Όταν ξέρεις τι να απαντήσεις σε ερωτήσεις συνέντευξης για εργασία είναι μια ανεκτίμητη δεξιότητα που θα μπορείς να χρησιμοποιείς για το υπόλοιπο της ζωής σου. Μερικοί άνθρωποι είναι εξαιρετικοί και τους βγαίνει φυσικά, ενώ άλλοι πρέπει να το δουλέψουν. Ακόμα κι αν θεωρείς ότι είσαι καλός/ή στο να δίνεις τις κατάλληλες απαντήσεις, υπάρχουν ορισμένες ερωτήσεις που μπορούν να σε μπερδέψουν. Γι' αυτό η εξάσκηση και η προετοιμασία είναι τόσο σημαντικές παράμετροι για τις συνεντεύξεις για εργασία.

Μια συνηθισμένη ερώτηση συνέντευξης που πιθανότατα θα σου θέσουν είναι «γιατί θέλεις αυτή τη δουλειά;» ή άλλες παραλλαγές όπως:

  • τι σε τράβηξε σε αυτή τη θέση εργασίας;
  • γιατί θες να δουλέψεις στην εταιρεία μας;
  • γιατί σε ενδιαφέρει αυτή η εταιρεία;

Ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσεις σε αυτή τη σημαντική ερώτηση στη συνέντευξή σου μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις πιθανοτητες να λάβεις μια προσφορά εργασίας. Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το γιατί οι υπεύθυνοι προσλήψεων κάνουν αυτήν την ερώτηση, σε τι πρέπει να εστιάσεις στην απάντησή σου και τι θα μπορούσες να αποφύγεις να δώσεις ως απάντηση.

γιατί οι υπεύθυνοι προσλήψεων ρωτούν «γιατί θέλεις αυτή τη δουλειά;»

Υπάρχει πάντα μια λογική πίσω από το γιατί οι υπεύθυνοι προσλήψεων κάνουν συγκεκριμένες ερωτήσεις συνέντευξης. Όταν ρωτούν γιατί θέλεις αυτή τη δουλειά, μάλλον αναζητούν έναν συνδυασμό μερικών πραγμάτων. Θέλουν να μάθουν:

  • τους επαγγελματικούς σου στόχους
  • τι σου δίνει κίνητρο
  • πώς αυτή η θέση ταιριάζει στα επαγγελματικά σου σχέδια
  • αν έχεις πραγματικό ενδιαφέρον για τη δουλειά
  • πώς διαφοροποιείς τον εαυτό σου από τους υπόλοιπους υποψήφιους 

που να εστιάσεις στην απάντηση που θα δώσεις.

Το να σε ρωτήσουν γιατί θέλεις τη θέση εργασίας είναι η ευκαιρία σου να δείξεις το επίπεδο ενδιαφέροντός σου και να εξηγήσεις τι σε τράβηξε να κάνεις αίτηση για τη θέση. Ακολουθούν ορισμένοι τομείς στους οποίους καλό είναι να εστιάσεις:

    1. στην ομάδα ή στα projects.

Σε ενδιαφέρει να εργαστείς με την ομάδα και τα projects που προσφέρει η εταιρεία. Να είσαι όσο πιο συγκεκριμένος/η γίνεται. Ίσως υπάρχει κάποιος που εκτιμάται καλά στην εταιρεία με τον/την οποίο/α ανυπομονείς να συνεργαστείς. Ίσως η εταιρεία έχει ανακοινώσει ένα μεγάλο έργο για το οποίο θα ήσουν πολύ ενθουσιασμένος/η να εργαζόσουν και εσύ. 

     2. στην αντιστοιχία δεξιοτήτων.

