Η στελέχωση λογιστηρίου μπορεί να αποδειχτεί δύσκολη αποστολή. Ένας επίδοξος υποψήφιος πρέπει να έχει υπόψιν του όχι μόνο τις γνώσεις που απαιτείται να έχει ένας λογιστής αλλά και τα προσόντα που πλέον ζητούν οι εργοδότες για να πετύχει στην καριέρα του.

Αν θέλετε να εργαστείτε στον συγκεκριμένο τομέα, αρχικά πρέπει να έχετε υπόψιν σας ότι υπάρχουν δύο τμήματα: το τμήμα της λογιστικής (accounting) και το τμήμα της ανάλυσης (finance). 

Στο παρόν άρθρο θα εστιάσουμε περισσότερο στο πρώτο. Όπως και κάθε κλάδος, έτσι και ο κλάδος της λογιστικής έχει εξελιχθεί. Το πτυχίο ή τα πιστοποιητικά που μπορεί να διαθέτει κανείς δεν αρκούν. Δείτε παρακάτω τι δεξιότητες αναζητούν οι εργοδότες σήμερα κατά τη διαδικασία στελέχωσης του λογιστηρίου.

  • Τεχνικές δεξιότητες

Οι δεξιότητες που απαιτούνται εξαρτώνται από την εκάστοτε θέση και, ανάλογα τον τίτλο της θέσης, οι απαιτήσεις αλλάζουν. Στο ξεκίνημα του, ένας λογιστής μπορεί να ασχολείται με την καταχώρηση δεδομένων και την τήρηση λογιστικών βιβλίων ενώ ένας ανώτερος υπάλληλος μπορεί να χρειαστεί να εισάγει νέα λογιστικά πρότυπα στην εταιρεία, να προετοιμάσει τον εταιρικό προϋπολογισμό και να συνεργαστεί με εξωτερικούς ελεγκτές. Τέλος, για τις θέσεις διοικητικού επιπέδου χρειάζονται ικανότητες διαχείρισης και αξιολόγησης προσωπικού, διαχείρισης των επιμέρους projects καθώς και γνώσεις ρυθμιστικών και νομικών θεμάτων σχετικών με τις εργασίες ενός λογιστηρίου.

  • Γνώσεις Η/Υ

Ανεξάρτητα από τη θέση για την οποία ενδιαφέρεστε, η γνώση των προγραμμάτων Microsoft Office είναι απαραίτητη, ειδικά η άριστη γνώση του Excel. Ωστόσο, ανάλογα το λογισμικό που χρησιμοποιεί η εταιρεία, μπορεί να χρειαστεί να γνωρίζει κανείς κι άλλα προγράμματα τιμολόγησης, μισθοδοσίας κ.α.

  • Πιστοποιήσεις

Οι επαγγελματικές πιστοποιήσεις είναι άκρως σημαντικές, ειδικά στον κλάδο αυτό. Αναζητήστε σχετικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και φροντίστε να ενημερώνεστε για τυχόν αλλαγές στο νομοθετικό καθεστώς. Η συμμετοχή σε σεμινάρια ή trainings είναι επίσης ένα στοιχείο που εκτιμάται, επομένως, μπορείτε να εγγραφείτε σε λίστες συνδρομητών ειδικευμένων κέντρων ώστε να λαμβάνετε ενημερώσεις και να μπορείτε να παρακολουθείτε όλες τις εξελίξεις και τις νέες τάσεις.

  • Προσωπικές Δεξιότητες

Φυσικά, όλα τα παραπάνω μπορεί να αποδειχτούν ανώφελα αν δεν είστε σε θέση να τα παρουσιάσετε και να τα επικοινωνήσετε σωστά. Πρέπει να μπορείτε να στηρίξετε το βιογραφικό σας και να “πουλήσετε” τις γνώσεις και τις ικανότητες σας αλλά και να αποδείξετε ότι διαθέτετε τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε. Αναρωτιέστε ποια είναι αυτά; Το παρακάτω γράφημα θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε αν πληρείτε τα προσόντα που χρειάζεται να κατέχει ένας λογιστής σήμερα.   Οι προοπτικές της ζήτησης των λογιστών παραμένουν θετικές αφού οι ανάγκες των επιχειρήσεων δεν υπόκεινται σε σημαντικές αλλαγές. Ανεξάρτητα από την κατάσταση της οικονομίας, οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να χρειάζονται άτομα με τα παραπάνω προσόντα, ωστόσο, υπάρχουν εξελίξεις στον κλάδο που καλό είναι να γνωρίζετε. Η τεχνολογία επηρεάζει το μέλλον της λογιστικής αφού πλέον τα ηλεκτρονικά μέσα διευκολύνουν διαδικασίες. Αυτό προκαλεί μεταβολές στην εκπαίδευση των νέων λογιστών αφού καλούνται να εφαρμόσουν τις τεχνικές τους γνώσεις σε συνδυασμό με την καλή χρήση των νέων ψηφιακών μέσα στην καθημερινή τους εργασία. Η χρήση νέων λογισμικών, τέλος, μπορεί να κάνει τις διαδικασίες πιο απλές και τυποποιημένες αλλά και να τις ενσωματώσει σε ένα ευρύτερο εταιρικό σύστημα.