Σε αρκετές περιπτώσεις η προσπάθεια μας για την εύρεση μιας θέσης εργασίας δεν αποτελεί και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Για να βρούμε όμως το επόμενο βήμα στην καριέρα μας θα πρέπει να καταφέρουμε να στείλουμε το βιογραφικό μας σε όλες τις ευκαιρίες απασχόλησης που υπάρχουν . Για αυτό χρειάζεται οργάνωση, υπομονή και συνέπεια για να έχει η αναζήτηση εργασίας τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Για να ξεκινήσουμε μπορούμε να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:

  1. Κατά την αναζήτηση εργασίας θα πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς επιθυμούμε να βρούμε και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε στο ακόλουθα ερωτήματα σε ρεαλιστική βάση:
    1. Ποιος είναι ο ρόλος ή ο τύπος της εργασίας που μας ενδιαφέρει
    2. Ποια είναι η αμοιβή που επιθυμούμε από την επόμενη εργασία μας
    3. Ποιες είναι οι παροχές θέλουμε να μας προσφέρει ο εργοδότης
  2. Διαμορφώστε το βιογραφικό σας κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ελκυστικό για τους εργοδότες και τις θέσεις  εργασιας για τις οποίες θα στείλετε το βιογραφικό σας. Αν για παράδειγμα θέλετε να στείλετε το βιογραφικό σας για μία θέση Πωλήσεων καλό θα ήταν να υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που τονίζουν γιατί ταιριάζετε στις πωλήσεις και όχι το πόσο καλός μάγειρας ήσασταν όταν εργαζόσασταν part time σε fast food κατά τα φοιτητικά σας χρόνια.
  3. Παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία έχει αναπτύξει και άλλα μέσα επικοινωνίας για τις νέες θέσεις εργασίας, οι εφημερίδες εξακολουθούν να αποτελούν μια σημαντική πηγή. Ξεκινώντας από τις τοπικές εφημερίδες της κάθε περιοχής ή ακόμη αυτές που διανέμονται δωρεάν είναι πολύ πιθανόν να βρούμε κάποιες αγγελίες εργασίας για αν στείλουμε το βιογραφικό μας. Επιπλέον σε αρκετές εφημερίδες υπάρχουν ένθετα για την εργασία ή την καριέρα στα οποία υπάρχουν αγγελίες εργασίας.
  4. Το internet αποτελεί το πιο δυνατό εργαλείο για τις νέες θέσεις εργασίας και τους εργοδότες που προσλαμβάνουν. Παράλληλα με τις θέσεις που δημοσιεύονται, κάποιος μπορεί να κάνει την έρευνα του και στα site των εταιρειών όπου μπορεί να βρει χρήσιμες πληροφορίες αλλά και ευκαιρίες απασχόλησης. Στο Randstad Hellas για παράδειγμα μπορεί να κάνει κάποιος απευθείας αίτηση για τις θέσεις που δημοσιεύονται.
  5. Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με ανθρώπους που ήδη εργάζονται στο τομέα που σας ενδιαφέρει ή προσπαθήστε να αναπτύξετε τον κύκλο των ανθρώπων που γνωρίζετε στο επαγγελματικό σας περιβάλλον. Πολλές φορές οι πληροφορίες για μια νέα θέση πάνε από στόμα σε στόμα.
  6. Μην υποτιμάτε το δίκτυο των ανθρώπων γύρω σας. Η οικογένεια σας, οι φίλοι σας, οι παλιοί σας συνάδελφοι ακόμη και ο περιπτεράς στην γειτονίας θα πρέπει να γνωρίζει ότι αναζητάτε εργασία. Καμιά φορά τα καλά νέα έρχονται από εκεί που δεν το περιμένουμε .