Ακολουθούν μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που μπορεί να κληθείς να απαντήσεις σε μία συνέντευξη και συμβουλές για το πώς μπορείς να δώσεις αποτελεσματικές απαντήσεις.

Πάρα πολλοί άνθρωποι που αναζητούν εργασία ανησυχούν για τις περίεργες ερωτήσεις που μπορεί να τεθούν. Υπάρχουν όμως πολλές ερωτήσεις συνέντευξης που είναι αναμενόμενες. Χρειάζεσαι μερικές συμβουλές για την επόμενή σου συνέντευξη; Η Randstad είναι εδώ για σένα. Μελέτησε αυτήν τη λίστα δημοφιλών και συχνών ερωτήσεων και απαντήσεων συνεντεύξεων εκ των προτέρων, ώστε να είσαι έτοιμη/ος να τις απαντήσεις με σιγουριά.

1. ποιες είναι οι αδυναμίες σου;

«Ποιες είναι οι αδυναμίες σου» είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ερωτήσεις που κάνουν οι υπεύθυνες/οι προσλήψεων. Είναι επίσης μία από τις ερωτήσεις που προβληματίζουν περισσότερο τις/τους υποψηφίους. Χειρίσου το ελαχιστοποιώντας τις αδυναμίες σου και δίνοντας έμφαση στα δυνατά σου σημεία. Απόφυγε να αναφερθείς σε προσωπικές ιδιότητες και επικεντρώσου στα επαγγελματικά σου χαρακτηριστικά: "Πάντα εργάζομαι για να βελτιώσω τις επικοινωνιακές μου δεξιότητες προκειμένου να γίνω πιο αποτελεσματική/ος στις παρουσιάσεις. Πρόσφατα παρακολούθησα και ένα σεμινάριο public speaking, κάτι που το βρίσκω πολύ χρήσιμο."

2. γιατί πρέπει να σε προσλάβουμε;

Απάντησε σε αυτήν την ερώτηση συνοψίζοντας τις εμπειρίες σου. "Με την πενταετή εμπειρία εργασίας που έχω στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και το αποδεδειγμένο ιστορικό μου στην εξοικονόμηση χρημάτων, θα μπορούσα να συμβάλλω σημαντικά στην εταιρεία σας. Είμαι βέβαιη/ος ότι θα αποτελέσω μια εξαιρετική προσθήκη για την ομάδα σας. "

3. γιατί θέλεις να εργαστείς εδώ;

Πολλές ερωτήσεις σε συνεντεύξεις επιδιώκουν να αξιολογήσουν εάν μια θέση εργασίας ταιριάζει ή όχι σε μία/έναν υποψήφια/ο. Με το να σε ρωτήσει, "Γιατί θέλεις να δουλέψεις εδώ;" η/ο υπεύθυνη/ος προσλήψεων αναμένει μια απάντηση που δείχνει ότι το έχεις σκεφτεί λίγο και δεν στέλνεις βιογραφικά απλώς και μόνο επειδή αναζητάς μία οποιαδήποτε εργασία. Για παράδειγμα, "Αυτή η εταιρεία βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα με τις επιθυμητές επιλογές μου καθώς η αποστολή της είναι σύμφωνη με τις αξίες μου και με ενθουσιάζει η προοπτική να εργαστώ σε αυτό το περιβάλλον."

4. ποιοι είναι οι στόχοι σου;

Σε αυτή την ερώτηση μερικές φορές είναι καλύτερο να εστιάσεις σε βραχυπρόθεσμους και ενδιάμεσους στόχους αντί να εγκλωβιστείς στο μακρινό μέλλον. Για παράδειγμα, "Ο άμεσος στόχος μου είναι να βρω δουλειά σε μια εταιρεία που έχει συνεχή αναπτυξιακή πορεία. Ο μακροπρόθεσμος στόχος μου θα εξαρτηθεί από το πού πηγαίνει η εταιρεία. Ελπίζω να εξελιχθώ και να αναλάβω μία θέση ευθύνης."

5. γιατί έφυγες (ή γιατί φεύγεις) από την δουλειά σου;

Μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές συνέντευξης για δουλειά είναι η εξής: Μην κακολογείς έναν πρώην εργοδότη. Αν λοιπόν μία/ένας υπεύθυνη/ος προσλήψεων ρωτήσει, "Γιατί άφησες (ή γιατί σκοπεύεις να αφήσεις) τη δουλειά σου;" και είσαι άνεργη/ος, δήλωσε τον λόγο της αποχώρησής σου σε θετικό πλαίσιο: «Κατάφερα να επιβιώσω από δύο γύρους εταιρικής συρρίκνωσης, αλλά ο τρίτος γύρος ήταν μια μείωση 20% στο εργατικό δυναμικό, που περιλάμβανε και εμένα».

