Η στιγμή έφτασε πολύ πιο γρήγορα από ό, τι περίμενες. Μια φοβερή εταιρεία προγραμματίζει συνάντηση μαζί σου αύριο! Αναρωτιέσαι πώς θα προετοιμαστείς όταν δε σου έχει δοθεί μεγάλο χρονικό περιθώριο; Πάρε βαθιά ανάσα και σκέψου ότι δεν είναι κάτι περίπλοκο. Ακόμα κι αν έχεις λιγότερες από 24 ώρες, μια σύντομη προετοιμασία θα σε βοηθήσει να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου και να ξεχωρίσεις από άλλους υποψηφίους. Οι παρακάτω ενέργειες προετοιμασίας αποτελούν μια καλή προσέγγιση και θα χρειαστεί να αφιερώσεις μόνο μερικές ώρες για να τις πραγματοποιήσεις.

1. Κάνε μια βασική έρευνα.

Το πρώτο βήμα είναι αρκετά προφανές: Μάθε όσα περισσότερα μπορείς πριν από τη συνέντευξη. Μπορείς να ρωτήσεις το άτομο με το οποίο έχεις προγραμματίσει τη συνέντευξη τα παρακάτω:

  • Με ποιον θα μιλήσεις; Θα συναντήσεις το δυνητικό σου προϊστάμενο ή θα μιλήσεις απλώς με τον υπεύθυνο ανθρώπινου δυναμικού; 
  • Υπάρχει κάποιο dress code; Αν σου προτείνουν κάτι, φρόντισε να φορέσεις κάτι ακόμα καλύτερο. Σε κάθε περίπτωση ένα επαγγελματικό κοστούμι είναι μια ασφαλής λύση. 
  • Πού είναι τα γραφεία της εταιρείας; Μπορείς στη συνέχεια να εξετάσεις την καλύτερη διαδρομή μέσα από τους χάρτες της Google. Βεβαιώσου επίσης ότι γνωρίζεις σε ποιο όροφο πρέπει να ανέβεις και ρώτα αν πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα συγκεκριμένο ανελκυστήρα κτλ. Προγραμμάτισε να ξεκινήσεις νωρίς. Σημείωσε έναν αριθμό τηλεφώνου για να καλέσεις σε περίπτωση που κολλήσεις στην κίνηση ή προκύψει κάτι άλλο σημαντικό και καθυστερήσεις. Αν φτάσεις αργοπορημένος και αγχωμένος, αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συνέντευξή σου.
  • Αν δεν έχεις λεπτομερή περιγραφή της θέσης εργασίας, φρόντισε να ζητήσεις.

2. Μάθε περισσότερα για την εταιρεία διαδικτυακά.

Επισκέψου την επίσημη ιστοσελίδα του εργοδότη και συγκεκριμένα τη σελίδα που περιλαμβάνει πληροφορίες για την εταιρεία. Κάνε την αναζήτησή σου και στη Google για πληροφορίες όπως:

  • Ποιο είναι το μέγεθος της εταιρείας αναφορικά με τις ετήσιες πωλήσεις ή τον αριθμό των εργαζομένων;
  • Τι λέει η εταιρεία για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της;
  • Ποια είναι τα πρόσφατα νέα της (σχετικά με ένα νέο προϊόν, ένα δελτίο τύπου, μια συνέντευξη με τον CEO κτλ.) τα οποία μπορείς να συζητήσεις στη συνέντευξη;

3. Σκέψου κάποιες ιστορίες επιτυχίας.

Σκέψου κάποιες “στέρεες” ιστορίες που μπορείς να αναφέρεις για τον εαυτό σου. Κατέγραψε και απομνημόνευσε για παράδειγμα τρεις ιστορίες για τις οποίες μπορείς να επισημάνεις μερικά από τα σημαντικότερα επιτεύγματά σου. Επέλεξε παραδείγματα που σε κάνουν να αισθάνεσαι περήφανος για το έργο που έχεις πραγματοποιήσει.


Τέτοιες ιστορίες αποδεικνύουν τα soft skills που διαθέτεις όπως για παράδειγμα την ικανότητα κρίσης, πρωτοβουλίας, ομαδικής εργασίας ή ηγεσίας. Όπου είναι δυνατόν, παρουσίασε όσα έχεις κάνει με αριθμούς π.χ. "αύξηση των πωλήσεων κατά 20%", "μείωση της αναμονής κλήσεων των πελατών στο μισό χρόνο", "βελτίωση της διαδικασίας παράδοσης του έργου στους πελάτες σε 2 ημέρες".


Θυμήσου: Ιστορίες που δε σχετίζονται άμεσα με την εργασιακή σου εμπειρία μετράνε επίσης όσον αφορά τα επιτεύγματά σου. Εάν έκανες μια εθελοντική προσφορά, μπορείς να σημειώσεις μια στιγμή μεγάλης πρόκλησης που αντιμετώπισες και ξεπέρασες.

4. Διάλεξε τι θα φορέσεις και κοιμήσου νωρίς.

Για να γλυτώσεις κάποιο χρόνο το επόμενο πρωινό, προετοίμασε το ντύσιμό σου από το προηγούμενο βράδυ. Μια καλή ξεκούραση θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να ξυπνήσεις έγκαιρα. Μην καταστρέψεις όλη την προετοιμασία που έχεις κάνει γι αυτή τη συνέντευξη, φτάνωντας πανικοβλημένος γιατί για παράδειγμα δεν μπορούσες να βρεις χώρο στάθμευσης.


Η συνέντευξη εργασίας είναι ένα σημαντικό μέρος της αναζήτησής σου για εργασία και όσο πιο καλή προετοιμασία κάνεις, τόσο πιο άνετα θα νιώθεις. Ένας διαθέτεις παραπάνω χρόνο για να προετοιμαστείς για τη μεγάλη μέρα, μπορείς να μελετήσεις αναμενόμενες ερωτήσεις και να δουλέψεις πάνω στις απαντήσεις που θα δώσεις. 


Θέλεις να κάνεις το επόμενο βήμα στην καριέρα σου; Η ομάδα μας προσφέρει ποικίλες θέσεις εργασίας. Μπορείς να τις δεις όλες εδώ