Αν μόλις έχετε ολοκληρώσει τις προπτυχιακές ή και μεταπτυχιακές σπουδές σας και δεν έχετε ουσιαστική εργασιακή εμπειρία, πιθανόν η είσοδος σας στην αγορά εργασίας να σας φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη. Και πράγματι, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών αλλά και του έντονου ανταγωνισμού θα πρέπει να καταβάλετε διπλή προσπάθεια για να τα καταφέρετε. Σας παρουσιάζουμε κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε και να κάνετε ένα δυνατό ξεκίνημα στην καριέρα σας.

  1. Δημιουργήστε ένα ελκυστικό βιογραφικό

Ένα γραφιστικά όμορφο και σωστά δομημένο βιογραφικό μπορεί να σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε. Για να το επιτύχετε δε θα πρέπει να διαθέσετε χρήματα σε γραφίστα για να σας το ετοιμάσει, αφού πλέον είναι εύκολο να βρείτε κάποια templates στο διαδίκτυο. Σε κάθε περίπτωση keep it minimal και προσαρμόστε το CV σας στον επαγγελματικό σας κλάδο και τη θέση εργασίας την οποία στοχεύετε. Σχετικά με τη δομή που θα πρέπει να έχει, μπορείτε να ακολουθήσετε τις συμβουλές της Randstad στο σχετικό μας άρθρο.  

  1. Στοχεύστε σε θέσεις εργασίας οι οποίες μπορούν να σας προσφέρουν επαγγελματική εξέλιξη

 Προσανατολίστε τις αιτήσεις σας σε θέσεις στις οποίες μπορείτε να αποδείξετε τις δεξιότητες σας και σας δίνουν προοπτικές να εξελιχθείτε στο αντικείμενο ή και στην εταιρεία που επιθυμείτε. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως –για αρχή- να πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας όχι μόνο σε έναν ελκυστικό τίτλο εργασίας ή αυτό που σας ακούγεται ως dream job αλλά σε μια θέση το αντικείμενο της οποίας θα σας δώσει νέες προκλήσεις, θα διευρύνει τον ορίζοντα σας, θα σας δίνει χαρά και θα σας προτρέπει να ξεπεράσετε τον εαυτό σας.  

  1. Πριν από κάθε συνέντευξη κατανοήστε την κουλτούρα της εταιρείας στην οποία στοχεύετε και κάντε το homework σας

 Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της επιτυχίας στην εύρεση εργασίας. Το ότι σας έχουν καλέσει σε συνέντευξη σημαίνει ότι έχετε τραβήξει την προσοχή του recruiter, το βιογραφικό σας ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της θέσης και ο συνεντευξιαστής επιθυμεί να σας γνωρίσει καλύτερα και ως επί το πλείστον να συμπεράνει αν ταιριάζετε στην κουλτούρα της εταιρείας. Αυτή είναι η ευκαιρία σας να εντυπωσιάσετε και να κερδίσετε την προσφορά εργασίας. Η σωστή προετοιμασία είναι παραπάνω από απαραίτητη. Τι πρέπει να κάνετε; Αρχικά ετοιμάστε τις απαντήσεις οι οποίες αφορούν τις σπουδές σας, τα ενδιαφέροντα σας, τις ξεχωριστές δεξιότητες σας και την επαγγελματική προϋπηρεσία εφόσον υπάρχει. Εστιάστε στα skills τα οποία ενδιαφέρουν τον recruiter και αφορούν τη συγκεκριμένη θέση. Στη συνέχεια επισκεφτείτε το website της εταιρείας και μελετήστε τη. Ποια είναι η ιστορία της; Ποιο είναι το όραμα της; Ποια είναι τα τελευταία νέα της; Τι αναρτά στα social media; Εφόσον αποκτήσετε ουσιαστική γνώση για αυτά τα θέματα θα καταφέρετε έμπρακτα να αποδείξετε ότι είστε ταιριαστοί στην κουλτούρα της εταιρείας.  

  1. Συνδεθείτε με ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται ήδη στην εταιρεία που θέλετε

 Και ακόμα καλύτερα, στο τμήμα όπου σκοπεύετε να απασχοληθείτε. Κατά κανόνα για να επεξεργαστεί το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού την αίτηση σας θα πρέπει να την υποβάλετε online. Ωστόσο, το επαγγελματικό networking, η διασύνδεση σας δηλαδή με τα σωστά πρόσωπα μέσω email ή και social media μπορεί να ενισχύσει τις πιθανότητες επιτυχίας. Συντάξτε λοιπόν ένα ευγενικό cover letter στο οποίο να αναφέρετε με συντομία το background σας, τι σας κινητοποίησε να κάνετε την αίτηση σας στην εταιρεία και πώς θα μπορούσατε να προσφέρετε στο συγκεκριμένο τμήμα. Καλό θα είναι η προσέγγιση σας να είναι διακριτική και να περιοριστείτε στην online προσέγγιση και όχι την τηλεφωνική. Μη ξεχνάτε ότι το networking μπορεί να γίνει και με φυσική παρουσία σε σχετικά workshops ή conferences.  

