Στην digital εποχή που διανύουμε, η online παρουσία κάθε εταιρείας θεωρείται αυτονόητη και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για την εύρωστη και επιτυχή λειτουργία της. Οι περισσότερες πλέον έχουν το δικό τους website, το οποίο λειτουργεί ως μία online απεικόνιση της κάθε εταιρείας. Η online παρουσία όμως δεν είναι από μόνη της αρκετή. Για να μπει ένας υποψήφιος πελάτης στο website της εταιρείας θα πρέπει πρώτα να το ανακαλύψει μέσω μιας μηχανής αναζήτησης. Και μαντέψτε. Αν το website δεν βρίσκεται στην πρώτη σελίδα της μηχανής αναζήτησης (SERP), κατά πάσα πιθανότητα ο πελάτης δεν θα το δει ποτέ.

Πώς καταφέρνει όμως μία εταιρεία να εκτοξεύσει το website της στην κορυφή της πρώτης σελίδας; Αυτός είναι ο ρόλος του SEO specialist. Το SEO σημαίνει search engine optimization (βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης). Είναι η πρακτική της βελτίωσης τόσο της ποιότητας όσο και της ποσότητας της επισκεψιμότητας ενός ιστότοπου μέσω των μη πληρωμένων (επίσης γνωστών ως "οργανικών") αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης. Παρά το αρκτικόλεξο, το SEO αφορά τόσο τους χρήστες, όσο και τις ίδιες τις μηχανές αναζήτησης. 

ρόλος.

Ένας SEO specialist αναλύει, εξετάζει και εφαρμόζει αλλαγές στους ιστότοπους, ώστε να βελτιστοποιούνται για τις μηχανές αναζήτησης. Αυτό σημαίνει την αύξηση της επισκεψιμότητας σε έναν ιστότοπο βελτιώνοντας την κατάταξη του στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.

Οι SEO specialists καλούνται να λύσουν προβλήματα και να πάρουν αποφάσεις. Θα πρέπει επίσης να έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν ποιο περιεχόμενο θα είναι σχετικό και ελκυστικό για το κοινό και να του δίνουν προτεραιότητα. Οι καθημερινές ευθύνες τους μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Παρακολούθηση των αλγορίθμων που έχουν οριστεί από τις μηχανές αναζήτησης για να συμβαδίζουν με τις αλλαγές στο τοπίο του SEO.
  • Ανάπτυξη και ενσωμάτωση στρατηγικών content marketing.
  • Χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη διανομή περιεχομένου και την ενθάρρυνση άλλων ιστότοπων να προσθέσουν link που οδηγούν στον ιστότοπο του οργανισμού.
  • Δημιουργία κοινότητας με τους χρήστες προκειμένου να δημιουργήσουν πιστό και στοχευμένο κοινό.
  • Βελτίωση της εμπειρίας του χρήση (UX) για να μετατρέψει τους επισκέπτες σε ενεργούς καταναλωτές.
  • Συνεχής παρακολούθηση των όρων αναζήτησης, του ranking και των analytics προκειμένου να ελέγξει την απόδοση του website και να προτείνει βελτιώσεις.

 

τεχνικές δεξιότητες.

  • Η εμπεριστατωμένη γνώση των εργαλείων της Google, όπως το GA και το GSC, καθώς και οι αναλυτικές δεξιότητες, είναι ζωτικής σημασίας για έναν SEO specialist.
  • Δεδομένης της σημασίας των συνεχώς μεταβαλλόμενων αλγορίθμων των μηχανών αναζήτησης, ένας ειδικός SEO πρέπει να είναι ικανός να διορθώνει τα τεχνικά ζητήματα για να πετύχει την τέλεια προβολή των ιστότοπων. Για αυτό, η γνώση CSS και HTML είναι εξαιρετικά σημαντική.
  • Μερικές ακόμα βασικές τεχνικές δεξιότητες SEO είναι οι εξής: H1, Meta tags, XML sitemaps, status codes, robots.txt, καθώς και η δυνατότητα επίλυσης ζητημάτων ανίχνευσης.

 

μη τεχνικές δεξιότητες.

 

ορισμός προτεραιοτήτων.

Όλοι οι ειδικοί SEO πρέπει να κατανοούν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για να κάνουν μια καμπάνια SEO επιτυχημένη. Επιπρόσθετα, κάθε βήμα πρέπει να έχει προτεραιότητα ανάλογα με τη δυσκολία και τη συνάφειά του.

'κριτική σκέψη'.

Ένας ειδικός SEO χρειάζεται να σκέφτεται κριτικά ενώ εξετάζει τι λειτουργεί για μια καμπάνια σε σχέση με τις στρατηγικές του ανταγωνισμού. Δεδομένου ότι κάθε website είναι μοναδικό, η θέση που θα καταλάβει στις σελίδες μιας μηχανής αναζήτησης επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες που απαιτούν κριτική αξιολόγηση.

ανάλυση.

Η ανάλυση δεδομένων είναι εξίσου σημαντική με την ανάγνωση και την ερμηνεία δεδομένων και ως εκ τούτου, οι ειδικοί SEO χρειάζεται να είναι ικανοί και στις δύο δεξιότητες.

έρευνα.

Η έρευνα λέξεων-κλειδιών απαιτεί από τους SEO specialists να σχεδιάζουν σχολαστικά λέξεις -κλειδιά που είναι συναφείς, καθώς και υψηλής αξίας. Ένας ειδικός SEO οφείλει να γνωρίζει τη σημασία των  λέξεων-κλειδιών που σχετίζονται με το προϊόν ή την υπηρεσία.

γραφή.

Το SEO είναι μια στρατηγική που βασίζεται στην ποιότητα και το περιεχόμενο, και έτσι, κάθε SEO specialist είναι σημαντικό να έχει ισχυρές δεξιότητες γραφής. Οι ειδικοί SEO πρέπει να είναι ειδικευμένοι στη σύνταξη περιεχομένου για ιστολόγια και ιστοσελίδες με τρόπο που να προσελκύει τις μηχανές αναζήτησης, καθώς και το κοινό στο οποίο στοχεύουν.

επικοινωνία.

Η αποτελεσματική επικοινωνία με τους πελάτες είναι ζωτικής σημασίας για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Είναι σημαντικό να διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τους πελάτες και να μπορεί να τους καθησυχάζει.

ευελιξία.

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη φόρμουλα SEO που να λειτουργεί για κάθε εταιρεία ή καμπάνια. Ως εκ τούτου, οι SEO specialists χρειάζεται να είναι αρκετά ευέλικτοι για να αλλάζουν στρατηγικές ανά πάσα στιγμή χωρίς να χάνουν δυναμική.

Αν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται οικεία και αναζητάς το επόμενο επαγγελματικό σου βήμα στον τομέα του SEO αλλά και γενικότερα του digital marketing, δες τις θέσεις εργασίας που διαχειρίζεται η ομάδα μας και κάνε την αίτησή σου. 

γράφει
christina katoufa
christina katoufa

Χριστίνα Κατούφα

Digital Marketing Specialist

Μεγάλωσα στα Ροζενά Κορινθίας και αποφοίτησα από το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ. Σε Μεταπτυχιακό Επίπεδο παρακολουθώ το πρόγραμμα του Αμερικάνικου Κολλεγίου Αθηνών «Digital Communication & Social Media». Έχω εργαστεί ως αρθρογράφος και από το 2016 απασχολούμαι στο χώρο του marketing.