Η ψηφιακή τεχνολογία έχει φέρει την επανάσταση στην αναζήτηση εργασίας. Οι υποψήφιοι μπορούν να αποκτήσουν την κατάλληλη γι αυτούς θέση εργασίας με τη δυνατότητα που τους παρέχεται μέσω διαδικτύου, να βρίσκουν και να υποβάλλουν αίτηση για νέες εργασιακές ευκαιρίες, καθώς και να συζητούν με εξειδικευμένους συμβούλους HR για συναρπαστικές εξελίξεις στον κλάδο τους.

Υπάρχουν πλέον περισσότερες προσβάσιμες τεχνολογικές πηγές στο διαδίκτυο που μπορούν να σε βοηθήσουν να τελειοποιήσεις το “κυνήγι” σου και να κερδίσεις μια συνέντευξη για την θέση εργασίας που επιθυμείς. Παρακάτω, θα βρεις μερικούς από τους πιο αξιόλογους τρόπους τεχνολογίας που μπορούν να ενισχύσουν την αναζήτηση εργασίας σου.

Διόρθωσε τα “υλικά της αίτησής σου”.

Βεβαιώσου ότι τα “υλικά της αίτησής σου” - το βιογραφικό σου σημείωμα, η συνοδευτική σου επιστολή ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να απαιτείται - είναι σε άριστη κατάσταση. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που καλό είναι να κάνεις όταν ξεκινάς την αναζήτησή σου για εργασία.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι τα έγγραφά σου είναι μορφοποιημένα σωστά, περιλαμβάνουν τις σωστές λέξεις-κλειδιά και τυχόν λάθη έχουν διορθωθεί. Στην τελική, ένας υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού δεν πρόκειται να σε πάρει σοβαρά όταν το βιογραφικό σου περιέχει ορθογραφικά λάθη. Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις κάποιο πρόγραμμα για ορθογραφικό έλεγχο την ώρα που το συντάσσεις. 

Η χρήση εφαρμογών οπτικής αναπαράστασης περιεχομένου (word cloud) μπορούν να σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις τις δημοφιλέστερες λέξεις-κλειδιά στην περιγραφή μιας θέσης εργασίας και να εστιάσεις σε αυτές στο βιογραφικό σου. Υπάρχουν διάφορα τέτοια διαθέσιμα εργαλεία στο διαδίκτυο, οπότε είναι εύκολο να βρεις αυτό που λειτουργεί για σένα.

Ανανέωσε το βιογραφικό σου.

Επιπλέον, μπορείς να βρεις μέσω διαδικτύου πρότυπα βιογραφικών σημειωμάτων, καθώς και συστατικών επιστολών. Μπορεί αυτά να είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης. Χρησιμοποίησε τα για να δώσεις μια δομή, αλλά μην στείλεις το ίδιο τυπικό βιογραφικό σε όλους τους εν δυνάμει εργοδότες. Θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι το καθένα είναι μοναδικό και προσαρμοσμένο στην εταιρεία και τη θέση για την οποία υποβάλλεις αίτηση.

Γενικά, ένα καλό βιογραφικό σημείωμα μπορεί να ενισχύσει την αναζήτησή σου για εργασία, να ενισχύσει το προφίλ σου ως κορυφαίος υποψήφιος και να αυξήσει τις πιθανότητές σου να βρεις νέα εργασία. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να το συντάξεις σωστά.

Τεστ καριέρας και προσωπικότητας.

Μία από τις πιο κοινές μορφές αξιολόγησης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης είναι το τεστ της προσωπικότητας. Πολλές εταιρείες βασίζονται σε τεστ και αξιολογήσεις σαν πρώτο στάδιο, μέσα από τα οποία μπορείς να κατανοήσεις τα πλεονεκτήματά σου και το τι θέλεις για το επόμενο επαγγελματικό σου βήμα.

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα ανακαλύψεις μια πληθώρα αποτελεσμάτων από δωρεάν τεστ. Για παράδειγμα, μπορείς να βρεις μια δωρεάν έκδοση του τεστ Myers-Briggs ή του τεστ προσωπικότητας Χόλαντ στα ελληνικά.

Δικτύωση μέσω των social media.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις τα τελευταία χρόνια που έχουν αντίκτυπο στην αναζήτηση εργασίας. Επιτρέπουν στους υποψηφίους να συνδέονται από τα σπίτια τους και να ανακαλύπτουν ευκαιρίες που διαφορετικά μπορεί να μην έβρισκαν.

Το να τελειοποιήσεις το προφίλ σου στο LinkedIn είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να δώσεις ώθηση στην αναζήτηση εργασίας σου. Θα μπορούσες να αυξήσεις τα views στο προφίλ σου και να συγκεντρώσεις περισσότερη προσοχή από τους κατάλληλους ανθρώπους. Καλό θα είναι να χρησιμοποιήσεις λέξεις-κλειδιά στον επαγγελματικό σου τίτλο, αλλά και να αποφύγεις κλισέ λέξεις όπως «γκουρού» ή «ninja». 

Είναι χρήσιμο να σιγουρευτείς ότι οι υπόλοιποι λογαριασμοί που έχεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε παρουσιάζουν ως ένα επαγγελματία, οπότε είναι καλή ιδέα να επενδύσεις χρονικά ώστε να συμμαζέψεις το προφίλ σου και να διασφαλίσεις ότι οι φωτογραφίες από κάποιο πάρτι δεν είναι το επίκεντρο.