Αν ρωτήσετε ποσά βιογραφικά ανά ημέρα λαμβάνει ένας recruiter, θα εκπλαγείτε από τον αριθμό. Και είναι αναμφισβήτητο ότι για κάθε επαγγελματικό κλάδο, η πρώτη εντύπωση μετράει. Και παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των βιογραφικών που λαμβάνει μια εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού έχουν γραφτεί στη κλασική μορφή του Times New Roman 12, η Randstad της Αμερικής δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο παραθέτει κάποια από τα πιο δημιουργικά και έξυπνα βιογραφικά που έχουμε δει.


  1. Το διαδραστικό βιογραφικό

    Το συγκεκριμένο βιογραφικό μοιάζει σαν παιχνίδι. Μπορείτε να το δείτε και να περιηγηθείτε ανακαλύπτοντας τις δεξιότητες και το υπόβαθρο του δημιουργού του μέσα σε λίγα λεπτά, με διασκεδαστικό τρόπο.

  2. Το βιογραφικό σε μορφή συσκευασίας

    Αυτό το βιογραφικό είναι γραμμένο κυριολεκτικά σε μια συσκευασία από πατατάκια και στο πίσω μέρος του αναγράφονται αντί για τα συστατικά, η εργασιακή εμπειρία και τα skills του υποψηφίου. Το βιογραφικό αυτό ακόμα κι αν δεν ταιριάζει ακριβώς για την αγγελία εργασίας που εξετάζει ο recruiter σίγουρα θα αφήσει μια θετική γεύση.

  3. Η βαλίτσα του Walt Disney

    Ο συγκεκριμένος υποψήφιος σκέφτηκε να δημιουργήσει μια μικρή βαλίτσα εμπνευσμένη από τον Walt Disney και να την αποστείλει στα γραφεία της Pixar Animation Studios. Μέσα στη βαλίτσα είχε συμπεριλάβει ένα cover letter καθώς και ένα σημειωματάριο – portfolio της δουλειάς του.

  4. Μια αίτηση για θέση εργασίας, σε μορφή σοκολάτας

    Αυτό το βιογραφικό στάλθηκε σε μορφή ενός κουτιού με σοκολατάκια και σύμφωνα με τον δημιουργό του φάνηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό, καθώς ο συγκεκριμένος υποψήφιος έλαβε job offers για τις αγγελίες εργασίας για τις οποίες έκανε αίτηση από τη συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών που προσέγγισε.

  5. Βιογραφικό σε μορφή επιτραπέζιου παιχνιδιού

    Κάτι σαν το digital παιχνίδι που προαναφέραμε αλλά στην πιο παραδοσιακή του μορφή, το συγκεκριμένο βιογραφικό είναι ίδιο με ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, με ταμπλό, ζάρια και οδηγίες χρήσεως.

  6. Ένα αναλγητικό βιογραφικό

    Ενδιαφέρεστε να εργαστείτε ως freelancer ή και για μια θέση προσωρινής απασχόλησης; Ο συγκεκριμένος υποψήφιος σκέφτηκε να φτιάξει ένα βιογραφικό σε μορφή παυσίπονου. Στο κουτάκι ο υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού μπορούσε να διαβάσει τα στοιχεία επικοινωνίας του υποψηφίου και στις «οδηγίες χρήσεως» αναγραφόταν το αναλυτικό βιογραφικό του καθώς και ότι ο υποψήφιος θα ήταν διαθέσιμο για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Όλα τα προαναφερθέντα βιογραφικά είναι σίγουρα δημιουργικά και εξαιρετικά πρωτότυπα αλλά είναι περισσότερο συνηθισμένα στην αγορά της Αμερικής. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είναι κατάλληλα για κάθε επαγγελματικό κλάδο. Αν επιθυμείτε να εργαστείτε στον κλάδο του marketing ή και στον κλάδο της γραφιστικής και των πωλήσεων, μια πρωτότυπη ιδέα βιογραφικού σε συνδυασμό με τις δικές σας δεξιότητες θα μπορούσε να σας εξασφαλίσει τη δουλειά για την οποία κάνατε αίτηση. Αντίθετα, στον κλάδο της διοίκησης επιχειρήσεων, στα νομικά, τα ιατρικά ή και τα οικονομικά, ένα τέτοιο βιογραφικό, πιθανότατα δεν θα λειτουργούσε θετικά για τον υπεύθυνο ανθρώπινου δυναμικού.
Τέλος, να θυμάστε ότι ακόμα και για τις θέσεις εργασίας που απαιτούν portfolio και δημιουργικότητα, εάν επιθυμείτε να τολμήσετε ένα πρωτότυπο βιογραφικό, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχετε ήδη καταχωρήσει ηλεκτρονικά το βιογραφικό σας και στη συνέχεια να το συνοδεύσετε με τη δημιουργία σας.
Θέλετε μερικές συμβουλές για το πώς να συντάξετε σωστά το βιογραφικό σας; Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog της Randstad.