Όσα περισσότερα χρόνια εργασιακής εμπειρίας έχεις, τόσο πιο δύσκολα θα τα ενσωματώσεις σε ένα βιογραφικό σημείωμα, χωρίς να ξεπεράσεις τις 2 σελίδες. Η αλήθεια είναι ότι θεωρείται αδύνατο να συμπεριλάβεις κάθε λεπτομέρεια σχετικά με το εργασιακό σου παρελθόν σε ένα βιογραφικό σημείωμα, χωρίς να το μετατρέψεις σε μυθιστόρημα της επαγγελματικής σου ζωής. Κακά τα ψέματα, κανένας εργοδότης δε θα το διαβάσει όλο. Επιθυμούν να διαβάσουν για τις μεγαλύτερες επιτυχίες σου και τι σε κάνει να ξεχωρίζεις ως υποψήφιος/α από τους υπόλοιπους.

Ακόμα κι αν έχεις λίγα χρόνια εμπειρίας, πρέπει να αποφασίσεις τι αξίζει να συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου σημείωμα και τι όχι.

Πόσο "πίσω" πρέπει να πας στην καταγραφή της εμπειρίας σου;

Παρόλο που μερικοί άνθρωποι θα δώσουν τις γνωστές απαντήσεις, όπως 10 χρόνια ή 3 δουλειές νωρίτερα, δεν υπάρχει μια σίγουρη και οριστική απάντηση. Εξαρτάται, πραγματικά, από το δικό σου επαγγελματικό παρελθόν και οτιδήποτε είναι σχετικό με την εργασία που ψάχνεις. Παρακάτω υπάρχουν μερικές οδηγίες, τις οποίες μπορείς να ακολουθήσεις για να διαπιστώσεις εάν η εμπειρία αξίζει να καταγραφεί στο βιογραφικό σου σημείωμα ή αν πρέπει να παραληφθεί.

Λάβε υπόψη τα έτη εργασίας.

Εάν εργάζεσαι 30 χρόνια, δεν γίνεται να συμπεριλάβεις τα πάντα που σχετίζονται με την επαγγελματική σου εμπειρία σε ένα δισέλιδο βιογραφικό. Απλά δεν είναι εφικτό. Ένας καλός κανόνας που μπορείς να ακολουθήσεις είναι να ασκείς αυστηρή κριτική σε οποιαδήποτε εμπειρία μεγαλύτερη των 10 χρόνων. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να συμπεριλάβεις μια εμπειρία που ξεπερνά τα 10 έτη. Ωστόσο, εάν το κάνεις, χρειάζεται να παρουσιαστούν δεξιότητες ή εμπειρίες που η πρόσφατη εμπειρία σου δεν προσέφερε. 

Επίσης, όσο παλαιότερη χρονικά είναι η θέση εργασίας, τόσο λιγότερες λεπτομέρειες πρέπει να συμπεριλάβεις γι’ αυτή. Συγκεκριμένα, για τις 3 τελευταίες θέσεις που είχες, ανέφερε σε μια λίστα τα πιο σημαντικά, σχετικά με τις ευθύνες και τα επιτεύγματά σου, ενώ για παλαιότερες δουλειές, ανέφερε μόνο τον τίτλο της θέσης, την εταιρία και το πότε άρχισες και τελείωσες την εργασία. Εάν ο υπεύθυνος για τις προσλήψεις θέλει να μάθει περισσότερα, θα σε ρωτήσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αλλά οι πιθανότητες είναι ότι θα δώσουν περισσότερη έμφαση στην πιο πρόσφατη εμπειρία σου.

Απόφυγε να συμπεριλάβεις εμπειρία που δεν είναι σχετική. 

