Για να κατακτήσετε τη θέση εργασίας που επιθυμείτε, πρέπει να ακολουθήσετε συγκεκριμένα στάδια. Αρχικά, πρέπει να καταλήξετε στο τι είναι αυτό που σας αρέσει να κάνετε και να είστε σίγουροι ότι αυτή είναι η εργασία με την οποία θέλετε να ασχοληθείτε. Στη συνέχεια, έρχεται το βιογραφικό σας. Είναι αυτό που θα σας δώσει την ευκαιρία για την ένταξή σας στην αγορά εργασίας, συνεπώς θα πρέπει να δώσετε μεγάλη βάση κατά την προετοιμασία του. Το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσετε την αναζήτηση εργασίας και να βρείτε αγγελίες εργασίας, οι οποίες ταιριάζουν με τα προσόντα σας, τις δεξιότητές σας και την εργασιακή εμπειρία σας.   Όταν καταφέρετε να έρθετε σε επαφή με την εταιρεία που κάνατε την αίτησή σας και σας καλέσει στη συνέντευξη εργασίας πρέπει, επίσης, να έχετε προετοιμαστεί καλά. Ένα κομμάτι της προετοιμασίας είναι οι ερωτήσεις συνέντευξης. Οι ερωτήσεις συνέντευξης, συνήθως, επικεντρώνονται στον κλάδο για τον οποίο ενδιαφέρεστε – πωλήσεις, εργασία στον κλάδο IT, δουλειά στο marketing, εργασία στον μηχανικό κλάδο και η λίστα συνεχίζεται. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες γενικότερες ερωτήσεις συνέντευξης που γίνονται από την πλευρά του recruiter ώστε να μάθει κάποιες πληροφορίες για εσάς που θα τον οδηγήσουν στην απόφαση να σας εντάξει στον οργανισμό του.   Ποιες είναι κάποιες από τις συνηθέστερες ερωτήσεις συνέντευξης και πώς μπορείτε να τις απαντήσετε ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες να επιλεχθείτε για τη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει;  

  • Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς

  Είναι, ίσως, η πιο συνηθισμένη από τις ερωτήσεις συνέντευξης. Αποτελεί την ιδανική αρχή για μία συνέντευξη εργασίας. Με τη συγκεκριμένη ερώτηση, ο recruiter θέλει να δει πώς παρουσιάζετε εσείς τον εαυτό σας. Προετοιμάστε μία παρουσίαση του εαυτού σας, της μέχρι τώρα εμπειρίας σας και των δεξιοτήτων σας για περίπου ένα λεπτό. Μη μακρηγορήσετε αλλά μην είστε και εξαιρετικά σύντομος.  

  • Τι σας ενδιαφέρει στη συγκεκριμένη θέση εργασίας;

  Εδώ, μπορείτε να αναφέρετε τις αρμοδιότητες που έχει η συγκεκριμένη θέση, σύμφωνα με την αγγελία εργασίας, και να εξηγήσετε γιατί σας ενδιαφέρει. Προβάλλετε τη διάθεση και την όρεξή σας για εργασία και τα αποτελέσματα θα είναι θετικά.  

  • Ποια είναι τα δυνατά – αδύνατα σημεία στην εργασία σας;

  Δύο ερωτήσεις συνέντευξης που συνήθως γίνονται μαζί. Στα δυνατά σας σημεία, μπορείτε να αναφέρετε ποια είναι αυτά και πώς καταφέρνετε να τα εφαρμόζετε στην εργασία σας. Αντίθετα, όσον αφορά τα αδύνατα σημεία σας, μην αναφέρετε κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εργασία σας. Μπορείτε να αναφέρετε στοιχεία για τα οποία έχετε λάβει εποικοδομητική κριτική και προσπαθείτε να βελτιώνετε διαρκώς την επαγγελματική σας πλευρά με στόχο την εξέλιξη στην καριέρα σας.  

  • Τι γνωρίζετε για την εταιρεία μας;

  Μία από τις ερωτήσεις συνέντευξης που στοχεύει στο να δείξετε πόσο καλή έρευνα έχετε κάνει για τη συγκεκριμένη επιχείρηση πριν τη συνέντευξη εργασίας. Θα δημιουργήσετε πολύ καλή εντύπωση με το να αναφέρετε αυτά που ήδη γνωρίζετε για την εταιρεία, την ιστορία της, τον κλάδο δραστηριοποίησης, τυχόν διακρίσεις ή βραβεία που έχει λάβει και οτιδήποτε άλλο κρίνετε ότι είναι απαραίτητο. Ο εν δυνάμει εργοδότης σας θα καταλάβει ότι είστε ένας εργαζόμενος που όντως τον ενδιαφέρει η εργασία στη συγκεκριμένη εταιρεία.  

  • Γιατί πιστεύετε ότι πρέπει να σας προσλάβουμε;

  Για να δημιουργήσετε ακόμα μεγαλύτερες θετικές εντυπώσεις, στοχεύστε ακριβώς στο πώς οι δικές σας δεξιότητες και ικανότητες ταιριάζουν απόλυτα με τη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Εάν θεωρείτε πως έχετε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, μπορείτε να το αναφέρετε.  

  • Πώς πιστεύετε ότι διαφέρετε από τους υπόλοιπους υποψηφίους;

  Αυτή και η προηγούμενη ερώτηση είναι παρόμοιες ερωτήσεις συνέντευξης. Μπορείτε να απαντήσετε με τον ίδιο τρόπο και να εναρμονίσετε τα προσόντα σας με τη συγκεκριμένη θέση εργασίας. 

