Ο κλάδος της πληροφορικής εξελίσσεται κυριολεκτικά με ταχύτητα του φωτός. Όσο γρήγορα μία οθόνη ενός smartphone μπορεί να μεταφέρει νέες πληροφορίες και ένα σύρμα χαλκού μπορεί να μεταφέρει δεδομένα, τόσο γρήγορα ο κόσμος της τεχνολογίας αλλάζει και αναπτύσσεται.

Αν και η καινοτομία είναι ιδανική για τους καταναλωτές που αναζητούν τις καλύτερες νέες τεχνολογίες, για τους επαγγελματίες της πληροφορικής μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Αν μπορείτε να συμβαδίσετε με τις τελευταίες δεξιότητες στον κλάδο της πληροφορικής, τότε θα έχετε πρόσβαση σε πλήθος ευκαιριών απασχόλησης. Ωστόσο, χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια για να μείνετε ένα βήμα μπροστά από τις τελευταίες τάσεις της τεχνολογίας. Για να ξεχωρίσετε ως IT επαγγελματίας, θα πρέπει να είστε πρόθυμοι να μαθαίνετε νέες δεξιότητες σε όλη τη σταδιοδρομία σας.

Πώς μπορεί ένας επαγγελματίας να ανανεώνει τις δεξιότητές του;

Online μαθήματα

Υπάρχουν πολλές πηγές, τόσο δωρεάν όσο και επί πληρωμή, που βοηθούν έμπειρους και αρχάριους να μάθουν μία ποικιλία τεχνολογικών δεξιοτήτων, από ανάπτυξη κώδικα και ασφάλεια των πληροφοριών μέχρι graphic design και στη δικτύωση. Είτε θέλετε να προσθέσετε νέες τεχνολογικές δεξιότητες στο βιογραφικό σας ή να ανανεώσετε τις ήδη υπάρχουσες, υπάρχουν πολλές επιλογές για όλους. Μερικές πηγές που μπορείτε να εξετάσετε:

  • MIT OpenCourseWare: Η πηγή αυτή σας επιτρέπει να αξιοποιήσετε την υψηλού επιπέδου επιστήμη των υπολογιστών καθώς και δωρεάν μαθήματα ανάπτυξης κώδικα από το αναγνωρισμένο τεχνολογικό ινστιτούτο του MIT.
  • EDX: Μέσα από μία ευρεία γκάμα εκπαιδευτικών φορέων (συμπεριλαμβανομένων των Harvard, Berkeley και ΜΙΤ), το EDX προσφέρει μία ποικιλία από μαθήματα computer science και μαθήματα coding, για περίπου 45-50€
  • Udacity: Το Udacity προσφέρει το πρόγραμμα «nanodegree» με μικρή μηνιαία χρέωση αλλά διαθέτει, επίσης, μια εκτενή λίστα με δωρεάν μαθήματα για να εμπλουτίσετε τις τεχνολογικές σας δεξιότητες
  • Udemy: Στο Udemy, μπορείτε να ψάξετε για μαθήματα που έχουν λάβει υψηλή βαθμολογία, τα οποία μπορεί να κυμαίνονται από δωρεάν μέχρι 180€ περίπου, ανάλογα με την τεχνολογία που προσφέρεται.

ανοιχτές κοινότητες

Υπάρχει πλούτος πληροφοριών και εμπειρογνωμόνων, που είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις γνώσεις τους στο διαδίκτυο. Αναζητήστε κοινότητες που συζητούν ανοιχτά για τα οφέλη των τάσεων της τεχνολογίας, για γλώσσες προγραμματισμού και άλλα σχετικά θέματα τεχνολογίας. Θα αποκτήσετε πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τις αναδυόμενες τάσεις που θα πρέπει να δώσετε προσοχή καθώς και ποιες είναι περισσότερο μόδα παρά ουσία. Μερικές δημοφιλείς κοινότητες για επαγγελματίες IT και προγραμματιστές είναι: Stack Overflow, Reddit, SitePoint, CodeProject, Treehouse και Hacker News ενώ υπάρχουν και αξιόλογα ελληνικά φόρουμ.

απόκτηση νέων πιστοποιήσεων

Ο κλάδος της τεχνολογίας βασίζεται στις πιστοποιήσεις. Πολλές από αυτές διατίθενται από εταιρείες λογισμικού και πληροφορικής όπως η Microsoft, η Apple, η Amazon, η Oracle, η Cisco και η CompTIA. Όποια και να είναι η δεξιότητα που θέλετε να αναπτύξετε, να είστε σίγουροι ότι υπάρχει μια σχετική πιστοποίηση που μπορείτε να λάβετε για να αποδείξετε τις γνώσεις σας.

Ένας από τους λόγους που οι τεχνολογικές πιστοποιήσεις είναι τόσο πολύτιμες είναι γιατί επιτρέπουν τον εύκολο έλεγχο των ικανοτήτων σας από τους υπεύθυνους προσλήψεων.

συνέδρια, workshops και σεμινάρια

Υπάρχει μία ανεξάντλητη πηγή από webinars, σεμινάρια, workshops και συνέδρια που απευθύνονται σε επαγγελματίες IT που θέλουν να μείνουν ενημερωμένοι για τα όσα συμβαίνουν στον κλάδο της τεχνολογίας. Πολλά δημοφιλή blogs τεχνολογίας και πληροφορικής συχνά δημοσιεύουν λίστες των συνεδρίων και σεμιναρίων που μπορεί να σας ενδιαφέρουν.

ακολουθήστε blogs τεχνολογίας και της πληροφορικής

Τα tech blogs είναι μια μεγάλη πηγή πληροφοριών και απαιτούν πολύ λίγο από το χρόνο σας. Κορυφαία blogs τεχνολογίας είναι το The Verge, TechCrunch, Mashable και Wired και ακολουθώντας τα είστε ενημερωμένοι για το τι συμβαίνει στον κλάδο της τεχνολογίας. Επίσης, ορισμένα από αυτά σας επιτρέπουν να εγγραφείτε στη λίστα συνδρομητών και σας τροφοδοτούν τα τελευταία τεχνολογικά νέα κατευθείαν στο email σας.

Θυμηθείτε, βέβαια, να μην ξεχνάτε τη γενική εικόνα. Η καριέρα στον τομέα της πληροφορικής βασίζεται στη δια βίου μάθηση. Η διαρκής μάθηση δεν είναι απλά ένας στόχο ή στοιχείο που σας βοηθά να χτίσετε χαρακτήρα. Στο σύγχρονο μεταβαλλόμενο τεχνολογικό τοπίο, είναι το κλειδί για μία ικανοποιητική και μακρόχρονη σταδιοδρομία.

Ψάχνετε για IT θέσεις εργασίας, όπου θα έχετε την ευκαιρία να εξελιχθείτε; Η Randstad μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε το επόμενο βήμα στην καριέρα σας!