Η συνέντευξη είναι ίσως το κρισιμότερο βήμα στην καριέρα σας. Η σωστή προετοιμασία είναι απαραίτητη ώστε να διασφαλίσετε ότι δεν θα γίνουν σφάλματα που μπορεί να σας στοιχίσουν μια πιθανή θέση, ωστόσο πάντα υπάρχουν λάθη που διαφεύγουν της προσοχής μας. Ποια είναι αυτά;

  1. Το να φτάνετε στο ραντεβού σας πολύ νωρίς: η τυπική μέρα ενός recruiter ή ενός υπεύθυνου ανθρώπινου δυναμικού είναι ιδιαίτερα πιεσμένη άρα και η διαθεσιμότητα περιορισμένη. Επομένως, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι θα είστε στην ώρα σας ή ότι θα φτάσετε 10 λεπτά νωρίτερα αλλά όχι νωρίτερα από αυτό. Οι πιθανότητες είναι ότι θα περιμένετε, γεγονός που θα σας δημιουργήσει περισσότερο άγχος.
  2. Οι κακές αναφορές σε προηγούμενους συναδέλφους: ακόμα και αν προσπαθήσετε να είστε διακριτικός/η, είναι εμφανές ότι υπάρχει ακόμα δυσαρέσκεια ή απογοήτευση για την προηγούμενή σας εργασία. Το να μιλάτε με άσχημο τρόπο για τον προηγούμενο εργοδότη σας δε σας ωφελεί πουθενά. Αντ’ αυτού, μπορείτε να αναφερθείτε στα θετικά των προηγούμενων συνεργασιών σας και να δείχνετε ότι μαθαίνετε ακόμα και από τις αρνητικές εμπειρίες.
  3. Το να επιδεικνύετε υπερβολική σοβαρότητα: η καλή συμπεριφορά και ο ενθουσιασμός είναι στοιχεία που μεταδίδουν στο άτομο που έχετε απέναντί σας εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό σας. Στην προσπάθειά σας, να προβάλλετε μια σοβαρή επαγγελματική εικόνα, μπορεί να φέρει αρνητικά αποτελέσματα, επομένως, φροντίστε να είστε μεν μετρημένοι στις απαντήσεις σας αλλά να δείξετε και στοιχεία της προσωπικότητάς σας.
  4. Το να μειώνετε τις ικανότητές σας: αν είστε πολύ μετριόφρων, υπάρχει ο κίνδυνος να μη μεταδώσετε όλες σας τις γνώσεις αλλά και τις δεξιότητες που αναζητά ο πιθανός μελλοντικός σας εργοδότης. Το να πουλήσετε τον εαυτό σας και τις ικανότητές σας είναι ένα από τα δυνατά σας όπλα για την επιτυχία. Αν δεν είστε άτομο που του αρέσει η προβολή, μπορείτε να εστιάσετε στα κατορθώματα της ομάδας που ανήκατε, για παράδειγμα, και να δείξετε έτσι πώς δουλεύετε με τους συναδέλφους σας.
  5. Το να πτοείστε από μια αποτυχία και να μεταθέτετε την ευθύνη: είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε ότι υπάρχουν δυσκολίες κατά την αναζήτηση εργασίας και να μην προσπαθείτε να βρίσκετε δικαιολογίες που δεν τα έχετε καταφέρει ως τώρα. Κάθε συνέντευξη εργασίας, ακόμα κι αν δεν είναι επιτυχής, θα σας διδάξει κάτι και θα σας οδηγήσει σε κάτι διαφορετικό, αυτή τη φορά με περισσότερη εμπειρία. Η απόρριψη είναι κομμάτι της διαδικασίας, επομένως μπορείτε να την “εκμεταλλευτείτε” ζητώντας συμβουλές από τους ανθρώπους που σας απέρριψαν ώστε να βελτιωθείτε. Εκτός των παραπάνω, είναι χρήσιμο να έχετε υπόψη σας κάποιες από τις ακόλουθες συμβουλές, που στοχεύουν στην καλύτερη αναζήτηση απασχόλησης:
  • Επιλέξτε την ποιότητα έναντι της ποσότητας: η αποστολή μαζικών βιογραφικών σπάνια αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Εκτός του ότι δεν θα μπορείτε να εστιάσετε και να καταβάλλετε τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια σε όσες αγγελίες εργασίας σας ενδιαφέρουν πραγματικά, είναι δύσκολο να θυμάστε όλες τις αιτήσεις που έχετε κάνει και να παρακολουθείτε την εξέλιξή τους.
  • Αντ’ αυτού, μπορείτε να αφιερώσετε το χρόνο σας ερευνώντας εταιρείες, στις οποίες επιθυμείτε να εργαστείτε και να ενημερώνεστε τακτικά για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας είτε αναζητώντας ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας είτε εταιρείες εύρεσης εργασίας.
  • Στο διάστημα αναζήτησης απασχόλησης, μπορείτε να εκμεταλλευθείτε τον ελέυθερό σας χρόνο είτε ψάχνοντας θέσεις μερικής απασχόλησης είτε αναπτύσσοντας δεξιότητες μέσω εθελοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Όλα τα προσόντα που αποκτάτε είτε είστε στην αγορά εργασίας είτε όχι θα σας χρειαστούν στο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, η αναζήτηση εργασίας είναι μια διαδικασία που απαιτεί ιδιαίτερη επιμονή. Βέβαια, η οπτική που υιοθετεί ο καθένας είναι σημείο-κλειδί, κυρίως όσον αφορά τη στάση και τη ψυχολογία σας ενώ είστε εκτός αγοράς εργασίας. Στην τελική, ο επιμένων νικά.