Δείτε εδώ τη συνέχεια για ερωτήσεις συνέντευξης που ενδέχεται να συναντήσετε σε μία συνέντευξη εργασίας.  

  • Πείτε μας ένα δύσκολο περιστατικό που αντιμετωπίσατε στην προηγούμενη εργασία σας. Πώς το χειριστήκατε και ποια ήταν η τελική έκβαση;

  Είναι από τις ερωτήσεις συνέντευξης που ενδέχεται να σας δυσκολέψει καθώς δεν θέλετε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι δεν μπορείτε να χειρίζεστε απρόβλεπτες καταστάσεις. Ωστόσο, μπορείτε να αναλύσετε ένα περιστατικό που συνέβη το οποίο, εν τέλει, είχε θετικό αποτέλεσμα.  

  • Τι ακριβώς ψάχνετε σε μία εταιρεία;

  Είναι μία από τις ερωτήσεις συνέντευξης όπου ο recruiter προσπαθεί να εντοπίσει κατά πόσο μπορείτε να ταιριάξετε στην κουλτούρα της εταιρείας. Δώστε μία ειλικρινή απάντηση χωρίς να μπαίνετε σε πολλές λεπτομέρειες.  

  • Πού βλέπετε τον εαυτό σας σε 5 (ή σε 10) χρόνια από τώρα;

  Με τη συγκεκριμένη ερώτηση συνέντευξης ο recruiter θέλει να δει τις φιλοδοξίες και τους στόχους που έχετε για την καριέρα σας. Παραμείνετε ειλικρινής και αναλύστε την επιθυμία σας για επαγγελματική εξέλιξη.  

  • Γιατί αφήνετε την τωρινή σας εργασία;

  Μία από τις ερωτήσεις συνέντευξης που απαιτεί, εξίσου, προσεκτικό χειρισμό. Είναι πολύ σημαντικό να μην μιλήσετε αρνητικά για την προηγούμενη εταιρεία σας ή για πρώην συναδέλφους. Δεν δημιουργείτε επαγγελματική εικόνα και να είστε βέβαιοι ότι ο εν δυνάμει εργοδότης σας θα το αντιληφθεί. Μπορείτε πάντα να αναφέρετε ότι θέλετε να πάτε ένα βήμα παρακάτω ή ότι ζητάτε να αλλάξετε επαγγελματικό προσανατολισμό και αναλύστε το πώς η προηγούμενη εργασία σας βοήθησε να αναπτύξετε και να εξελίξετε τις επαγγελματικές σας δεξιότητες.    

  • Πώς θα σας περιέγραφαν οι συνάδελφοί σας / οι φίλοι σας;

  Σε αυτή την ερώτηση συνέντευξης μπορείτε να τονίσετε τα θετικά στοιχεία που έχετε ακούσει από συναδέλφους ή και φίλους για τον χαρακτήρα σας. Φροντίστε να αναφέρετε αυτά που ταιριάζουν με τη θέση. Για παράδειγμα, είναι θετικό να αναφέρετε ότι οι συνάδελφοί σας αναγνωρίζουν το ότι εργάζεστε σκληρά για να επιτύχετε το αποτέλεσμα που θέλετε.  

  • Πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να συνεισφέρετε στην εταιρεία μας;

  Είναι άλλη μία από τις ερωτήσεις συνέντευξης που καλείστε να τονίσετε τα δυνατά σας σημεία και πώς μπορείτε να τα εναρμονίσετε στη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Μπορείτε επίσης κατά την έρευνά σας για την εταιρεία να έχετε βρει κάποιο σημείο που θα μπορούσατε να συνεισφέρετε με τις γνώσεις και τα προσόντα σας.  

  • Πώς χειρίζεστε την κριτική;

  Σε αυτή την ερώτηση δεν πρέπει να μιλήσετε αρνητικά για κριτική που έχετε δεχθεί στην εργασία σας. Είναι αποδεκτό πως σε κανέναν δεν αρέσει να του γίνεται κριτική, ωστόσο μπορείτε να δείτε τη θετική πλευρά. Το άτομο που σας έχει κάνει την κριτική, έχει σίγουρα μεγαλύτερη εμπειρία από εσάς οπότε μπορείτε να το μετατρέψετε σε πλεονέκτημα και να εξηγήσετε πώς το συγκεκριμένο σχόλιο είχε θετική επίδραση στη διαμόρφωση του επαγγελματικού σας χαρακτήρα.  

  • Έχετε να κάνετε κάποια άλλη ερώτηση;

  Εδώ είναι η τελευταία ευκαιρία σας να δείξετε στον recruiter τον ενθουσιασμό σας για τη συγκεκριμένη θέση. Μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις που αφορούν την καθημερινότητα της θέσης εργασίας, περαιτέρω αρμοδιότητες που δεν αναφέρονται στο job description, ερωτήσεις σχετικά με την κουλτούρα της επιχείρησης και οτιδήποτε άλλο πιστεύετε ότι θα αρμόζει σύμφωνα με τη συνέντευξη εργασίας που είχατε.   Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις συνέντευξης που ενδέχεται αν συναντήσετε σε μία συνέντευξη εργασίας. Οι ερωτήσεις συνέντευξης συνήθως επικεντρώνονται στην καριέρα σας, στις δεξιότητές σας και στην πληροφόρηση που έχετε για την εταιρεία. Εάν καταφέρετε να δώσετε ικανοποιητικές απαντήσεις, τότε είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσετε θετική εντύπωση και θα ξεχωρίσετε από τους υπόλοιπους υποψηφίους.   Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!