Εάν εργάζεσαι, επικεντρώσου σε αυτό που αναζητάς στην επόμενη δουλειά σου: «Μετά από δύο χρόνια, πήρα την απόφαση να αναζητήσω μια εταιρεία που θα μου δώσει τη δυνατότητα να εξελιχθώ και να μάθω νέα πράγματα». 

6. πότε ένιωσες πιο ικανοποιημένη/ος στη δουλειά σου;

Η/Ο υπεύθυνη/ος προσλήψεων που ρωτά: "Πότε ήσουν πιο ικανοποιημένη/ος στη δουλειά σου;" θέλει να μάθει τι σε παρακινεί. Εάν μπορείς να αναφέρεις το παράδειγμα ενός project που σε ενθουσίασε, η/ο υπεύθυνη/ος θα πάρει μια ιδέα για τις προτιμήσεις σου. «Ήμουν πολύ ικανοποιημένη/ος στο τελευταίο μου project, γιατί δούλεψα απευθείας με τους πελάτες και τα προβλήματά τους· αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς για μένα».

7. τι μπορείς να κάνεις για εμάς που δεν μπορούν οι άλλες/οι υποψήφιες/οι;

Δώσε έμφαση σε αυτό που σε κάνει μοναδική/ό όταν σε ρωτούν: "Τι μπορείς να κάνεις για εμάς που δεν μπορούν οι άλλοι υποψήφιοι;" Εστίασε στην αξιολόγηση των εμπειριών, των δεξιοτήτων και των χαρακτηριστικών σου. Για παράδειγμα: "Έχω έναν μοναδικό συνδυασμό ισχυρών τεχνικών δεξιοτήτων και την ικανότητα να χτίζω σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες. Αυτό μου επιτρέπει να χρησιμοποιώ τις γνώσεις μου και να αναλύω τις πληροφορίες για να είμαι πιο φιλική/ός προς τον χρήστη."

8. ποια είναι τρία θετικά πράγματα που θα έλεγε ο τελευταίος εργοδότης σου για σένα;

Ήρθε η ώρα να ανατρέξεις στις παλιές σου αξιολογήσεις απόδοσης για να απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση. Είναι μία καλή ευκαιρία να αναφερθείς στα θετικά σου στοιχεία χρησιμοποιώντας τα λόγια κάποιου άλλου: "Ο εργοδότης μου μου είπε ότι είμαι ο καλύτερος developer που είχε ποτέ. Ξέρει ότι μπορεί να βασιστεί σε μένα και του αρέσει η αίσθηση του χιούμορ μου."

9. με τι μισθό θα ήσουν ικανοποιημένη/ος;

Όταν σε ρωτούν, "Τι μισθό ζητάς;" είναι προς όφελός σου εάν ο υποψήφιος εργοδότης σου πει πρώτα το εύρος. Προετοιμάσου γνωρίζοντας τις απολαβές που αντιστοιχούν στον κλάδο και τη θέση εργασίας για την οποία αιτείσαι. Μπορείς να μάθεις περισσότερα για τους μισθούς ανά κλάδο στην τελευταία έρευνα HR Trends της Randstad. Μια πιθανή απάντηση θα ήταν: "Είμαι σίγουρη/ος ότι όταν έρθει η ώρα, μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα λογικό ποσό. Σε ποιο εύρος πληρώνετε συνήθως κάποια/ον με το υπόβαθρό μου;"

10. αν ήσουν ζώο, ποιο θα ήθελες να είσαι;

Μην ανησυχήσεις αν σου κάνουν περίεργες ερωτήσεις συνέντευξης. Οι υπεύθυνες/οι χρησιμοποιούν αυτό το είδος ψυχολογικής ερώτησης για να δουν αν μπορείς να σκεφτείς γρήγορα. Αν απαντήσεις "λαγουδάκι", θα δώσεις μία μάλλον παθητική εικόνα. Εάν απαντήσεις "λιοντάρι", ίσως θεωρηθείς επιθετική/ός. Τι τύπος προσωπικότητας χρειάζεται για την θέση για την οποία αιτείσαι; Τι εντύπωση θέλεις να κάνεις; 

Η αναζήτηση εργασίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά η εξέταση των ερωτήσεων και των απαντήσεων εκ των προτέρων είναι ένας τρόπος για να νιώσεις πιο σίγουρη/ος και να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου. Ξεκίνα την αναζήτηση σήμερα κιόλας!

ανακάλυψε θέσεις εργασίας