Συνηθισμένο φαινόμενο, για το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού που έχει μόνιμη απασχόληση,είναι η μικρότερη ή μεγαλύτερη σωματική και ψυχική υπερκόπωση. Αν η έντονη κούραση δεν είναι παρά ένα φαινόμενο που διαρκεί κάποιες ώρες ή μερικές μέρες, δεν αποτελεί ανησυχητικό.

Αν, όμως, η εργασιακή υπερκόπωση παραμένει για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, τότε σίγουρα χρειάζεται να αναλάβουμε δράση για ή άμβλυνση αυτού του φαινομένου γιατί οι επιπτώσεις μπορεί να είναι επιβλαβείς και για την εργασιακή μας απόδοση και για την υγεία μας ακόμα.

Αρχικά, θα πρέπει να προσπαθήσετε, όσο και να σας φαίνεται ακατόρθωτο, να υιοθετήσετε μία ισορροπία ανάμεσα στον προσωπικό και στο χρόνο που αφιερώνετε στην εργασία σας, αυξάνοντας, όσο είναι δυνατό, το χρόνο που έχετε για ξεκούραση και για ενασχόληση με δραστηριότητες που σας γεμίζουν. Με αυτόν τον τρόπο, θα ανανεωθεί και η δημιουργικότητα σας και η αντιμετώπιση σας σε σχέση με την εργασία σας.

Επιπλέον , για να διατηρείτε τις ισορροπίες και να καταπολεμήσετε την εργασιακή υπερκόπωση θα πρέπει να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους, όσον αφορά τη δουλειά σας και να βάζετε όρια στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνετε.

Τέλος, θα πρέπει να μάθετε να προβαίνετε σε σωστή διαχείριση του χρόνου σας καθώς δεν είναι απεριόριστος.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή με τις προσωπικές σας ανάγκες και να τις εκφράσετε προς τα έξω! Αν δεν το κάνετε εσείς κανένας άλλος δε θα το κάνει!

Διαβάστε περισσότερα για την ισσόρροπία στην εργασία και στην προσωπική ζωή στο www.randstad.gr/blog