Όσα περισσότερα είναι τα χρόνια της εμπειρίας σου, τόσο πιο δύσκολο είναι να “χωρέσεις” όλες τις πληροφορίες στο βιογραφικό σου σημείωμα, χωρίς να υπερβείς το κρίσιμο όριο των 2 σελίδων. Είναι σχεδόν αδύνατο να συμπεριλάβεις κάθε λεπτομέρεια σχετικά με το ιστορικό της εργασίας σου σε ένα βιογραφικό σημείωμα, χωρίς να καταλήξεις να το μετατρέψεις σε ένα μυθιστόρημα για την επαγγελματική σου ζωή. Και η αλήθεια είναι ότι οι υπεύθυνοι πρόσληψης μπορεί να μη θέλουν να το διαβάσουν. Θα θέλουν να διαβάσουν πληροφορίες σχετικά με τις μεγαλύτερες επιτυχίες σου και το τι σε κάνει έναν ξεχωριστό εργαζόμενο αυτή τη στιγμή. Ακόμα κι αν έχεις λίγα χρόνια εμπειρίας, θα πρέπει να αποφασίσεις τι αξίζει να συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου και τι όχι.

Δεν υπάρχει πραγματικά μία σαφής απάντηση σχετικά με το πόσο πριν πρέπει να πας όταν καταγράφεις την εμπειρία σου. Εξαρτάται από την ιστορικό της εργασίας σου και από το τι είναι πιο σχετικό με τη θέση που αναζητάς στη συνέχεια. Παρακάτω, θα βρεις μερικές οδηγίες που μπορείς να ακολουθήσεις για να διαπιστώσεις αν όλη σου η εμπειρία αξίζει να συμπεριληφθεί στο βιογραφικό σου ή όχι. 
 

Λάβε υπόψη τα έτη.

Εάν είσαι εργαζόμενος εδώ και 30 χρόνια, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να συμπεριλάβεις τα πάντα για το ιστορικό εργασίας σου σε ένα βιογραφικό 2 σελίδων. Ένας κανόνας που μπορείς να ακολουθήσεις: κοίταξε κάθε εμπειρία σου μεγαλύτερη των 10 ετών με μία κριτική ματιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τη συμπεριλάβεις. Ωστόσο, αν το κάνεις, παρουσίασε δεξιότητες ή εμπειρίες που η πρόσφατη εμπειρία σου δεν αναδεικνύει. Επίσης, όσο πιο παλιά είναι αυτή η θέση εργασίας, τόσο λιγότερες λεπτομέρειες χρειάζεται να συμπεριλάβεις. Για τις πιο πρόσφατες θέσεις εργασίας που απασχολήθηκες, μπορείς να συμπεριλάβεις μερικά bullet points σχετικά με τις ευθύνες και τα επιτεύγματά σου όσο κατείχες αυτόν το ρόλο. Για παλαιότερες θέσεις, μπορείς απλά να αναφέρεις τον τίτλο της θέσης, την εταιρεία και τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης. Αν ο υπεύθυνος πρόσληψης θέλει να μάθει περισσότερα, θα σε ρωτήσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην πιο πρόσφατη εμπειρία σου.

Απέφυγε να συμπεριλάβεις εμπειρία που δεν είναι σχετική.

Εάν αναζητάς αυτήν την περίοδο μια λογιστική εργασία, για παράδειγμα, χρησιμοποίησε το χώρο του βιογραφικού σου για να εστιάσεις σε θέσεις εργασίας που είναι πιθανότερο να σε κάνουν να ξεχωρίσεις και να πετύχεις να προσληφθείς. Οι πιο πρόσφατες θέσεις εργασίας σου στον κλάδο της λογιστικής είναι εκείνες που θα έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα για τους υπεύθυνους πρόσληψης. Πιθανότητα, δε θα χρειαστεί να χάσεις χρόνο και χώρο αναφέροντας θέσεις στις οποίες εργάστηκες στο παρελθόν για να μαζέψεις λίγα χρήματα (π.χ. babysitting). Μπορεί να ήταν σπουδαίες για σένα εκείνη την περίοδο, αλλά πιθανότητα δε θα κάνουν κάποια ανατροπή στο να αποκτήσεις τη λογιστική εργασία που ονειρεύεσαι. 

Οργάνωσε την εμπειρία σου προς όφελός σου.

Εάν εργάζεσαι για αρκετά χρόνια, ενδεχομένως να έχεις μεταπηδήσει σε διαφορετικές θέσεις εργασίας, ίσως ακόμα και σε διαφορετικούς κλάδους. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να οργανώσεις το βιογραφικό σου έτσι ώστε οι υπεύθυνοι πρόσληψης να μπορούν να δουν την πιο σχετική εμπειρία σου. Για παράδειγμα, εάν έχεις εργαστεί σε θέσεις που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό και τις πωλήσεις, αλλά αναζητάς τώρα μια θέση εργασίας στο ανθρώπινο δυναμικό, μπορείς να συμπεριλάβεις όλη την εμπειρία σου πάνω στο ανθρώπινο δυναμικό στην κορυφή του βιογραφικού σου και να κρατήσεις την υπόλοιπη εμπειρία σου (εάν θεωρείς ότι αξίζει να τη συμπεριλάβεις) για ένα άλλο τμήμα. Ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να συμπεριλάβεις δύο τμήματα: «σχετική εμπειρία» και «άλλη επαγγελματική εμπειρία». Αυτό σου επιτρέπει να κατευθύνεις τον υπεύθυνο πρόσληψης απευθείας στα κυριότερα σημεία του ιστορικού της εργασίας σου, τα οποία σε καθιστούν κατάλληλο υποψήφιο για τη θέση.
 
Θυμήσου ότι το βιογραφικό σου είναι ένα “έγγραφο μάρκετινγκ”. Σκοπός του είναι να σε αναδείξει ως τον καλύτερο υποψήφιο για τη θέση εργασίας στην οποία υποβάλλεις αίτηση. Δεν είναι ένα έγγραφο που σε δεσμεύει να καταγράψεις όλο το ιστορικό εργασίας σου, μέχρι και τα φοιτητικά σου χρόνια. Μερικές φορές, το να αφήνεις κάποιες πληροφορίες εκτός, χρειάζεται, προκειμένου να δημιουργήσεις την καλύτερη δυνατή αφήγηση.
 
Κάνε το επόμενο βήμα στην καριέρα σου μαζί μας! Στείλε μας την αίτησή σου ηλεκτρονικά για όποια από τις θέσεις μας ενδιαφέρεσαι. Μπορείς να τις δεις όλες εδώ.