H γήρανση του εργατικού δυναμικού είναι πλέον παγκόσμιο φαινόμενο και οι επιδράσεις του στην αγορά εργασίας γίνονται όλο και πιο εμφανείς.

Σήμερα, το 56% των ερωτηθέντων σε μια πρόσφατη έρευνα της Randstad πιστεύει ότι η διατήρηση μεγαλύτερων ηλικιακά εργαζομένων στο εργατικό δυναμικό είναι κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας. Ωστόσο, το 78% πιστεύει ότι το μυστικό της μακροπρόθεσμης επιτυχίας είναι η προσέλκυση νέων εργαζομένων που μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας.

Η τελευταία άποψη στηρίζεται στην υπόθεση ότι οι εργασιακές προοπτικές για τους νεότερους ηλικιακά εργαζόμενους θα ενισχυθούν τα επόμενα χρόνια. Ακολουθούν χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για το μέλλον και τις εργασιακές προοπτικές των μεγαλύτερων ηλικιακά εργαζομένων και για το αυξανόμενο χάσμα δεξιοτήτων που παρατηρείται:

Τι σημαίνει η εστίαση στα επαγγέλματα STEM για τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους

Σύμφωνα με τη δημοσίευση της Randstad με τίτλο “Flexibility@Work 2016: το Μέλλον της Εργασίας στη Ψηφιακή Εποχή”, η ζήτηση για δεξιότητες STEM (δηλαδή, για γνώσεις Επιστήμης, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών) σημειώνει αλματώδη αύξηση.

Μπορείτε να κατεβάσετε την πλήρη δημοσίευση Randstad-Flexibility@work-2016.pdf.

Σήμερα, οι εταιρείες νιώθουν την πίεση από το ενισχυμένο ενδιαφέρον για τις δεξιότητες STEM: το 60% των ερωτηθέντων στην έρευνα Workmonitor της Randstad ανά τον κόσμο αναφέρει ότι η κάλυψη θέσεων STEM αποτελεί πρόκληση για τους εργοδότες και το 54% πιστεύει ότι η γεφύρωση του χάσματος δεξιοτήτων είναι η μόνη λύση για αυτό το πρόβλημα.

Αν και η εξέλιξη αυτή είναι θετική για τους νεότερους σε ηλικία εργαζόμενους, αποτελεί πρόβλημα για τους γηραιότερους. Το 68% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύει ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι δυσκολεύονται περισσότερο να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και, ανεξάρτητα από το αν ισχύει ή όχι, αυτό επηρεάζει αρνητικά τις εργασιακές τους προοπτικές.

Ωστόσο, οι εταιρείες παγκοσμίως (συμπεριλαμβανομένης της Randstad) δουλεύουν για να αλλάξουν αυτήν την τάση. Για παράδειγμα, η Randstad Ολλανδίας εγκαινίασε πρόσφατα ένα εθνικό πρόγραμμα, γνωστό ως +POWER. Σε αυτό το πρόγραμμα, η Randstad παρέχει υποστήριξη και βοήθεια για μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους μέσω εκπαίδευσης, προσπαθειών να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις και στήριξης κατά την αναζήτηση εργασίας.

Το μέλλον της αγοράς εργασίας: 4 παρατηρήσεις

Για να κατανοήσουμε το μέλλον της αγοράς εργασίας, ας εξετάσουμε μερικά ευρήματα της έρευνας της Randstad:

1. Οι προοπτικές απασχόλησης των εργαζομένων παραμένουν σταθερές

Για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, ο αριθμός των υπαλλήλων που αναμένεται να βρουν άλλη θέση εργασίας στους επόμενους έξι μήνες κυμαίνεται στους 109. Οι προοπτικές απασχόλησης έχουν αυξηθεί σε κάποιες χώρες, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία. Ο λόγος της αύξησης αυτής σχετίζεται με την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη και στις δύο χώρες.

2. Περισσότεροι εργαζόμενοι αλλάζουν δουλειά

Ο αριθμός των υπαλλήλων που μετακινήθηκαν σε άλλη θέση τους τελευταίους έξι μήνες ενισχύθηκε κατά 24%, αύξηση της τάξης του 1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό ισχύει σε χώρες εκτός της Βραζιλίας, της Ελβετίας, της Ιαπωνίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, της Σλοβακίας και του Χονγκ Κονγκ, όπου ο ρυθμός αλλαγής εργασίας έχει μειωθεί.

3. Περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να αλλάξουν δουλειά

Σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κίνα, το Λουξεμβούργο, η Μαλαισία, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, η Σλοβακία και το Χονγκ Κονγκ, ο αριθμός των ατόμων που θέλουν να αλλάξουν εργασία έχει αυξηθεί από το προηγούμενο τρίμηνο. Σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Δανία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Σιγκαπούρη, ωστόσο, παρατηρείται μείωση του αριθμού αυτού.

4. Η Ινδία και το Μεξικό συνεχίζουν να έχουν τους μεγαλύτερους δείκτες εργασιακής ικανοποίησης

Αν και η εργασιακή ικανοποίηση μειώθηκε στην Αργεντινή, στην Αυστρία, στη Γερμανία, στη Δανία, στην Ελβετία, στην Ελλάδα, στην Ιαπωνία, στην Ισπανία, στην Ουγγαρία και στην Πορτογαλία, η Ινδία και το Μεξικό παραμένουν σταθερά οι χώρες με τους μεγαλύτερους δείκτες εργασιακής ικανοποίησης.

Κοιτώντας μπροστά

Όσο η αγορά εργασίας συνεχίζει να εξελίσσεται, είναι ξεκάθαρο ότι οι προκαταλήψεις για τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους μειώνονται. Ταυτόχρονα, η γεφύρωση του χάσματος δεξιοτήτων είναι κρίσιμης σημασίας για την εργασιακή ικανοποίηση και για τη δημιουργία ενός πιο ισότιμου εργασιακού περιβάλλοντος για τα επόμενα χρόνια.