Το κλίμα στην εργασία και οι σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων αποτελούν συχνά καθοριστικούς παράγοντες της εργασιακής ευτυχίας. Δεδομένου ότι στην εργασία σας αφιερώνετε τουλάχιστον 8 ώρες από την ημέρα σας, ρωτήσαμε τους recruiters της Randstad τι είναι αυτό που κάνει τους συναδέλφους πιο συμπαθητικούς για εκείνους και συγκεντρώσαμε κάποιες πρακτικές συμβουλές, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη σχέση με τους συναδέλφους σας στην πορεία της καριέρας σας.

 

Τι απάντησαν λοιπόν, οι recruiters της Randstad στην ερώτηση "Τι είναι αυτό που κάνει έναν συνάδελφο πιο συμπαθητικό για εσάς;"

- "Το να είναι πρόθυμος να βοηθήσει, να έχει ενδιαφέρουσες ιδέες και να τις μοιράζεται. Σημαντική είναι και η καινοτόμα σκέψη και η θετική διάθεση"

- "Η θετική ενέργεια και η ευγενική συμπεριφορά"

-"Η ομαδικότητα"

-"Η προθυμία"

-"Ο σεβασμός στην εργασία μου"

-"Η ικανότητα να έχει θετική διάθεση και να τη μεταδίδει"

-"Η προθυμία για βοήθεια ανιδιοτελώς"

-"Η αυθεντικότητα και το να είναι προσιτός σε όλους"

-"Η θετική διάθεση, το χαμόγελο, η ικανότητα συνεργασίας και η καλή πρόθεση"

Αυτές ήταν κάποιες από τις απαντήσεις που συλλέξαμε. Στην μεγαλύτερη πλειοψηφία τους λοιπόν, οι εργαζόμενοι της Randstad θεωρούν ότι η προθυμία και το χαμόγελο είναι καθοριστικοί παράγοντες για το ευχάριστο κλίμα μεταξύ των συναδέλφων. Παράλληλα, τονίζουν τη σημασία της θετικής στάσης (positive attitude), την ειλικρινή επικοινωνία, την ευγένεια, το ομαδικό πνεύμα αλλά και την αυθεντικότητα και το χιούμορ που διακατέχει τον κάθε συνάδελφο. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική είναι η ικανότητα του ατόμου να μπορεί να διατηρεί όλα τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά ακόμα σε συνθήκες πίεσης.

Τι δείχνουν οι παραπάνω απαντήσεις για τις εργασιακές σχέσεις; Ότι πέρα από το ακαδημαϊκό υπόβαθρο του κάθε εργαζομένου, τα soft skills είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη λειτουργία της ομάδας και των τμημάτων της κάθε εταιρείας.

Με άλλα λόγια, σε μεγάλο βαθμό, το πόσο συμπαθής είναι ένας εργαζόμενος στην εταιρεία του, βασίζεται στη συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) που τον διακατέχει. Ευτυχώς, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένα soft skill το οποίο μπορείτε να καλλιεργήσετε και να ενισχύσετε. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε καλύτερα την οπτική των συναδέλφων σας και να προσαρμοστείτε σε αυτή.

 

  • Πείτε συγχαρητήρια στον συνάδελφο σας που ολοκλήρωσε ένα project

 

Δεν έχει σημασία αν είστε στην ίδια ομάδα ή αν συνεργάζεστε καθημερινά. Σε περίπτωση που είδατε το αποτέλεσμα της δουλειάς ενός συναδέλφου σας και σας εντυπωσίασε, επιβραβεύστε τον. Αφενός όλοι μας επιθυμούμε να αναγνωρίζετε η εργασία μας και αφετέρου οι θετικές σκέψεις όταν εκφράζονται δένουν ακόμη περισσότερο την ομάδα.

