Το να είσαι ένας πετυχημένος μηχανολόγος μηχανικός είναι κάτι παραπάνω ​​από το να είσαι ειδικός στις θετικές επιστήμες. Είτε είσαι πρόσφατος πτυχιούχος, ο οποίος μόλις εισήλθε στην αγορά εργασίας είτε έχεις πολυετή εμπειρία στο χώρο της μηχανολογίας, υπάρχουν συμβουλές σταδιοδρομίας που μπορούν να σε βοηθήσουν ώστε να εξελίξεις το επάγγελμά σου και να κάνεις το παραπάνω βήμα στην καριέρα σου.


Ξεκίνησε νωρίς να αποκτάς εργασιακή εμπειρία.

Η  πρακτική άσκηση είναι μία μοναδική ευκαιρία που  μπορείς να εκμεταλλευτείς ώστε να αποκτήσεις εργασιακή εμπειρία, είτε μέσω μερικής/πλήρους απασχόλησης είτε με εθελοντική εργασία κατά τη διάρκεια του προπτυχιακού σου κύκλου. Με αυτό τον τρόπο, θα έχεις την ευκαιρία όχι μόνο να αποφοιτήσεις με ένα σπουδαίο δίπλωμα, αλλά και να έρθεις σε επαφή με μεγάλες εταιρείες του κλάδου της βιομηχανίας.


Γίνε ομαδικός “παίκτης” και δημιούργησε επαφές.

Ως μηχανολόγος μηχανικός, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να έρθεις σε επαφή με επαγγελματίες από διάφορους κλάδους, με τους οποίους θα πρέπει να συνεργαστείς  για να  επιλύσεις πολύπλοκα ζητήματα που προκύπτουν κατά τη λειτουργία των μηχανών ή στο προγραμματισμό νέων έργων. Είναι πολύ σημαντικό να αναπτύσσεις καλές σχέσεις με τους συναδέλφους σου αλλά και με τους εξωτερικούς συνεργάτες. 


Οι καλύτερες ευκαιρίες κοινωνικής δικτύωσης είναι οι εκδηλώσεις και τα σεμινάρια που διοργανώνονται από διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα μηχανολογίας. Η συνεχής εκμάθηση και συμμετοχή σε προγράμματα μηχανολογίας είναι βασικά “κλειδιά”, τα οποία μπορείς να αξιοποιήσεις, καθώς πρόκειται για έναν κλάδο που συνεχώς βελτιώνεται και εξελίσσεται. Ως μηχανολόγος μηχανικός είναι καλό να αναζητάς νέες επαγγελματικές ευκαιρίες ώστε να παραμένεις στην πρώτη γραμμή. 


Κράτησε επαφή με το πανεπιστήμιό σου.

Επιπλέον, ως μηχανολόγος μηχανικός  θα ήταν χρήσιμο να κρατήσεις επαφή με το κολέγιο ή το πανεπιστήμιό σου, καθώς η Δια Βίου Μάθηση ανταποκρίνεται στην ανάγκη συνεχούς βελτίωσης, συμπλήρωσης και αναβάθμισης των γνώσεων και των δεξιοτήτων σου, για τη συνέχιση της επαγγελματικής ανάπτυξης και την ενεργό προσαρμογή σου στο ραγδαία μεταβαλλόμενο κοινωνικό και επαγγελματικό  περιβάλλον. Για παράδειγμα, οι διαλέξεις σε συνέδρια και οι εργασίες πάνω σε μελέτες έργων θα σου επιτρέψουν να βελτιώσεις τη φήμη και την εμπειρία σου ως μηχανολόγος μηχανικός.

 

Βελτίωσε τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες.

Ενώ κάποιοι μηχανολόγοι μηχανικοί προτιμούν να ειδικεύονται στην τεχνική και κατασκευαστική εργασία, κάποιοι άλλοι συχνά παρεκκλίνουν από αυτή την πορεία. Αυτό σημαίνει ότι ένας μηχανολόγος μηχανικός μπορεί να χρειαστεί να μάθει να συναναστρέφεται με πελάτες, να συνεργάζεται με πρακτορεία και προμηθευτές ώστε παρουσιάζει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχει. Οπότε, θα ήταν καλό να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες, αν έχεις βλέψεις να ακολουθήσεις μια καριέρα προϊσταμένου ή ακόμη και μια καριέρα στις πωλήσεις προϊόντων (όπως μηχανήματα, εξαρτήματα, βιομηχανικό εξοπλισμό) ή υπηρεσιών, όπου οι καλές  επικοινωνιακές σου δεξιότητες θα σε βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων σου, στην ανάπτυξη και διαχείριση του πελατολογίου σου, καθώς και στην τεχνική υποστήριξη των πελατών σε θέματα εφαρμογών των προϊόντων.


Είσαι μηχανικός και αναζητάς νέα εργασία; Μπορείς να δεις όλες τις διαθέσιμες θέσεις που προσφέρει η ομάδα μας, κάνοντας κλικ εδώ