Αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιεί τον προγραμματισμό σε καθημερινή βάση (στην πραγματικότητα, προγραμματίζετε αυτή τη στιγμή!). Επομένως, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι προγραμματιστές έχουν ζήτηση. Με τις σωστές δεξιότητες προγραμματισμού, μπορείτε να εξασφαλίσετε μια σταθερή δουλειά σε μια εταιρία με ισχυρή επωνυμία και έναν εξίσου εντυπωσιακό μισθό. Στο κατώτερο επίπεδο, οι μισθοί για junior θέσεις προγραμματισμού ξεκινούν από τα 700€ και μπορούν εύκολα να φτάσουν στα 3.000€ ή και περισσότερο, ανάλογα με το προϊόν, την ειδικότητα και τα χρόνια εμπειρίας του κάθε προγραμματιστή, γνωρίζοντας, βέβαια, και τις σωστές γλώσσες προγραμματισμού.

Όμως, με πάνω από 300 τυποποιημένες γλώσσες προγραμματισμού, από πού να ξεκινήσει κάποιος; Οι γλώσσες προγραμματισμού που θα μάθετε θα εξαρτηθούν από τους στόχους που έχετε για τη καριέρα σας. Παρακάτω παρατίθονται μερικές από τις πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού και οι εφαρμογές τους.

C

Η C είναι μια γλώσσα προγραμματισμού γενικής χρήσης, που δημιουργήθηκε αρχικά για συστήματα Unix. Χρησιμοποιείται συνήθως σε συστήματα cross-platform, για κωδικοποίηση συστημάτων Unix, παιχνιδιών και ειδικών εφαρμογών (automotive, ενσωματωμένα συστήματα, ρομποτική κτλ.). Επιλέγεται πιο συχνά, επειδή είναι πιο συμπαγής από την C++ και τρέχει πιο γρήγορα. Είναι, η δεύτερη πιο συνηθισμένη γλώσσα προγραμματισμού ακολουθώντας την Java. Η C αποτελεί τη βάση για να δημιουργηθούν πολλές άλλες γλώσσες προγραμματισμού συμπεριλαμβανομένων των C#, Java, JavaScript, Perl, PHP και Python.

C++

Η C++ είναι μια γλώσσα προγραμματισμού μέσου επιπέδου που είναι αντικειμενοστρεφής. Προέρχεται από τη C, ωστόσο, έχει πρόσθετα και βελτιώσεις που την καταστά μια πιο πολυεπίπεδη γλώσσα προγραμματισμού. Είναι κατάλληλη για μεγάλα project, καθώς μπορεί να σπάσει σε τμήματα που επιτρέπουν την εύκολη συνεργασία. Χρησιμοποιείται από τις πιο γνωστές εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Adobe, Google, Mozilla και Microsoft.

Objective-C

Όπως και οι περισσότερες από αυτές τις γλώσσες προγραμματισμού που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, προέρχεται από την C. Είναι κώδικας γενικής χρήσης, υψηλού επιπέδου που έχει μια πρόσθετη λειτουργία ανταλλαγής μηνυμάτων. Είναι γνωστή, αφού είναι η γλώσσα προγραμματισμού που επιλέγεται να χρησιμοποιείται για τις εφαρμογές OS X και iOS της Apple, μέχρι που αντικαταστάθηκε από την Swift.

Java 

Η Java, σήμερα, είναι η πιο δημοφιλής και ευρέως χρησιμοποιούμενη γλώσσα στον κόσμο. Παρόλο που δημιουργήθηκε αρχικά για τη διαδραστική τηλεόραση, έγινε γνωστή ως η γλώσσα που επιλέγεται να χρησιμοποιείται στις συσκευές Android και γενικά στις web εφαρμογές. Είναι, επίσης, η γλώσσα προγραμματισμού που επιλέγεται για το λογισμικό πολλών επιχειρήσεων. Είναι μια καλή γλώσσα προγραμματισμού πολλαπλών χρήσεων, επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε cross-platform (το οποίο σημαίνει ότι είναι εξίσου εύκολο να χρησιμοποιηθεί τόσο στις εφαρμογές των smartphone όσο και στις εφαρμογές desktop). Μοιάζει με τη C++ στη σύνταξη και στη δομή, καθιστώντας, έτσι, εύκολη την εκμάθησή της, αν γνωρίζετε ήδη τις γλώσσες της ‘οικογένειας’ C.