 

  • Σε οποιαδήποτε συζήτηση, εκφράστε όποια απορία έχετε

 

Σίγουρα έχετε πιάσει τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με έναν συνάδελφο, να επικεντρώνεστε τόσο πολύ σε αυτό που θέλετε να απαντήσετε ώστε τελικά, να χάνετε όλο το νόημα της κουβέντας. Ακούστε στα αλήθεια τον συνομιλητής σας, δώστε χρόνο να κατανοήσετε τα όσα λέει, σκεφτείτε τα και το πιο σημαντικό: Ρωτήστε. Μια διευκρίνιση σχετικά με τα προαναφερθέντα θα δείξει στο συνάδελφο σας ότι εκτιμάτε ουσιαστικά τα όσα ακούσατε και θέλετε να λύσετε όποια απορία τυχόν έχετε.

 

  • Σε μια συζήτηση, μην είστε προσκολλημένοι στο smartphone σας

 

Από τη στιγμή που αποφασίζετε να συζητήσετε, αφοσιωθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτό. Είναι λογικό να θέλετε να ελέγξετε κάποιο σημαντικό mail που τυχόν περιμένετε ή λάβατε, ωστόσο, το να κοιτάτε συνεχώς το κινητό σας θα σας κάνει να φανείτε αγενείς.

 

  • Δείξτε ενδιαφέρον

 

Έλλειψη ύπνου, κάποιο προσωπικό πρόβλημα ή ακόμα κι ένα αρνητικό feedback είναι λόγοι για να στεναχωρήσουν ή να απογοητεύσουν τον συνάδελφο σας. Σε καμία περίπτωση δεν προτείνουμε να είστε αδιάκριτοι. Ωστόσο, το να παρατηρήσετε ότι ένας συνάδελφος έχει διαφορετική διάθεση απ’ότι συνήθως και να τον ρωτήσετε αν του συμβαίνει κάτι, θα εκτιμηθεί.

 

  • Προσφερθείτε να βοηθήσετε και ευχαριστήστε για τη βοήθεια

 

Η ομαδικότητα και η συνέπεια είναι βασικά συστατικά της επιτυχημένης καριέρας. Για να ολοκληρωθεί σωστά μια δουλειά, απαιτείται να γνωρίζετε με κάθε λεπτομέρεια τι πρέπει να γίνει και –συχνά- να ενώσετε τις δυνάμεις σας. Προσφερθείτε λοιπόν να βοηθήσετε έναν συνάδελφο, σε περίπτωση που γνωρίζετε το αντικείμενο του project και αντίστοιχα ζητήστε βοήθεια όταν αναλαμβάνετε μια εργασία. Ρωτήστε τυχόν απορίες, ζητήστε φρέσκιες ιδέες ή ένα proofread ενός task που ολοκληρώσατε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ομαδικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο από το ατομικό. Τέλος, μη ξεχάσετε να εκτιμήσετε τη βοήθεια που λάβατε και να ευχαριστήσετε τους συναδέλφους που συνέβαλαν στη δουλειά σας.

 

  • Κοινωνικοποιηθείτε

 

Όταν εργάζεστε καθημερινά 9 με 6 είναι φυσιολογικό να προσπαθείτε να φύγετε από το γραφείο όσο το δυνατόν πιο σύντομα ώστε να αφιερώστε χρόνο στην οικογένεια σας, στους φίλους σας, στον εαυτό σας. Ωστόσο, το να κοινωνικοποιηθείτε θα ενισχύσει το φιλικό κλίμα και την ομαδικότητα στην εργασία σας. Προτείνετε να πάτε για έναν καφέ με τους συναδέλφους σας, για ένα ποτό μετά τη δουλειά, για φαγητό ή επιλέξτε να περάσετε το διάλειμμα σας μαζί του. Δεν έχετε το χρόνο για κάτι τέτοιο; Μια ακόμα απλή κίνηση που μπορεί να εκτιμηθεί, είναι να ρωτήσετε αν ο συνάδελφος σας χρειάζεται κάτι. Φεύγετε για λίγο από το γραφείο για να αγοράσετε καφέ ή φαγητό; Ρωτήστε την ομάδα σας αν χρειάζεται κάτι.

 

Η συγκεκριμένη ποιοτική έρευνα διεξάχθηκε μέσω online ερωτηματολογίου σε δείγμα 25 συμβούλων της Randstad Ελλάδας, τον Μάρτιο του 2017.