Πιστεύεις ότι οι δεξιότητές σου και η εμπειρία σου ταιριάζουν πολύ με τη θέση εργασίας – ή τουλάχιστον χρειάζεται, από τη στιγμή που υπέβαλες αίτηση! Εξήγησε τι σε κέρδισε στην περιγραφή της θέσης εργασίας και πώς οι δεξιότητές σου μπορούν να ωφελήσουν την εταιρεία. Να είσαι και πάλι συγκεκριμένος/η Ποιες συγκεκριμένες δεξιότητες και χαρακτηριστικά βλέπεις να κάνουν τη διαφορά γι αυτή τη θέση;
 

    3. στην περιγραφή της θέσης εργασίας.

Ποια σημεία της περιγραφής της εργασίας σε τράβηξαν; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μέρος του ρόλου που σε ενθουσίασε; Για άλλη μια φορά, χρειάζεται να γίνεις σαφής. Η επανάληψη τμημάτων της περιγραφής της θέσης εργασίας και του τρόπου με τον οποίο βλέπεις τον εαυτό σου στον ρόλο εκείνο δείχνει ότι προετοιμάστηκες και ενδιαφέρεσαι πραγματικά. Εάν μπορέσεις να τη χρησιμοποιήσεις για να συνδέσεις τις δεξιότητες και την εμπειρία σου και τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται με τις αρμοδιότητες που αναφέρονται στην περιγραφή, ακόμα καλύτερα.

    4. στην επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξη.

Εξήγησε πώς βλέπεις ευκαιρίες στη θέση αυτή για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και εξέλιξη στην καριέρα σου. Αυτό θα δείξει ότι ενδιαφέρεσαι και θελεις να μείνεις αρκετά χρόνια στην εταιρεία. Πρόσεξε μόνο να μην ακουστεί ότι θέλεις να χρησιμοποιήσεις τη θέση σαν σκαλοπάτι για να μεταπηδήσεις σε άλλη θέση. Δείξε ότι είσαι ενθουσιασμένος/η με την τρέχουσα θέση εργασίας και ότι οι δυνατότητες εξέλιξης στην πορεία είναι κάτι που ανυπομονείς να κερδίσεις στο μέλλον.

    5. στις νέες προκλήσεις.

Είσαι ενθουσιασμένος/η για μια νέα πρόκληση στην καριέρα σου. Για παράδειγμα: δείξε ενδιαφέρον στο να έχεις υπευθύνη σου άτομα και project για πρώτη φορά όταν θα κάνεις το βήμα σε έναν πιο υψηλόβαθμο ρόλο. Απλώς βεβαιώσου ότι έχεις επισημάνει τους τρόπους με τους οποίους είσαι έτοιμος/η να αναλάβεις αυτή τη νέα ευθύνη.

    6. στην κουλτούρα της εταιρείας.

Το να είσαι θαυμαστής ή υποστηρικτής μιας εταιρείας μπορεί να είναι ένα καλό σημείο πώλησης. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων αγαπούν τους εργαζόμενους που πιστεύουν σε αυτό που κάνουν. Οι εργαζόμενοι που δρουν ως πρεσβευτές είναι καλοί για το ηθικό και το κίνητρο της εταιρείας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξηγήσεις τι σε τράβηξε στην κουλτούρα της εταιρείας. Θα μπορούσες να αναφερθείς στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους ως καταναλωτής/πελάτης. Ή ίσως γνωρίζεις πώς έχουν καλή φήμη και ανυπομονείς να είσαι μέρος της εταιρείας και να γίνεις μέρος της κουλτούρας τους.

Με όλες σχεδόν αυτές τις απαντήσεις που δόθηκαν παραπάνω, το κλειδί είναι να είσαι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένος/η και λεπτομερης γίνεται όταν απαντάς στην ερώτηση. Ο στόχος είναι να δείξεις ότι έχεις προετοιμαστεί και ότι έχεις αληθινό ενδιαφέρον και δυνατότητες να πάρεις τη θέση.

τι θα ήταν καλό να αποφύγεις.

Υπάρχουν σωστοί και λάθος τρόποι για να απαντήσεις σε μια ερώτηση. Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αποφύγεις να αναφερθείς όταν θα κληθείς να απαντήσεις στην ερώτηση σχετικά με το γιατί θέλεις τη θέση εργασία:

    1. χρειάζομαι μια δουλειά.

