Η αρνητική διάθεση στον χώρο της εργασίας δεν είναι επωφελής για κανέναν. Τα καλά νέα είναι ότι η θετική στάση μπορεί να καλλιεργηθεί και να φέρει τα αποτελέσματα που επιθυμείτε για την καριέρα σας.

Μερικοί άνθρωποι παίρνουν κάθε κατάσταση στα χέρια τους, ενώ άλλοι παρουσιάζουν χαμηλότερη ανθεκτικότητα στα στρεσογόνα ερεθίσματα. Και ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να ελέγξουμε τη φυσική μας απάντηση σε ορισμένες περιστάσεις – γεγονός απόλυτα φυσιολογικό- ο Martyn Newman, Συμβουλευτικός Ψυχολόγος για την Randstad Αυστραλίας, εξηγεί ότι οι άνθρωποι που κατασκευάζουν τέτοιες δεξιότητες ανθεκτικότητας και θετικής στάσης μπορούν να βιώσουν μεγαλύτερη ευτυχία τόσο στο χώρο της εργασίας, όσο και στη ζωή.

Ο Newman αναφέρεται στην ευτυχία ως «συναισθηματικό κεφάλαιο» συγκεκριμένα εξηγεί πως «η θετική σκέψη είναι ένας από τους εξαιρετικά σημαντικούς πόρους,  ο οποίος δημιουργεί κυριολεκτικά την ειρήνη του μυαλού. Οι άνθρωποι με αυτό το είδος πόρων και αντοχών φαίνεται να είναι αυτοί οι οποίοι δηλώνουν υψηλότερα επίπεδα εργασιακής ικανοποίησης και ευτυχίας.

«Οι άνθρωποι αυτοί έχουν όχι μόνο περισσότερη ενέργεια αλλά μπορούν παράλληλα να εμπνέουν και περισσότερους ανθρώπους, αλλά και να ενισχύουν τη θετική διάθεση όλων γύρω τους με τις δεξιότητες και τη στάση τους», λέει.

Πώς γίνεται λοιπόν να ενισχύσετε την θετική σας στάση στην εργασία ή στην αναζήτηση εργασίας; Σας παραθέτουμε τις κορυφαίες συμβουλές του Newman.

  • Ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση σας - Η συναισθηματική δύναμη να αναλάβετε την ευθύνη στον προγραμματισμό και τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για εσάς είναι το πρώτο βήμα. Ανακαλύψτε τι έχει σημασία και καλλιεργήστε το θάρρος σας ώστε να πιστέψετε στον εαυτό σας και θα δείτε άμεσα τα αποτελέσματα στη δουλειά σας.
  • Αναπτύξτε συνειδητά το θάρρος να αναλάβετε μια πρωτοβουλία παρά τις κοινωνικές πιέσεις. Διδάξτε στον εαυτό σας ότι δεν χρειάζεται να βασίζεστε πάντοτε στην έγκριση άλλων. Όταν ξεπεράσετε τα όσα θεωρείτε προκλήσεις, θα αρχίσετε να συνειδητοποιείτε τη δυναμική σας.
  • Να είστε αισιόδοξοι - Να συνεχίσετε να ψάχνετε πάντα την ευκαιρία, ακόμη και μπροστά στις αντιξοότητες. Προσπαθήστε κάθε φορά που ένα αρνητικό συναίσθημα σας κυριεύει να αναρωτηθείτε αν ο φόβος σας είναι ρεαλιστικός. Παράλληλα σε κάθε στρεσογόνο γεγονός σκεφτείτε: υπάρχει τρόπος να δείτε το συγκεκριμένο συμβάν θετικά; Αν το αντιμετώπιζε ένα πρόσωπο από το φιλικό σας περιβάλλον, τι θα το συμβουλεύατε;
  • Να είστε πιο ανθεκτικοί - Όσο ταχύτερα μαθαίνετε να αναγνωρίζετε τα θετικά και να ξεπερνάτε τα αρνητικά συναισθήματα, τόσο πιο γρήγορα θα ενισχύσετε την ανθεκτικότητα σας.
  • Μη χάσετε το πάθος σας για αυτό που κάνετε – Η διατήρηση του ουσιαστικού ενδιαφέροντος για τη δουλειά σας & η ενίσχυση του είναι η κινητήριος δύναμη της επιτυχίας στην καριέρα σας.

Να θυμάστε ότι συχνά, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε ένα στρεσογόνο γεγονός στην καθημερινότητα μας στην εργασία δημιουργεί και το αντίστοιχο συναίσθημα. Αν καταφέρετε να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε θα δείτε σταδιακά και μια θετική αλλαγή στα συναισθήματα που βιώνετε.

 

Αναζητείτε περισσότερες συμβουλές για τη συνέντευξη εργασίας ή τη σύνταξη ενός βιογραφικού; Διαβάστε περισσότερες στο blog μας! Θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην καριέρα σας; Δείτε όλες τις νέες θέσεις εργασίας μας.