Όπως έχουμε αναφέρει σε πολλά προηγούμενα άρθρα, η συνέντευξη εργασίας είναι η ευκαιρία των υποψηφίων να αναδείξουν το επαγγελματικό τους προφίλ, τις γνώσεις τους, την εμπειρία τους και τα soft skills τους, με στόχο να καταφέρουν να επιλεχθούν για μία θέση εργασίας. Για να φτάσετε στο σημείο της συνέντευξης εργασίας, σημαίνει πως το βιογραφικό σας ήταν τέτοιο ώστε κατάφερε να κερδίσει την προσοχή του recruiter και ότι κατέχετε, φυσικά, τα προσόντα που απαιτούνται.

 

Για μία επιτυχημένη συνέντευξη εργασίας υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες και, πιο συγκεκριμένα, ορισμένες κινήσεις που, πιθανόν, να βλάψουν την εικόνα σας και να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις. Απαιτείται, λοιπόν, πολύ καλή οργάνωση προκειμένου να τις αποφύγετε και να καταφέρετε να ξεχωρίσετε.

 

Ποια είναι τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε σε μία συνέντευξη εργασίας;

 

  • Η αργοπορία

 

Αυτό που θέλετε είναι να δείξετε ότι έχετε διάθεση να εργαστείτε σε αυτή την εταιρεία και, συνεπώς, κάνετε ό,τι περνά από το χέρι σας για να το επιτύχετε. Το να φτάσετε αργοπορημένοι σε μία συνέντευξη εργασίας, δεν δηλώνει επαγγελματισμό. Φροντίστε να είστε στον χώρο της εταιρείας περίπου δέκα λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα. Με τη βοήθεια του Internet μπορείτε να βρείτε την ακριβή διεύθυνση της εταιρείας και να προγραμματίσετε τον χρόνο σας.

 

  • Η θέση του κινητού σας σε εμφανές σημείο

 

Είστε σε μία συνάντηση επαγγελματικού περιεχομένου που θα κρίνει εάν θα είστε εσείς αυτός που θα επιλεχθεί για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Το να έχετε το κινητό σας σε εμφανές σημείο και να αποσπάται η προσοχή σας, σίγουρα δεν θα μετρήσει υπέρ σας. Είναι πολύ σημαντικό να το έχετε στην τσάντα σας ή στην τσέπη σας ώστε να είστε πλήρως προσηλωμένοι στη συνέντευξη. Βεβαιώστε, επίσης, ότι το έχετε στο αθόρυβο.

 

  • Η αδιαφορία

 

Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του recruiter και σκεφτείτε ότι έχετε απέναντί σας έναν υποψήφιο που φαίνεται αδιάφορος και δεν εκδηλώνει διάθεση ή ενθουσιασμό για εργασία. Θα τον επιλέγατε; Οι recruiters αναζητούν δυναμικούς υποψηφίους που, εκτός από γνώσεις, έχουν όρεξη για εργασία και διάθεση για περαιτέρω εξέλιξη. Στη συνέντευξη εργασίας δείξτε ότι είστε ένας τέτοιος υποψήφιος και να είστε σίγουροι ότι θα εκτιμηθεί.

 

  • Η δυσκολία να εξηγήσετε κενά στο βιογραφικό σας

 

Είναι πιθανό να υπάρχουν κενά στο βιογραφικό σας. Είτε επειδή μείνατε εκτός της αγοράς εργασίας, είτε για προσωπικούς λόγους θα πρέπει να είστε πάντα σε θέση να το εξηγήσετε και να μην κομπιάζετε. Μπορείτε, ωστόσο, να εξηγήσετε ότι κατά την απουσία σας από την αγορά εργασίας, φροντίσατε για την προσωπική σας εξέλιξη, τη βελτίωση ορισμένων soft skills σας και οτιδήποτε άλλο θεωρείτε ότι θα αξιολογηθεί θετικά.

 

  • Να δείξετε ότι έχετε άσχημες σχέσεις με προηγούμενους συναδέλφους

 

Σε μία συνέντευξη εργασίας είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σας ζητηθούν συστάσεις. Το να έχετε φύγει με άσχημο τρόπο από την προηγούμενη σας εργασία είναι κάτι που σίγουρα θα δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις, καθώς ο recruiter ίσως σκεφτεί ότι δεν είστε ο κατάλληλος επαγγελματίας για να στελεχώσει την εταιρεία του. Διατηρήστε τις επαγγελματικές σας σχέσεις για την εξέλιξη στην καριέρα σας.