσα Σύμβουλος Ελλάδας & Τουρκίας της Randstad «Το report αποκαλύπτει ότι περισσότερες εταιρείες συγκριτικά με το περασμένο έτος, φαίνεται να αναγνωρίζουν τη σημασία του Employer Branding στην επιτυχημένη πρόσληψη ταλέντων. Συνεπώς, η δημιουργία μιας ισχυρής Φήμης Εργοδότη φαίνεται να είναι η επόμενη σημαντική τάση για τα χρόνια που έρχονται».

Επιπροσθέτως, η παρούσα έρευνα συμπεριλαμβάνει το εύρος μισθών για τις βασικότερες θέσεις στους κλάδους των Πωλήσεων & Μάρκετινγκ, Οικονομικών & Λογιστικής, Τεχνολογίας, στον κλάδο των Μηχανικών, της Διοικητής Υποστήριξης, της Φαρμακευτικής, τα Νομικά και της Εξυπηρέτησης Πελατών. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους παρακάτω μισθούς, ανά χαμηλότερη και υψηλότερη τιμή:*Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι οι παραπάνω μισθοί καθορίζονται από το μέγεθος της κάθε εταιρείας, τις ευθύνες που απαιτεί η κάθε θέση, τα έτη εργασιακής εμπειρίας, το ακαδημαϊκό υπόβαθρο, τις δεξιότητες και όσα άλλα απαιτούνται από την εταιρεία.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά, ολόκληρη την έρευνα με τα αποτελέσματα τάσεων HR & μισθών για το 2017, εδώ.

Σχετικά με τη Randstad:

Η Randstad είναι παγκόσμιος ηγέτης στις υπηρεσίες HR. Το εύρος των υπηρεσιών μας καλύπτει την εύρεση και επιλογή προσωπικού (προσωρινή και μόνιμη απασχόληση), τις υπηρεσίες HR Solutions (outplacement - επανατοποθέτηση στην αγορά εργασίας, RPO, συμβουλευτική σταδιοδρομίας και κέντρα αξιολόγησης) και in-house υπηρεσίες. Συνδυάζοντας την ανθρώπινη επαφή με τις κορυφαίες τεχνολογικές λύσεις και εργαλεία, στοχεύουμε στο να προσφέρουμε τόσο στις εταιρείες πελάτες μας όσο και στους υποψηφίους μας λύσεις με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της δέσμευσης, ενδυναμώνοντας τους δεσμούς μεταξύ ανθρώπων και θέσεων εργασίας. Η Randstad αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παρόχους υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού στον κόσμο, κατέχοντας μια από τις τρεις πρώτες θέσεις στην Αργεντινή, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τον Καναδά, τη Χιλή, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ινδία, το Μεξικό, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς και σημαντικές θέσεις στην Αυστραλία και την Ιαπωνία. Το 2016, η Randstad απασχολούσε περίπου 36.524 υπαλλήλους που εργάζονται σε 4.752 υποκαταστήματα σε 39 χώρες σε όλο τον κόσμο. Τα συνολικά έσοδα της Randstad για το 2016 έφτασαν τα 20,7 δισ. ευρώ. Η Randstad ιδρύθηκε το 1960 και τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στο Diemen της Ολλανδίας. Η μετοχή της Randstad Holding nv είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο NYSE Euronext Amsterdam, όπου οι μετοχές του ομίλου είναι εμπορεύσιμες. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.randstad.gr.