  1. Μην φοβηθείτε να ξεκινήσετε από την αρχή

 Μόλις ολοκληρώσατε τις σπουδές σας, καταβάλατε κόπο και χρόνο, αριστεύσατε (ή και όχι) και τώρα καλείστε να ενταχθείτε στην αγορά εργασίας. Είναι φυσιολογικό και εν μέρει δικαιολογημένο να έχετε πολύ υψηλές προσδοκίες για την καριέρα σας. Είναι καλό όμως να θυμάστε ότι οι θεωρητικές δεξιότητες απέχουν πολύ από την πράξη και ότι η επιτυχημένη καριέρα χτίζεται με κόπο και κυρίως στην αρχή της η απασχόληση σε junior θέσεις είναι δεδομένη. Συμβιβαστείτε με αυτό και θέστε στόχους για το πώς να ανελιχθείτε. Τέλος, μην φοβάστε να απασχοληθείτε σε μια εργασία για την οποία ενδεχομένως να είστε overqualified. Ακόμα και σε θέσεις που σε αρχικό στάδιο πιστεύετε ότι δεν σας ταιριάζουν –και ίσως έχετε δίκιο- μπορείτε να κερδίσετε πολύτιμη γνώση και δεξιότητες οι οποίες αναμφισβήτητα θα σας βοηθήσουν να ανελιχθείτε, να δικτυωθείτε, να κερδίσετε εμπειρία και να αυτοβελτιωθείτε.  

  1. Εφόσον έχετε την οικονομική δυνατότητα, μη στοχεύετε σε εργασίες που δεν σας ενθουσιάζουν πραγματικά

 Και με αυτό δεν εννοούμε τις junior θέσεις εργασίας αλλά την απασχόληση σας σε εργασίες μη σχετικές με το αντικείμενο σας. Αυτό διότι είναι σημαντικό το βιογραφικό σας να έχει συνοχή και να δείχνετε ότι ξέρετε τι θέλετε και προσεγγίζετε θέσεις εργασίας που απαιτούν τις δεξιότητες που κατέχετε. Εντούτοις, αν δεν έχετε αυτή την οικονομική δυνατότητα είμαστε σίγουροι ότι ακόμα και από την απασχόληση σας σε μη σχετικές θέσεις εργασίας θα αποκομίσετε πολύτιμη γνώση και νέες δεξιότητες που θα σας φανούν χρήσιμες στην πορεία της καριέρας σας.  

  1. Δικτυωθείτε με τους συναδέλφους σας

 Μόλις ολοκληρώθηκε η πρόσληψη σας; Συγχαρητήρια! Τώρα θα πρέπει αφενός να αποδείξετε τις ικανότητες σας και τον ενθουσιασμό για τη νέα σας θέση και αφετέρου να χτίσετε γερές σχέσεις με τους συναδέλφους σας και να καλλιεργήσετε την ομαδικότητα σας. Στο blog μας θα διαβάσετε άρθρα αφιερωμένα σε αυτά τα skills.  

  1. Παραιτηθείτε αν δεν είστε ευχαριστημένοι αλλά κάντε το επαγγελματικά

 Σε περίπτωση που η εργασία στην οποία απασχολείστε δεν σας ταιριάζει είναι απόλυτα λογικό να επιθυμείτε να προχωρήσετε στην παραίτηση σας. Ωστόσο, κάντε το επαγγελματικά και κυρίως αφήστε στον εργοδότη σας το χρόνο να καλύψει τη θέση με κάποιον νέο υποψήφιο πριν αποχωρήσετε.  

  1. Βρείτε τον μέντορα σας

 Σίγουρα στην εταιρεία στην οποία εργάζεστε υπάρχει εκείνος ο συνάδελφος ο οποίος είναι γελαστός, με θετική διάθεση και πρόθυμος να σας βοηθήσει. Εάν μάλιστα σας εμπνέει με τα επιτεύγματα του, μπορείτε να επιχειρήσετε να τον προσεγγίσετε και να τον ρωτήσετε θέματα που σας απασχολούν αλλά και επαγγελματικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε και να αποδώσετε καλύτερα.  

  1. Επιδιώξτε να κάνετε αμέσως καλή εντύπωση στην εργασία σας

 Είναι λογικό τις πρώτες ημέρες στην νέα σας εργασία να είστε επιφυλακτικοί και να επικεντρώνεστε στην προσαρμογή σας στην εταιρεία. Αυτό όμως δε θα πρέπει να σας εμποδίζει από το να αποδείξετε τις ικανότητες και τις δεξιότητες σας και να εκφράσετε τις φρέσκιες ιδέες σας. Πάρτε πρωτοβουλίες, δείξτε δυναμισμό, αυτοπεποίθηση και θέληση για μάθηση.   Πιστέψτε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε και καλή σταδιοδρομία!