Η συνέντευξη εργασίας είναι η πρώτη προσωπική επαφή μεταξύ υποψηφίου και εργοδότη. Όποια κι αν είναι η θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει, αυτό που πρέπει να σας απασχολεί είναι να καταφέρετε να δημιουργήσετε θετικές πρώτες εντυπώσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρώτη εντύπωση σχηματίζεται στα πρώτα δευτερόλεπτα της συνάντησης και είναι δύσκολο να αλλάξει στην πορεία.

 

Στις καθημερινές επαφές μας όλοι φροντίζουμε να δίνουμε θετικές εντυπώσεις στους άλλους ώστε να καταφέρουμε να διατηρούμε μία ουσιαστική επικοινωνία αλλά και να απολαμβάνουμε την εκτίμηση και τον σεβασμό τους. Μπορείτε, λοιπόν, να αναλογιστείτε, πόσο σημαντική είναι η πρώτη εντύπωση σε μία συνέντευξη εργασίας, καθώς η θετική εντύπωση που θα δημιουργήσει ο εν δυνάμει εργοδότης σας είναι καθοριστικής σημασίας για το αν θα γίνετε η τελική επιλογή για μία θέση.

 

Το να γνωρίζετε πολύ καλά το βιογραφικό σας και να μπορείτε να αναφέρετε με ευκολία την προηγούμενη εργασιακή εμπειρία σας, είναι πολύ σημαντικό, καθώς έτσι θα δείξετε ότι έχετε αφιερώσει χρόνο στη σύνταξη του βιογραφικού σας και ότι είστε ένας επαγγελματίας που θέλει να βελτιωθεί περισσότερο. Επίσης, το να γνωρίζετε τι να συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σημείωμα σας ανάλογα τη θέση εργασίας είναι σημαντικό επίσης. Η εργασία στη γραμματειακή υποστήριξη απαιτεί καλή χρήση προγραμμάτων υπολογιστή, ενώ η εργασία στις πωλήσεις απαιτεί ένα βιογραφικό σημείωμα με εκπλήρωση διάφορων στόχων που καταφέρατε να υλοποιήσετε.

 

Ωστόσο, πριν ξεκινήσει η συνέντευξη εργασίας, υπάρχουν τρία στοιχεία που, εάν τα λάβετε υπόψη, είναι μία πολύ καλή αρχή για τη δημιουργία μίας πρώτης θετικής εντύπωσης. Εάν σας ενδιαφέρει να μάθετε ποια είναι αυτά τα βήματα, δεν μένει παρά να διαβάσετε τη συνέχεια!

 

  • Συνέπεια

 

Η συνέπεια σε μία συνέντευξη εργασίας είναι καθοριστικής σημασίας για την εντύπωση που θα σχηματίσει ο εν δυνάμει εργοδότης σας. Η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν μένει ικανοποιημένος με το να έχει κανονίσει μία συνάντηση κάποια συγκεκριμένη ώρα και τελικά εσείς να εμφανιστείτε αρκετή ώρα μετά. Εκτός αυτού, είναι μία πολύ καλή αφορμή για τον recruiter να σχηματίσει αρνητική εντύπωση για εσάς, εφόσον δεν θα καταφέρετε να τον κάνετε να σας εμπιστευτεί. Φροντίστε να είστε στην ώρα σας στη συνέντευξη εργασίας, εάν είναι δυνατόν, περίπου δέκα λεπτά πριν. Μπορείτε να ενημερωθείτε για το ακριβές σημείο της εταιρείας ώστε να προγραμματίσετε τον χρόνο σας. Η συνέπεια είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την καριέρα σας και για να καταφέρετε να δημιουργήσετε τις θετικές εντυπώσεις που χρειάζεται για να προχωρήσετε στην καριέρα σας.

 

  • Κατάλληλη εμφάνιση

 

Η εμφάνιση είναι ένα θέμα που έχουμε αναφέρει ξανά στα άρθρα της Randstad. Ακόμη και αν ο κώδικας ενδυμασίας της εταιρείας δεν είναι τόσο επίσημος, η πρώτη συνάντηση με τον recruiter πρέπει να είναι πολύ προσεγμένη. Ο σκοπός σας είναι να μεταδώσετε σοβαρότητα και επαγγελματισμό και μία περιποιημένη εξωτερική εμφάνιση θα σας βοηθήσει πολύ και θα σας δώσει επιπλέον προβάδισμα. Εάν καταφέρετε και συνδυάσετε την εξωτερική σας εμφάνιση με μία πολύ καλή παρουσίαση του εαυτού σας, είναι σίγουρο ότι θα σχηματιστεί μία πολύ καλή πρώτη εντύπωση και ο εν δυνάμει εργοδότης σας θα σας δει πολύ θετικά.

 

  • Δώστε την απαιτούμενη προσοχή στη συνέντευξη εργασίας

 

Κατά τη συνέντευξη εργασίας, είναι πολύ σημαντικό να είστε πολύ αφοσιωμένοι και να προσέχετε αυτά που σας λέει ο recruiter. Παραμείνετε εντός θέματος και φροντίστε να μην πλατειάζετε. Υπάρχουν πιθανές ερωτήσεις συνέντευξης, οπότε μπορείτε να προετοιμαστείτε κατάλληλα ώστε να έχετε έτοιμες τις απαντήσεις. Φροντίστε, επίσης, όταν εξηγείτε κάτι, είτε αυτό είναι τα καθήκοντα της προηγούμενης εργασίας σας, είτε η ακαδημαϊκή σας πορεία να αναφέρετε τα στοιχεία που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του εργοδότη σας. Θα είναι η αφορμή για συζήτηση, όπου θα καταφέρετε να προβάλλετε τον καλύτερό σας εαυτό.

 

Αυτά είναι κάποια στοιχεία που πρέπει να προσέξετε πριν από μία συνέντευξη εργασίας. Είμαστε σίγουροι ότι ο συνδυασμός μίας προσεγμένης εμφάνισης και της επαγγελματικής παρουσίασης του εαυτού σας, θα αποτελέσει στοιχείο – κλειδί για την ανάπτυξη και εξέλιξη στην καριέρα σας!

 

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!