Ο κλάδος της Πληροφορικής χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα, σύνθετες πληροφορίες και μεγάλο όγκο δεδομένων. Το ίδιο σύνθετα είναι και τα επαγγέλματα του κλάδου αφού, λόγω της συνεχούς τεχνολογικής ανάπτυξης, δημιουργούνται διαρκώς νέες ειδικότητες.

Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε τα είδη των επαγγελμάτων; Γιατί η ποικιλία είναι τόσο μεγάλη; Τι καθήκοντα έχει η κάθε ειδικότητα; Παρακάτω, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα πλάνο του τομέα του IT και να δώσουμε μια κατεύθυνση σε όσους ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν εκεί την καριέρα τους.

Engineer

Το κομμάτι του engineer είναι το πρώτο που θα αναλυθεί. Είναι το παλαιότερο και σημαντικότερο κομμάτι του κλάδου. Ένα άτομο που απασχολείται ως engineer είναι υπεύθυνο για το γενικό σχεδιασμό όλων των εξαρτημάτων ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος είναι περίπλοκος, με πολλά μικρά στοιχεία που πρέπει να προσέξει κανείς. Μία άλλη σημαντική λειτουργία του engineer είναι η τεχνική υποστήριξη. Η τεχνική υποστήριξη περιλαμβάνει την εγκατάσταση, τη διαμόρφωση και τη συντήρηση των υπολογιστών και του σχετικού εξοπλισμού. Οι δύο λειτουργίες απαιτούν συγκέντρωση, έμφαση στη λεπτομέρεια και πλήρη κατανόηση του πώς λειτουργεί ο τεχνολογικός εξοπλισμός. Η διαφορά που υπάρχει είναι πως για να απασχοληθεί κάποιος στην τεχνική υποστήριξη απαιτούνται δυνατές επικοινωνιακές δεξιότητες καθώς σχετίζεται με την ανθρώπινη επαφή. Ειδικότητες που εντάσσονται στο συγκεκριμένο κομμάτι του IT, είναι Technical Support Representative, Systems Engineer, Customer Service Representative, Help Desk Support, PC Support Specialist, PC Maintenance Professional, Sales Support Technician, Maintenance Engineer.

Software

Βασικός στόχος του software είναι η εκμάθηση και τελειοποίηση των γλωσσών προγραμματισμού. Μερικές από τις πιο γνωστές γλώσσες προγραμματισμού είναι οι Visual Basic, PHP, C++ και Java. Αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος που εργάζεται στο κομμάτι του software, είναι να δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια και τα προϊόντα software που δημιουργεί να ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες της τεχνολογίας και της αγοράς. Ειδικότητες που ενσωματώνει ο τομέας software είναι Systems Analyst, System Developer και οι διάφορες ειδικότητες developers, ανάλογα με την εκάστοτε γλώσσα προγραμματισμού (Java Developer, Android Developer, C Developer κλπ).

Networking

Η ειδικότητα του networking είναι από τις πιο επίκαιρες, δεδομένου του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης του κλάδου, των ασύρματων συστημάτων αλλά και των νέων υπηρεσιών που προσφέρονται, όπως το mobile computing. Ένας network engineer ασχολείται με το σχεδιασμό, τη συντήρηση και την επίλυση προβλημάτων του network environment. Παράλληλα, πρέπει να εξασφαλίσει την αξιοπιστία του δικτύου και να επιλύνει επιτυχώς όλα τα προβλήματα που προκύπτουν. Δημοφιλή networking brands και προϊόντα είναι οι εταιρείες Microsoft Windows, US Robotics, Appletalk, Cisco, Agere, Orinoco, 3COM και Linux. Το επάγγελμα είναι αρκετά απαιτητικό, καθώς θα πρέπει να παρέχονται υπηρεσίες 24/7.

Τμήμα Research and Development

Ένα τμήμα που απευθύνεται σε άτομα που αγαπάνε την έρευνα, την εξέλιξη και την κοινωνική προσφορά. Η έρευνα απαιτεί υπομονή καθώς κρύβει πολλές προκλήσεις και για να προκύψει το σωστό αποτέλεσμα απαιτείται χρόνος. Η μεγάλη ικανοποίηση όμως έρχεται όταν ο στόχος επιτυγχάνεται. Για να απασχοληθεί ένα άτομο στο τμήμα Research & Development θα πρέπει να έχει διάθεση και αγάπη για μάθηση και πειραματισμό.

Βάσεις Δεδομένων

Στον ψηφιακό κόσμο που ζούμε, ειδικότητες που σχετίζονται με τη βάση δεδομένων και τη διαχείριση αυτών είναι περιζήτητες. Όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα μιας εταιρείας φυλάσσονται από τον Database Administrator (DBA). Στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να ακολουθήσει μια καριέρα ως Υπεύθυνος Διαχείρισης Βάσης Δεδομένων θα πρέπει να γνωρίζει ότι πρόκειται για θέσεις εργασίας με μεγάλη ευθύνη που απαιτούν προσοχή και οργανωτικές δεξιότητες. Ένας Database Administrator φροντίζει ώστε τα δεδομένα της εταιρείας να είναι λειτουργικά και διαθέσιμα, αλλά παράλληλα, φροντίζει και την ασφάλεια τους. Η ασφάλεια των δεδομένων μιας εταιρείας εξασφαλίζεται με παροχή υπηρεσιών όπως Oracle, SQL Server της Microsoft, DB2 της IBM και Sybase.

Web Design

Τα κύρια καθήκοντα του τμήματος Web Design είναι η ανάπτυξη και διατήρηση ιστοσελίδων και sites. Το Internet Design & Development, απαιτεί τον συνδυασμό δύο ικανοτήτων: προγραμματισμό και γραφιστική. Κάποια από τα βασικά εργαλεία των εργαζόμενων στο συγκεκριμένο τμήμα είναι το HTML, το Dreamweaver της Macromedia και άλλα. Πρόκειται για μια απασχόληση που απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια καθώς ο σχεδιασμός ιστοσελίδας είναι μια λεπτή και αναλυτική διαδικασία.

Συνοπτικά, μπορούμε να πούμε πως ο κλάδος των Πληροφοριακών Συστημάτων  δίνει μεγάλη επιλογή στις ειδικότητες που θα μπορούσε να ακολουθήσει κάποιος. Το τι θέλετε να ακολουθήσετε εξαρτάται πάντα από εσάς. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να κρατήσετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας είναι ότι δεν έχει τόσο σημασία ποιον τομέα του κλάδου θα επιλέξετε. Αυτό που θα σας μετατρέψει σε επαγγελματίες και θα σας κάνει να ξεχωρίσετε είναι η αντιμετώπιση που έχετε στις καταστάσεις, η γνώση που κατέχετε και η εμπειρία που αποκτάτε.