Εάν ψάχνεις για μια εργασία που σχετίζεται με τη λογιστική, χρησιμοποίησε σημεία του βιογραφικού σου, που εστιάζουν σε θέσεις εργασίας που θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις περισσότερο, ως υποψήφιος/α. Οι υπεύθυνοι της πρόσληψης πρόκειται να δώσουν περισσότερη έμφαση στις πρόσφατες θέσεις εργασίας στον τομέα της λογιστικής  Όμως, καλό θα ήταν να  μη σπαταλάς πολυ χρόνο και χώρο, καταγράφοντας τις πρώτες σου δουλειές ως babysitter ή τις ή την ενασχόλησή σου με τη φροντίδα κατοικιδίων, που έκανες στο λύκειο για να έχεις χαρτζιλίκι. Αυτές οι εργασίες, αν και μπορεί να ήταν ιδανικές εκείνη την εποχή, πιθανότατα να μην σχετίζονται, κατά τη διαδικασία εύρεσης μίας θέσης εργασίας στα Οικονομικά και τη Λογιστική.

Οργάνωσε την εργασιακή σου εμπειρία προς όφελός σου.

Αν εργάζεσαι για αρκετά χρόνια, ενδεχομένως να έχεις μεταπηδήσει σε διαφορετικές θέσεις εργασίας, ίσως ακόμα και σε διαφορετικούς κλάδους στην αγορά εργασίας. Είναι σημαντικό να οργανώσεις το βιογραφικό σου, ώστε οι εργοδότες να μπορούν να αξιολογίσουν την πιο σχετική σου εμπειρία. Για παράδειγμα, εάν έχεις εργαστεί στο παρελθόν σε θέσεις που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό και τις πωλήσεις, αλλά τώρα  ψάχνεις μια θέση εργασίας στο ανθρώπινο δυναμικό, τότε στην αρχή του βιογραφικού σου να συμπεριλάβεις όλη την εμπειρία σου πάνω στον κλάδο του ανθρώπινου δυναμικού και να αναφέρεις την υπόλοιπη εμπειρία σου (εάν θεωρείς ότι αξίζει να τη συμπεριλάβεις) σε άλλη ενότητα. Ένας πολύ καλός τρόπος να το πραγματοποιήσεις, είναι να συμπεριλάβεις δύο ενότητες της εμπειρίας σου: «σχετική εμπειρία» και «υπόλοιπη επαγγελματική εμπειρία». Αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να κατευθύνεις τον υπεύθυνο προσλήψεων άμεσα στα κυριότερα σημεία του εργασιακού σου βίου, που σε κάνουν κατάλληλο υποψήφιο για τη θέση.

Διάγραψε οτιδήποτε από το λύκειο.

Αν δε βρίσκεσαι στο πανεπιστήμιο ή δεν είσαι κάτω των 20 ετών, μη συμπεριλάβεις τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή τις επιτυχίες του λυκείου στο βιογραφικό σου σημείωμα. Με το να εστιάζεις στα επιτεύγματα του λυκείου, ειδικά αν έχουν περάσει πολλά χρόνια, υποδηλώνεις ότι δεν έχεις να μοιραστείς κάτι πιο πρόσφατο. Με μία εξαίρεση: εάν το λύκειο είναι το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, μπορείς να γράψεις το όνομα του σχολείου και την ημερομηνία αποφοίτησής σου στην ενότητα εκπαίδευσης. Ωστόσο, απόφυγε να συμπεριλάβεις έναν κατάλογο με εξωσχολικές δραστηριότητες ή άλλες επιτυχίες.

Ψάχνεις για την επόμενη εργασία σου; 

Βρες την εδώ!

Στο τέλος της ημέρας, το βιογραφικό σου σημείωμα είναι ένα είδος μάρκετινγκ για τον εαυτό σου. Σκοπός του είναι να σε αναδείξει ως τον καλύτερο υποψήφιο για τη θέση εργασίας στην οποία υποβάλλεις αίτηση. Δεν είναι ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο, στο οποίο είσαι αναγκασμένος να αναφέρεις λεπτομερώς όλο το εργασιακό σου ιστορικό. συμπεριλαμβάνοντας και δουλειές που έκανες ως φοιτητής/φοιτήτρια.

Μερικές φορές, το να αφήνεις κάποιες πληροφορίες εκτός, κρίνεται απαραίτητο για τη δημιουργία της καλύτερης δυνατής εκδοχής!