O κλάδος των πωλήσεων αναπτύσσεται συνεχώς. Το δεδομένο αυτό πιθανόν να το έχετε ήδη παρατηρήσει  από τις νέες αγγελίες εργασίας στις πωλήσεις που αναρτώνται κάθε εβδομάδα στο site της Randstad. Είτε κάνετε τα πρώτα σας βήματα στον κλάδο των πωλήσεων, είτε διαθέτετε εμπειρία στον κλάδο, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας και να ενδυναμώσετε την καριέρα σας στις πωλήσεις.

 

Προτιμήστε το γραπτό υλικό

Φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι στις πωλήσεις, όταν χρησιμοποιούν γραπτό υλικό –digital ή εκτυπωμένο- για να προωθήσουν υπηρεσίες ή και προϊόντα, επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν περισσότερο όσα διαβάζουν παρά όσα βλέπουν. Επενδύστε λοιπόν στη δημιουργία πρωτότυπου περιεχομένου (content) τόσο για το website σας όσο και για τα social media και βασιστείτε στα analytics για σχεδιάσετε την στρατηγική σας.

 

Να είστε απλοί και ξεκάθαροι στην επικοινωνία σας

Είτε σε επίπεδο άμεσων πωλήσεων είτε σε έμμεσων επικοινωνήστε τις ιδέες σας ξεκάθαρα και με αυτοπεποίθηση. Προσπαθήστε να ενισχύσετε τις επικοινωνιακές δεξιότητες ακόμα και αν το ακαδημαϊκό σας υπόβαθρο δε σχετίζεται άμεσα με αυτές. Κάντε πρόβα μπροστά σε φίλους ή και στον καθρέφτη σας για να σχηματίσετε μια πιο αντικειμενική άποψη για την πειθώ σας και τις εκφράσεις σας.

 

Προσέξτε τη γλώσσα του σώματος σας

Η γλώσσα του σώματος ενός πωλητή μπορεί να ενισχύσει σημαντικά ή και να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες μια συμφωνίας. Κρατήστε ανοιχτή και φιλική στάση απέναντι στον συνομιλητή σας και διατηρήστε την οπτική επαφή. Αποφύγετε τις υπερβολικές εκφράσεις και παρουσιάστε την καιτονομία και τις λύσεις που προσφέρει η υπηρεσία ή το προϊόν σας. Τέλος, μη ξεχνάτε να δείχνετε την έμφαση που επιθυμείτε με τις κινήσεις των χεριών σας. Αυτό θα προσδώσει ζωντάνια και πειθώ στο λόγο σας.

Χαμογελάστε

Μπορεί να ακούγεται κλισέ όμως ποτέ δεν πρέπει να υποτιμάτε την αξία της θετικής στάσης και του χαμόγελου. Με το χαμόγελο θα νιώσετε  περισσότερη αυτοπεποίθηση ενώ ο συνομιλήτης σας θα αισθανθεί πιο οικεία. Το χαμόγελο σας μπορεί να σας βοηθήσει ακόμα κι αν οι πωλήσεις γίνονται τηλεφωνικά και αυτό γιατί όταν χαμογελάμε η φωνή μας ακούγεται πιο καθαρή, φιλική και ευχάριστη.

Προσπαθήστε να σκεφτείτε όπως ο καταναλωτής

Σε κάθε προσέγγιση με τους πελάτες σας θα πρέπει να θυμάστε ότι η πιο επιτυχημένη στρατηγική στις πωλήσεις ή και το marketing βασίζεται στη συναισθηματική νοημοσύνη του πωλητή και στην ικανότητα του να σκεφτεί όπως ο καταναλωτής. Αφουγκραστείτε τις ανάγκες του δέκτη και εξηγήστε στον πελάτη σας ποια είναι η καινοτομία του προϊόντος ή της υπηρεσίας που επιθυμείτε να προωθήσετε και ποιες είναι οι λύσεις που μπορείτε να προσφέρετε.

 

Σε κάθε περίπτωση, μια επιτυχημένη καριέρα στις πωλήσεις απαιτεί ένα συνδυασμό hard και soft skills. Επικεντρωθείτε στα analytics των πωλήσεων σας ώστε να χτίσετε τη στρατηγική σας και διορθώσετε τυχόν λάθη σας και παράλληλα επικεντρωθείτε στο πώς να ενισχύσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες και τη συναισθηματική νοημοσύνη σας. Καλή επιτυχία!