Η ερώτηση “πείτε μας περισσότερα πράγματα για εσάς” είναι από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σε μια συνέντευξη εργασίας. Ωστόσο, οι απαντήσεις ποικίλλουν και η πλειοψηφία αυτών αποτυγχάνει να δώσει το μήνυμα που θέλει ο υποψήφιος. Θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να πείτε ό,τι θα ήθελε να ακούσει ο πιθανός εργοδότης σας σε λιγότερο από 90 δευτερόλεπτα;

Σαν ορολογία, η απάντηση αυτή ονομάζεται "Elevator Pitch" και είναι ένα περιεκτικό, καλοσχεδιασμένο και εξασκημένο μήνυμα για την επαγγελματική ιδιότητα ενός ατόμου, το οποίο διαρκεί όσο χρονικό διάστημα κρατάει μια συζήτηση σε ένα ασανσέρ.   

υπάρχουν τρεις κανόνες στο πώς μπορείτε να περιγράψετε τον εαυτό σας επιτυχώς:

  1. Η απάντησή σας πρέπει να διαρκεί από 30 ως 90 δευτερόλεπτα.
  2. Οι δεξιότητές σας (ή γενικότερα η προσφορά σας στον μελλοντικό εργοδότη σας) πρέπει να είναι σαφείς.
  3. Πρέπει να υπάρχει ένας ξεκάθαρος στόχος κατά την αναζήτηση εργασίας.

Όλα τα υπόλοιπα είναι στο χέρι σας. Ξεκινώντας, μπορείτε να προσπαθήσετε να απαντήσετε στις παρακάτω 3 ερωτήσεις για μια πλήρη απάντηση.

ερώτηση 1: ποιες δεξιότητες κατέχετε καλά;

Αυτή θα είναι η βάση από την οποία θα ξεκινήσετε. Σκεφτείτε:

  1. Ποια είναι τα επαγγελματικά σας επιτεύγματα (βραβεία, διακρίσεις, πιστοποιήσεις κλπ)
  2. Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις θέσεις που έχετε αναλάβει; Υπάρχουν δεξιότητες που έχετε χρησιμοποιήσει στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας σας και έχετε τελειοποιήσει;
  3. Αν δεν έχετε εργασιακή εμπειρία, σκεφτείτε τι ενδιαφέροντα είναι σχετικά με τη θέση εργασίας για την οποία στοχεύετε και πώς αυτά σας έχουν εφοδιάσει με προσόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο εργασιακό περιβάλλον.

ερώτηση 2: ποιο είναι το δυνατότερο σημείο σας;

Εδώ, έχει σημασία να γνωρίζετε τις ικανότητές σας, αφού έτσι θα είστε σε θέση να πείσετε τους συναδέλφους σας για αυτές αλλά θα βοηθήσετε, παράλληλα, και τον πιθανό εργοδότη σας να εντοπίσει αν μπορείτε να ενταχθείτε επιτυχώς στο τμήμα ή στον κλάδο που δραστηριοποιείται η εταιρεία. Αν δεν είστε σίγουρος/-η για το δυνατό σας σημείο, σκεφτείτε τυχόν θετικά σχόλια και παρατηρήσεις που έχετε λάβει από συναδέλφους και συνεργάτες σας. Μπορείτε να αναφέρετε προηγούμενα επιτεύγματα ή ένα project που αναλάβατε και για το οποίο είστε περήφανος/η.

ερώτηση 3: τι θα θέλατε να κάνετε στην καριέρα σας;

Ποιος είναι ο απώτερος στόχος σας στην συνέντευξη εργασίας; Η απόκτηση μιας θέσης; Η δυνατότητα να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας; Όποιος και να είναι ο στόχος σας, πρέπει να είναι ξεκάθαρος. Αναφέρετε συνοπτικά τι σας παρακινεί και τι θα θέλατε να πετύχετε μέσα από αυτή τη θέση. Με λίγα λόγια, η περιγραφή του εαυτού σας πρέπει να έχει έναν σκοπό, να εξηγεί αναλυτικά τι κάνετε αυτή τη στιγμή στην επαγγελματική σας ζωή και να μεταδίδει τις ιδιαίτερες ικανότητές σας σε συνδυασμό με μια σύντομη αναφορά στο τι σας κάνει μοναδικό υποψήφιο. Μόλις έχετε σκεφτεί τις παραπάνω συμβουλές για υποψηφίους, μπορείτε να τα αποτυπώσετε σε χαρτί, να τα διαβάσετε και να εξασκηθείτε στο πώς θα τα πείτε. Φυσικά, δεν πρέπει να απομνημονεύσετε αυτούσια την απάντησή σας, καθώς δεν θα έχετε φυσικό λόγο αλλά πρέπει να θυμάστε τουλάχιστον τις κύριες ιδέες που θέλετε να αναπτύξετε. Καθώς θα εξασκείστε, βεβαιωθείτε ότι δεν ξεπερνάτε κατά πολύ τα 90 δευτερόλεπτα, ώστε να μη χάσετε την προσοχή του πιθανού εργοδότη σας ή μονοπωλήσετε την κουβέντα. 

Αν καταφέρετε να περιγράψετε τον εαυτό σας, δίνοντας ταυτόχρονα απαντήσεις στις ερωτήσεις ποιος είστε, τι κάνετε και τι ψάχνετε, θα είστε σε θέση να θέσετε μια ισχυρή βάση για τη συνέντευξη και θα μπορέσετε να εμβαθύνετε σε ουσιαστικά στοιχεία του χαρακτήρα και της επαγγελματικής σας πορείας. Τελικά, η πρώτη εντύπωση μετράει, άρα δώστε όσο το δυνατόν περισσότερη σημασία σε αυτή.