Τι κάνει κάποιος όταν δεν έχει εργασία και επιθυμεί να εργαστεί ; Το ερώτημα αυτό έχει πολλές πιθανές απαντήσεις .  Το σίγουρο όμως είναι πώς δεν πρέπει να κάθετε στο σπίτι άπραγος, περιμένοντας κάποιον εργοδότη να χτυπήσει την πόρτα .

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά τα οποία περιλαμβάνουν την ανανέωση του βιογραφικού και την δημιουργία μια συνοδευτικής επιστολής η οποία θα μπορεί να προσαρμοστεί ανά περίπτωση .

Ακολουθεί η δημιουργία μιας  λίστας με επιθυμητές εργασίες και πιθανούς εργοδότες  στην περίπτωση που έχετε συγκεκριμένη επαγγελματική εμπειρία .  Εφόσον δεν υπάρχει ακόμα κάποια συγκεκριμένη εμπειρία, μπορείτε να  ξεκινήσετε καταγράφοντας τις εργασίες εκείνες που είναι σχετικές με τις ακαδημαϊκές σας γνώσεις και τις δεξιότητες που μπορείτε να προσφέρεται. Κάποιες φορές το να δούμε καταγεγραμμένες τις  επιλογές που έχουμε μας βοηθάει στο να δούμε που πραγματικά βρισκόμαστε και να καταστρώσουμε το πλάνο μας για την εύρεση εργασίας.

Αναζητήστε αγγελίες με διαφορετικούς τρόπους  αλλά και μέσω των εφημερίδων όπου θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι  έχετε διαβάσει ακόμα και αυτές που είναι με “μικρά γράμματα” και όχι μόνο αυτές που βρίσκονται στα μεγάλα πλαίσια.

Αν δεν θέλετε να κάθεστε εκμεταλλευτείτε τις εποχικές ανάγκες και την προσωρινή απασχόληση, όπως για παράδειγμα ανάγκες που προκύπτουν την περίοδο των γιορτών σε καταστήματα. Μην σας φανεί περίεργο, αλλά κάποιοι καταστηματάρχες εξακολουθούν να βάζουν στην βιτρίνα του καταστήματος το «ζητείτε πωλητή» η «υπάλληλος καταστήματος» χωρίς απαραίτητα να βάζουν κάποια αγγελία.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε περιπτώσεις για θέσεις εργασίας σε άλλες ειδικότητες, όπου οι εργοδότες δεν θα δημοσιεύσουν την ανάγκη τους σε προσωπικό. Αν δεν γνωρίζουν ότι είστε διαθέσιμος πιθανόν να μην σας προσεγγίσουν.

Η επαφή με εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού καθώς και τα τοπικά γραφεία  ευρέσεως εργασίας ιδιωτικά και δημόσια κρίνετε απαραίτητη.

Επιπλέον το  οικογενειακό μας και το ευρύτερο κοντινό μας περιβάλλον θα πρέπει να γνωρίζει ότι αναζητούμε εργασία καθώς και συνοπτικά τι είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε αλλά και η εργασία που μας ενδιαφερθεί

Η αναζήτηση εργασίας δεν ολοκληρώνεται με την μαζική αποστολή βιογραφικών στις αγγελίες εργασίας που δημοσιεύονται στα διάφορα site.  Για να φτάσουμε να πούμε ότι δεν έχω βρει εργασία αλλά έχω κάνει τα πάντα θα πρέπει να έχουμε πραγματικά εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες.

Η διαδικασία εύρεσης εργασίας δεν έχει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα ακόμα και αν ακλουθούμε και  τα προφανή . Το σίγουρο είναι ότι για να διεκδικήσουμε  τις πιθανότητες μας  για εύρεση απασχόλησης , κάθε μέρα που περνάει θα πρέπει να περιλαμβάνει  και μία ενέργεια που κάναμε προς αυτή την κατεύθυνση.