JavaScript

Η JavaScript δημιουργήθηκε ως ένας κώδικας με πρόσθετα για να επεκτείνει τη λειτουργικότητα των ιστοσελίδων. Προσθέτει δυναμικά χαρακτηριστικά όπως φόρμες υποβολής, διαδραστικότητα, κινούμενα σχέδια, παρακολούθηση χρηστών κλπ. Χρησιμοποιείται κυρίως για front-end development ή για λύσεις προγραμματισμού με τις οποίες αλληλεπιδρούν οι πελάτες. Είναι συμβατή με όλους τους browsers, καθιστώντας την έναν καλό κώδικα γενικής χρήσης για web development, παρόλο που είναι επίσης γνωστή για τη δυσκολία της να κάνει debugging.

Swift

Αντιμετωπίστηκε ως η αντικατάσταση της Objective-C όσον αφορά τα προγράμματα της Apple. Έχει γίνει πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι εύκολη στο να διαβαστεί, εύκολη στη συντήρηση και πιο γρήγορη από την Objective-C. Εάν θέλετε να γίνετε προγραμματιστής της Apple ή να γράψετε προγράμματα/εφαρμογές για iOS, αυτή είναι η γλώσσα που χρειάζεται να μάθετε. Παρόλο που η Objective-C εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, η Swift γίνεται με γρήγορους ρυθμούς η γλώσσα προγραμματισμού που επιλέγεται να χρησιμοποιείται από τους προγραμματιστές που δημιουργούν προγράμματα για συσκευές Apple.

C#

Ένας γενικής χρήσης, αντικειμενοστρεφής κώδικας, η C# (προφέρεται C Sharp) δημιουργήθηκε από τη Microsoft το 2001. Παρόλο που ονομαστικά αναφέρεται στην ‘οικογένεια’ C των γλωσσών προγραμματισμού, έχει περισσότερα κοινά με την Java παρά με άλλες γλώσσες C. Η C# χρησιμοποιείται κυρίως για εσωτερικές/επιχειρηματικές λύσεις και είναι αρκετά δημοφιλής, αποτελώντας το ‘αντίπαλο δέος’ της Java. 

PHP

Η PHP είναι open source κώδικας, ο οποίος χρησιμοποιείται πρωτίστως για web development (γνωστό επίσης ως δημιουργία ιστοσελίδων). Η PHP δημιουργήθηκε για να βελτιστοποιήσει τη δημιουργία ιστοσελίδων. Είναι μια αρκετά απλή γλώσσα προγραμματισμού που η εκμάθησή της είναι πολύ εύκολη. Χρησιμοποιείται από πολλές εταιρείες που ασχολούνται με το διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Wikipedia και WordPress.

Ruby 

Η Ruby είναι μια αντικειμενοστρεφής, γενικής χρήσης back-end γλώσσα προγραμματισμού που αναπτύχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '90 στην Ιαπωνία. Είναι μια από τις απλούστερες γλώσσες προγραμματισμού για να μάθει κάποιος και χρησιμοποιείται συχνά ως ‘stepping stone’ για το Ruby on Rails. Αναπτύχθηκε τόσο για να είναι ευχάριστη στο να κωδικοποιηθεί όσο και στο να αυξήσει την παραγωγικότητα. Είναι γνωστή, καθώς είναι εύκολο να διαβαστεί και ως αποτέλεσμα πολλοί προγραμματιστές συνιστούν την εκμάθηση της Ruby ως την πρώτη γλώσσα προγραμματισμού. Χρησιμοποιείται από sites όπως το Hulu, το Shopify, το Airbnb και πολλά άλλα.

Python

Ένας άλλος γενικής χρήσης, υψηλού επιπέδου κώδικας, η Python είναι από τις αγαπημένες των ανερχόμενων προγραμματιστών. Σχεδιάστηκε για να είναι ευχάριστη στη χρήση. Είναι άλλη μια scripting γλώσσα που συνιστάται ανεπιφύλακτα να μάθουν οι αρχάριοι προγραμματιστές - και έχει γίνει η κορυφαία εισαγωγική γλώσσα προγραμματισμού στα αμερικανικά πανεπιστημιακά προγράμματα. Χρησιμοποιείται κυρίως για εφαρμογές web και την ασφάλεια πληροφοριών, παρόλο που είναι επίσης δημοφιλής στην ακαδημαϊκή κοινότητα για την ανάλυση δεδομένων. Χρησιμοποιείται από γίγαντες της τεχνολογίας όπως η Google, το Dropbox, το Pinterest και το Spotify.

Αν είστε ένας newbie προγραμματιστής, ή ένας έμπειρος προγραμματιστής που προσθέτει μια νέα γλώσσα προγραμματισμού στο εύρος των γνώσεων του, η εκμάθηση των σωστών δεξιοτήτων προγραμματισμού είναι απαραίτητη για να χτίσετε την καριέρα που θέλετε.

Αν αναζητάτε για ευκαιρίες εργασίας στον κλάδο τις πληροφορικής, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε.