Η λογιστική όπως αναφέραμε και στο πρώτο μέρος του άρθρου, είναι ένας κλάδος με προκλήσεις και οι εργαζόμενοι του κλάδου πρέπει να είναι μόνιμα σε εγρήγορση και να κατέχουν πολλές δεξιότητες όπως συγκέντρωση, έμφαση στη λεπτομέρεια και ικανότητα multi-tasking. Παράλληλα, απαιτείται πολύ καλή γνώση της αντίστοιχης νομοθεσίας, αφού η λογιστική διέπεται από διαρκείς αλλαγές όσον αφορά το φορολογικό σύστημα.

 

Έτσι, ένας καλός λογιστής σε μία εταιρεία είναι απαραίτητος εφόσον όμως γνωρίζει τη νομοθεσία, τις διατάξεις και είναι ικανός να τις εφαρμόζει αποτελεσματικά στις καθημερινές αρμοδιότητές του.

 

Οι ερωτήσεις συνέντευξης στη λογιστική επικεντρώνονται στο γνωστικό υπόβαθρο του υποψηφίου αλλά και στα soft skills που είναι απαραίτητα για καριέρα ως λογιστής.

 

Στο πρώτο μέρος αυτού του άρθρου σας παρουσιάσαμε κάποιες πιθανές ερωτήσεις συνέντευξης για τα λογιστικά. Εάν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερες ενδεχόμενες ερωτήσεις συνέντευξης, δε μένει παρά να διαβάσετε τη συνέχεια!

 

  • Ποια είναι η σχέση σας με το excel;

 

Το πρόγραμμα Excel είναι απαραίτητο εργαλείο στην καθημερινή εργασία ενός λογιστή.  Ο εν δυνάμει εργοδότης σας θέλει να μάθει πόσο αποτελεσματικά το χρησιμοποιείτε προκειμένου να περιορίσετε τα λάθη και να εξοικονομήσετε χρόνο.

 

  • Ποια συστήματα ERP χρησιμοποιείτε;

 

Ο εν δυνάμει εργοδότης σας θέλει να γνωρίζει ποια συστήματα ήταν τα βασικά εργαλεία σας στη μέχρι τώρα εργασία σας. Σε περίπτωση που ξεκινάτε τώρα την καριέρα σας, αναφέρετε τυχόν συστήματα που γνωρίζετε και εκφράστε τη διάθεσή σας για περαιτέρω εξέλιξη.

 

  • Πείτε μου για ένα δύσκολο περιστατικό που αντιμετωπίσατε με κάποιον συνάδελφό σας

 

Πέρα από τις ικανότητες και την εμπειρία σας στα λογιστικά, ο εν δυνάμει εργοδότης σας θέλει να μάθει και τις επικοινωνιακές δεξιότητες, όπως και τον τρόπο που αντιμετωπίζετε δύσκολες καταστάσεις. Αναφέρετε το περιστατικό και εξηγήστε τον επαγγελματικό τρόπο αντιμετώπισης και επίλυσής σας. Ο recruiter θέλει να συμπεράνει μέσα από αυτό πώς αντιμετωπίζετε, ως άτομο και ως εργαζόμενος, προκλητικές καταστάσεις.

 

  • Τι προκλήσεις έχετε αντιμετωπίσει στη διάρκεια ενός project;

 

Όπως αναφέραμε, τα λογιστικά κρύβουν πολλές προκλήσεις και απρόβλεπτες καταστάσεις καθώς είναι πολύ εύκολο να γίνουν λάθη, να χάσει ο εργαζόμενος κάποια προθεσμία ή να υπάρχει έλλειψη συνεννόησης στα μέλη της ομάδας σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, εάν έχετε αντιμετωπίσει κάποια έντονη πρόκληση στη διάρκεια ενός project αναφέρετε τι είδους πρόκληση ήταν και αναλύστε τι έπρεπε να κάνετε προκειμένου να την ξεπεράσετε. Ο εν δυνάμει εργοδότης σας θέλει να δει τον τρόπο σκέψης σας και τις αναλυτικές ικανότητές σας. Παράλληλα, ο τρόπος που αντιμετωπίσατε τη συγκεκριμένη πρόκληση θα δείξει εάν και πόσο καλά είναι εναρμονισμένος με τη συλλογικότητα και το ομαδικό πνεύμα.

 

  • Πείτε μου κάποιους τρόπους που έχετε εφαρμόσει για τη μείωση του εταιρικού κόστους

 

Εδώ, ο εν δυνάμει εργοδότης σας θέλει να δει πόσο καλά μπορείτε να αξιοποιείτε τις γνώσεις σας όσον αφορά την αντίστοιχη νομοθεσία. Αναφέρετε διάφορες περιστάσεις που μπορέσατε να καταφέρετε να μειώσετε το εταιρικό κόστος και να είστε σίγουροι ότι οι ικανότητές σας στα λογιστικά θα γίνουν αντιληπτές.

 

 

Αυτές είναι ενδεικτικές ερωτήσεις συνέντευξης για τους υποψηφίους που επιθυμούν να εργαστούν στα λογιστικά. Φυσικά, δεν είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσετε τις συγκεκριμένες ερωτήσεις καθώς κάθε εταιρεία έχει διαφορετικές ανάγκες συνεπώς επικεντρώνεται σε διαφορετικά σημεία. Ωστόσο εσείς με την απαιτούμενη έρευνα δώσε την ώθηση στην καριέρα σας και μετατραπείτε σε έναν ξεχωριστό υποψήφιο.

 

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!