Αν νιώθετε ότι η εργασία σας έχει περιορίσει σημαντικά την προσωπική σας ζωή και ότι πάντα κάτι εκκρεμεί στη δουλειά, τότε αυτό το άρθρο είναι για εσάς. Σας παρουσιάζουμε 7 τρόπους οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε αποτελεσματικότερα το χρόνο σας. Τα καλά νέα είναι ότι αν καταφέρετε να επιτύχετε το σωστό time management τότε η επίτευξη της ισορροπίας ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική σας ζωή είναι εφικτή. Διαβάστε πώς.


  1. Προγραμματίστε την ημέρα σας

    Στην αρχή της κάθε ημέρας – ή και στο τέλος της προηγούμενης- καταγράψτε τι εκκρεμότητες έχετε και βάλτε τες σε σειρά προτεραιότητας. Καθορίστε το πότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί κάθε μια από αυτές και συγκεντρωθείτε στο χρονοδιάγραμμα σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ημερολόγιο, ένα σημειωματάριο ή μια λίστα ώστε να έχετε ένα αρχείο με τα προγράμματα της κάθε ημέρας. Υπάρχουν πολλά παραδοσιακά ή και online εργαλεία τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα και εντάξτε το στην καθημερινότητα σας, με συνέπεια.

  2. Κρατήστε αρχείο

    Αυτό είναι συχνά ένα από τα στοιχεία τα οποία πολλοί αγνοούν όταν σχεδιάζουν το δικό τους time management. Κρατώντας ένα αρχείο με τις καθημερινές σας δραστηριότητες, μετά το πέρας δυο εβδομάδων θα μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτό και να σχηματίσετε μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς είναι δομημένη η μέρα σας. Αυτό θα σας δείξει με ποιο τρόπο και πώς θα μπορέσετε να βελτιωθείτε.

  3. Οργανωθείτε

    Το να είστε οργανωμένοι σημαίνει να μπορείτε να βρείτε ότι χρειάζεστε γρήγορα, γνωρίζοντας το χρονοδιάγραμμα σας, χωρίς να αποσπάστε. Είναι πολύ απλό το να μπορέσετε να τοποθετήσετε ό,τι χρειάζεστε σε ένα εύκολα προσβάσιμο αρχείο στον υπολογιστή ή το γραφείο σας. Το να κάνετε μια εκκαθάριση σε ό,τι δε χρειάζεστε και το να κρατάτε το γραφείο σας καθαρό και τακτοποιημένο θα σας βοηθήσει. Αν μπορείτε να βρείτε ό,τι χρειάζεστε άμεσα και δεν χάνετε χρόνο με το να αναρωτιέστε τι θα έπρεπε να κάνετε μετά, θα καταφέρετε να συγκεντρώνεστε πολύ καλύτερα.

  4. Να είστε ευέλικτοι

    Το να είστε προσκολλημένοι στο πρόγραμμα σας είναι ένας καλός τρόπος να διαχειρίζεστε το χρόνο σας, εντούτοις η πραγματικότητα καμιά φορά μπορεί να εμπεριέχει εμπόδια. Οι συνθήκες συχνά αλλάζουν, οπότε είναι έξυπνο εκ μέρους σας να ελέγχετε το καθημερινό σας πρόγραμμα και να το αναπροσαρμόζετε ανάλογα με τις απαιτήσεις της ημέρας. Επιπλέον, μπορούν να κάνουν την εμφάνιση τους και τα καθημερινά απρόοπτα. Θα πρέπει να είστε αρκετά ευέλικτοι ώστε να αντιμετωπίσετε όσα προκύπτουν και να τα εντάσσετε στο πρόγραμμα της ημέρας. Να θυμάστε όμως ότι όποια κι αν είναι η βασική προτεραιότητα της ημέρας θα πρέπει να είναι στο μυαλό σας ώστε να ολοκληρωθεί στην ώρα της.

  5. Μείνετε συγκεντρωμένοι

    Ακόμα και στο καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, πάντα θα υπάρχουν απρόοπτα συμβάντα τα οποία αποσπούν την προσοχή σας – ένας απρόσμενος επισκέπτης, μια σημαντική κλήση, ή ακόμα και μια διαφωνία εντός της ομάδας σας. Είναι μεν αναπόφευκτα, αλλά δε θα πρέπει να επιτρέψετε να διακόψουν τη συγκέντρωση σας. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε τη συγκέντρωση σας, διαφορετικά θα βλέπετε τον όγκο της εργασίας σας να αυξάνεται.

  6. Μην αφήνετε εκκρεμότητες

    Όσο κι αν σας αρέσει η εργασία σας, θα υπάρχουν σίγουρα κάποια projects τα οποία θα νιώθετε ότι είναι ανιαρά. Θα έχετε παρατηρήσει όμως ότι όσο τα αφήνετε συσσωρεύονται και αυτό επηρεάζει τη δουλειά σας. Σε αυτό το σημείο έχετε δυο επιλογές: Ή να μην ασχοληθείτε με αυτά ή να τα ολοκληρώσετε. Και επειδή η πρώτη επιλογή είναι ανέφικτη, καλό θα είναι να τα ολοκληρώσετε. Θα εκπλαγείτε από την αίσθηση της αποδέσμευσης και της ικανοποίησης που θα νιώσετε όταν αυτές οι υποχρεώσεις πάψουν να υπάρχουν.

  7. Kάντε το διάλειμμα σας αλλά αξιοποιήστε και τις καθυστερήσεις

    Ένα μικρό διάλειμμα μέσα στην ημέρα σας, θα σας αναζωογονήσει και θα σας δώσει την ενέργεια να συνεχίσετε. Προγραμματίστε τα διαλείμματα της ημέρας και βεβαιωθείτε ότι τα τηρείτε. Ωστόσο, μάθετε να αξιοποιείτε τον ελεύθερο χρόνο που προκύπτει μέσα στην ημέρα σας. Περιμένετε ένα ραντεβού το οποίο έχει καθυστερήσει; Εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο χρόνο που προέκυψε με σκοπό να συνεχίσετε μια σημαντική εργασία της ημέρας.

    Αν ακολουθήσετε τα συγκεκριμένα απλά βήματα για τη διαχείριση του χρόνου σας, θα δείτε ότι η οργάνωση σας θα αποφέρει καρπούς και θα καταφέρνετε περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο. Θα απολαύσετε μεγαλύτερη εργασιακή ικανοποίηση και μια πιο γεμάτη ζωή εκτός της εργασίας σας!