Γράφει ο Θάνος Λουμπρούκος, Team Leader, Technology Specialty στη Randstad Hellas.

Έφτασε λοιπόν εκείνη η πολυπόθητη στιγμή που έχουμε μόλις πάρει το πτυχίο σου και ετοιμάζεσαι να μπεις στον εργασιακό στίβο. Τι πρέπει να κάνεις; Πριν αρχίσεις να ψάχνεις για δουλειά, θα χρειαστεί να φτιάξεις ένα καλό βιογραφικό σημείωμα.

Καταρχάς, ας γράψουμε λίγα πράγματα για τη χρησιμότητα και τη λειτουργία ενός βιογραφικού σημειώματος. Ένα βιογραφικό αποτελεί, ουσιαστικά, το μέσον, το όχημα που με σύντομο και εύγλωττο τρόπο μάς βοηθά να διαφημίσουμε το επαγγελματικό μας προφίλ. Το χρησιμοποιούμε στις αιτήσεις που κάνουμε σε θέσεις εργασίας, ενώ οι εταιρείες βασίζονται σε αυτό κατά τη διάρκεια της συνέντευξής τους μαζί μας. Χρειάζεται να είναι σύντομο, περιεκτικό, ουσιαστικό και ελκυστικό. Ας αναλύσουμε ξεχωριστά καθένα από αυτά τα χαρακτηριστικά.

Συντομία: δεν γράφουμε έκθεση ιδεών, ούτε όμως είμαστε λακωνικοί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο υποψήφιος εργοδότης μέσα από το βιογραφικό μας θέλει να μας αξιολογήσει και να εξετάσει αν το προφίλ μας ταιριάζει σε κάποια θέση εργασίας. Δεν πρέπει να γράφουμε πολλά και να κουράζουμε αυτόν που το διαβάζει, ούτε να είμαστε αναλυτικοί υπέρ το δέον. Για έναν άνθρωπο που δεν έχει εργασιακή εμπειρία, μία με δύο σελίδες είναι μια καλή έκταση για το πρώτο του βιογραφικό.

 

Περιεχόμενο

Όταν είμαστε junior, είναι αναμενόμενο να μην έχουμε πολλά να γράψουμε σχετικά με την εργασιακή μας εμπειρία, οπότε δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε να γεμίσουμε το βιογραφικό με πληροφορίες, για να μη φαίνεται μικρό ή κενό. Ξεκινάμε με τα στοιχεία επικοινωνίας: ο αριθμός του κινητού μας τηλεφώνου, η διεύθυνση του email, κάποιο link σε professional social network (Github κτλ.) και ο τόπος κατοικίας μας, είναι αρκετά. Τίτλοι κάτω από το όνομά μας, του τύπου: “junior software developer”, “wannabe tech professional” κτλ. ή δηλώσεις όπως: “ready to take over new challenges”, “high skilled developer with potential” θα έλεγα πως δεν προσθέτουν κάτι στο προφίλ μας. Ως προς τις σπουδές μας, γράφουμε τον πλήρη τίτλο του πτυχίου μας και της σχολής από την οποίαν αποφοιτήσαμε, στα Αγγλικά. Αν δεν είμαστε σίγουροι, μπορούμε να συμβουλευτούμε το website ή τον οδηγό σπουδών της σχολής ή του τμήματός μας. Προσοχή: άλλος τίτλος το “Informatics”, άλλος το “Computer Engineer” και άλλος το “Computer Science”. Στη συνέχεια, μπορούμε να αναφέρουμε ορισμένα projects που έχουμε ολοκληρώσει στο πλαίσιο πτυχιακής/διπλωματικής εργασίας, πρακτικής άσκησης ή ακόμα και προσωπικής απασχόλησης. Καλό θα είναι να αναλύσουμε τις γλώσσες προγραμματισμού ή τα αντίστοιχα εργαλεία που έχουμε χρησιμοποιήσει σε αυτά τα projects. Τέλος, μπορούμε να κλείσουμε με τα πτυχία που έχουμε σε ξένες γλώσσες και τις γενικές γνώσεις που έχουμε αποκτήσει από τις σπουδές μας. Τα ορθογραφικά λάθη δεν επιτρέπονται σε καμία περίπτωση. Αν έχουμε ολοκληρώσει τις στρατιωτικές μας υποχρεώσεις, θα χρειαστεί να το αναφέρουμε. Εννοείται πως, εφόσον το προφίλ μας ανήκει στον κλάδο του ΙΤ, το βιογραφικό μας θα είναι γραμμένο στα Αγγλικά.
 