Αυτή η απάντηση μπορεί να σε κάνει να φανείς απελπισμένος/η. Μπορεί να κάνει τον υπεύθυνο πρόσληψης να αναρωτηθεί γιατί υπέβαλες αίτηση για τη θέση εργασίας. Μπορεί να αναρωτηθεί αναπολύθηκες πρόσφατα ή πρόκειται να σε απολύσουν ή θα υποψιαστει ότι κάτι δεν πάει καλά με την αίτησή σου. Δεν θα ήταν καλή ιδέα να φυτέψεις αυτόν τον σπόρο αμφιβολίας και να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση να πρέπει να υπερασπιστείς την υποψηφιότητά σου για τη θέση.

    2. ο μισθός είναι καλός.

Ναι, φυσικά τα χρήματα είναι ένας παράγοντας όταν κάνουμε αίτηση σε μία θέση εργασίας. Αλλά δεν είναι μία φράση που πρέπει να ακουστεί στη συνέντευξη. Ο/Η υπεύθυνος/η εργασίας μπορεί να πιστεύει ότι τα χρήματα είναι το βασικό κίνητρό σου για να δεχτείς τη δουλειά. Μπορεί να τον/την κάνεις να αναρωτηθεί αν θέλεις πραγματικά τη θέση ή αν θέλεις να πάρεις μια καλύτερη πρόταση ώστε να διαπραγματευτείς τον μισθό σου στην εταιρεία που δουλεύεις. 

    3. δεν είμαι σίγουρος/η.

Να είσαι πάντα προετοιμασμένος/η για αυτήν την ερώτηση. Το να μην απαντήσεις ή να πεις ότι δεν είσαι σίγουρος/η, θα χάσεις μια ευκαιρία. Εάν δεν μπορείς να εκφράσεις το γιατί θέλεις το ρόλο για τον οποίο περνάς συνέντευξη, ο υπεύθυνος προσλήψεων πολύ πιθανό να μην σε προσλάβει. Αν χρειάζεσαι λίγο χρόνο για να συγκεντρώσεις τη  σκέψεις σου, είναι προτιμότερο να χρονοτριβίσεις παρά να παραδεχτείς ότι δεν έχεις μία απάντηση. Κάνε μια παύση και πες ότι «αυτή είναι μια εξαιρετική ερώτηση.» Αυτό θα σου δώσει μερικά πολύτιμα δευτερόλεπτα για να συγκεντρωθείς και ελπίζουμε να φανείς σκεπτικός/η και όχι απροετοίμαστος/η.

Χρειάζεται να προετοιμάζεσαι πάντα για κάθε συνέντευξη εργασίας που θα κληθείς να περάσεις. Χρησιμοποίησε την απάντησή σου ως όπλο για να δείξεις στον/στην υπεύθυνο/η προσλήψεων τον ενθουσιασμό, τα κίνητρά σου και γιατί είσαι εσύ ο/η καλύτερος/η υποψήφιος/α για το ρόλο. Η απάντηση μπορεί να είναι προφανής για εσένα, αλλά δεν είναι πάντα ξεκάθαρη στον/στην υπεύθυνο/η προσλήψεων. Είναι επίσης καλή ιδέα να εξασκηθείς σε αυτό που θέλεις ακριβώς να αναφέρεις. Μπορεί να το έχεις στο μυαλό σου, αλλά μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο να το διατυπώσεις όταν έρθει η στιγμή! 

Αν θέλεις περισσότερες συμβουλές για την προετοιμασία σου πριν από μία συνέντευξη, σου προτείνουμε να επισκεφθείς το career blog του site μας όπου θα βρεις πολλά άρθρα για αυτό το θέμα όπως και tips για αναζήτηση εργασίας, ή γενικότερα συμβουλές για θέματα καριέρας.

*Το πρωτότυπο άρθρο δημοσιεύτηκε στο career resources της Randstad Canada.