Ουσία

Όσα γράψουμε στο βιογραφικό μας θα πρέπει να πετύχουν τον στόχο τους, δηλαδή να μας δοθεί η ευκαιρία να προσκληθούμε σε συνέντευξη σε μια εταιρεία που μας ενδιαφέρει. Επομένως, χρειάζεται να είμαστε ακριβείς. Πληροφορίες όπως το Λύκειο αποφοίτησης, ο αριθμός του σταθερού τηλεφώνου, η εμπειρία στον Στρατό, η αναφορά σε “curriculum vitae” ή “CV”  κτλ. δεν θεωρούνται απαραίτητες σε ένα βιογραφικό, όπως και η αυτοαξιολόγηση σε γλώσσες προγραμματισμού (για παράδειγμα: Java expert κτλ.).

 

Ελκυστικότητα

Η εικόνα έχει αρκετά μεγάλη σημασία στην εντύπωση που θα σχηματίσει κάποιος όταν λαμβάνει ένα βιογραφικό. Αφού καταλήξουμε στη δομή του βιογραφικού μας, θα χρειαστεί να επιλέξουμε το layout, δηλαδή το στιλ, τη γραμματοσειρά, τα χρώματα, τη διάταξη, τα περιθώρια κτλ. Μπορούμε να δοκιμάσουμε διάφορους συνδυασμούς και να επιλέξουμε αυτόν που μας εκφράζει καλύτερα. Ως προς το layout, δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Προσωπικά, δεν προτείνω κάποιο πρότυπο καθώς θεωρώ πως τα templates εγκλωβίζουν το προφίλ ενός ανθρώπου και δεν του επιτρέπουν να αναδείξει την προσωπικότητά του. Επίσης, δεν θα πρότεινα βιογραφικό με πολλά χρώματα γιατί σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιος να το εκτυπώσει, θα κάνει σπατάλη σε χαρτί και μελάνι σε βάρος του περιβάλλοντος. Αφού καταλήξουμε στο βιογραφικό, καλό θα είναι να το εκτυπώσουμε στο σπίτι και να το διαβάσουμε αναλυτικά, λέξη προς λέξη, ώστε να διορθώσουμε τυχόν λάθη ή αβλεψίες.

Συνοψίζοντας, ένα καλογραμμένο βιογραφικό για έναν άνθρωπο junior στον κλάδο του ΙΤ, θα τον βοηθήσει σημαντικά κατά την αναζήτηση της πρώτης του εργασίας. Το βιογραφικό αποτελεί μια διαφήμιση, μια “βιτρίνα” του προφίλ μας έτσι ώστε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του ανθρώπου που μας αξιολογεί. Άρα, γιατί να μην αφιερώσουμε ποιοτικό χρόνο στη δημιουργία ενός καλού βιογραφικού σημειώματος;

Ενδεικτική προτεινόμενη δομή:

  • Ονοματεπώνυμο
  • Στοιχεία επικοινωνίας
  • Ακαδημαϊκοί τίτλοι σπουδών και ξένες γλώσσες
  • Εργασιακή εμπειρία (αν υπάρχει) ή/και πρακτική άσκηση
  • Projects
  • Γενικές/ειδικές γνώσεις ΙΤ (γλώσσες προγραμματισμού κτλ.)

Βιογραφικό σημείωμα: ✔️

Επόμενο βήμα; Στείλε μας την αίτηση σου! 

Βρες όλες τις ανοιχτές ΙΤ θέσεις εγασίας που χειριζόμαστε εδώ.

"Είμαι μέλος της οικογένειας τη Randstad από το 2015 και δουλειά μου είναι να ταιριάζω τις ανάγκες εταιρειών και επαγγελματιών από τον κλάδο της τεχνολογίας. Είμαι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), σπουδάζω Ιστορία και Αρχαιολογία σε προπτυχιακό επίπεδο (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και έχω εργαστεί σε Ελλάδα και Σουηδία. Ο ρόλος μου στη Randstad περιλαμβάνει τόσο το business development όσο και την αξιολόγηση υποψηφίων για θέσεις ΙΤ."