Η συνέντευξή σου φτάνει στο τέλος της. Νιώθεις ότι τα έχεις πάει περίφημα και ο υπεύθυνος πρόσληψης φαίνεται ικανοποιημένος με τις απαντήσεις σου. Και τώρα η τελευταία ερώτησή του...”έχεις ερωτήσεις για μένα”; Νιώθεις ότι όλα όσα ήθελες να μάθεις καλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. 

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να μη σου συμβεί αυτό είναι να προετοιμάσεις μια λίστα ερωτήσεων. Πολλοί υποψήφιοι κάνουν προετοιμασία για όλες τις δύσκολες ερωτήσεις συνέντευξης, όπως για παράδειγμα τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία τους, αλλά ξεχνούν ότι θα χρειαστεί επίσης να θέσουν ερωτήσεις στο δυνητικό εργοδότη τους. Μη χάσεις αυτή την πολύτιμη ευκαιρία να κάνεις ερωτήσεις για την εταιρεία στην οποία θα ήθελες να εργαστείς και να δείξεις ότι έχεις επενδύσει σε αυτήν την εργασιακή ευκαιρία.
 

παραδείγματα ερωτήσεων.

Πώς θα περιγράφατε τον ιδανικό για εσάς εργαζόμενο;

Ο κάθε υπεύθυνος πρόσληψης έχει μια διαφορετική εικόνα του εξαιρετικού υπαλλήλου στο μυαλό του. Γι αυτό το λόγο, δεν είναι κακή ιδέα να ρωτήσεις ποιο είναι το προφίλ που αναζητά. Ίσως να μάθεις κάποια απροσδόκητη πληροφορία που δεν περιλαμβάνεται στην περιγραφή της θέσης εργασίας. Απλά θυμήσου να συμφωνήσεις και να εξηγήσεις πώς θα χρησιμοποιούσες εσύ αυτές τις δεξιότητες. 

Μπορείτε να μου πείτε λίγα λόγια για την ομάδα; 

Λογικά γνωρίζεις ήδη μέσα από προηγούμενη εργασία σου ότι τα άτομα με τα οποία εργάζεσαι είναι το ίδιο σημαντικά με την εργασία που κάνεις. Οι υπέροχοι συνάδελφοι μπορούν να μετατρέψουν την ανυπόφορη εργασία σου σε ανεκτή. Συνεπώς, είναι πάντα καλή ιδέα να αποκτήσεις εκ των προτέρων μια αίσθηση για την ομάδα της οποίας θα είσαι μέλος.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας στοιχείο από την εργασία σας εδώ; 

Κανείς δεν γνωρίζει την εταιρεία καλύτερα από τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτήν. Ακόμα κι αν έχεις ακούσει πληροφορίες γι αυτήν και έχεις κάνει την έρευνά σου για να μάθεις περισσότερα, το πιο πιθανό είναι ότι κάτι θα μάθεις με αυτή την ερώτηση. Πέρα από αυτό, είναι μια διασκεδαστική ερώτηση με θετικό ύφος. 
 

Πώς είναι μια τυπική μέρα σε αυτό το ρόλο;

Μερικές φορές η περιγραφή της θέσης εργασίας μπορεί να μην περιγράφει ξεκάθαρα πόσο χρόνο θα αφιερώσεις για τα διάφορα καθήκοντά σου ή ακόμα και ποια ακριβώς θα είναι τα καθήκοντά σου. Αυτή η ερώτηση θα σου δώσει μια καλύτερη ιδέα σχετικά με το τι θα κάνεις καθημερινά και πώς θα δαπανάται ο περισσότερος χρόνος σου.

Θα μπορούσατε να μου πείτε ένα συναρπαστικό στοιχείο σε αυτό το ρόλο;
 

Όταν απευθύνεις αυτήν την ερώτηση, το άτομο απέναντί σου θα αναφέρει πιθανότητα κάτι θετικό, όπως ένα πρόσθετο πλεονέκτημα που δεν περιλαμβάνεται στην περιγραφή της θέσης εργασίας. Μην ανησυχήσεις αν του πάρει λίγο χρόνο για να απαντήσει, το να σκεφτεί κάτι απροσδόκητο μπορεί να είναι μια πρόκληση, εάν δεν περιμένει αυτού του είδους την ερώτηση. 

Πώς αναμένετε την πορεία της εταιρείας σε 5 χρόνια;
 

Είναι πάντα ωραίο να μαθαίνουμε τι έχουν να πουν για την εταιρεία οι εργαζόμενοί της. Αναζητάς κάποιον που να είναι ενθουσιώδης και θετικός σχετικά με τη μελλοντική προοπτική της εταιρείας. Εάν δείχνει διστακτικός και δε βρίσκει κάτι ωραίο να πει, τότε ίσως θα έπρεπε να προβληματιστείς. 

Πώς επηρεάζει η τρέχουσα τάση του κλάδου την εταιρεία σας;
 

Αυτή η ερώτηση έχει δύο θετικά στοιχεία. Παρουσιάζει τις γνώσεις σου αναφορικά με τον κλάδο και ταυτόχρονα εκφράζει το ενδιαφέρον σου για την εταιρεία. Απλά πριν απευθύνεις αυτήν την ερώτηση, να είσαι βέβαιος ότι θα ρωτήσεις για κάτι διορατικό που μπορεί να αποτελεί ανησυχία για την εταιρεία και ότι η απάντηση δεν είναι προφανής ή κάτι που όλοι γνωρίζουν. 
 

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της διαδικασίας πρόσληψης;
 

Η ερώτηση για τα επόμενα βήματα είναι απλή, αλλά παράλληλα ένας καλός τρόπος να κλείσεις τη συνέντευξή επειδή δείχνει ότι σε ενδιαφέρει η θέση και ανυπομονείς για τα επόμενα βήματα. Η απάντηση θα σου δώσει επίσης ένα χρονοδιάγραμμα, οπότε θα ξέρεις πότε πρέπει να αναμένεις νεότερα από τον υπεύθυνο προσλήψεων και επομένως πότε μπορείς να κάνεις ένα follow up. 
 
Θυμήσου, το νόημα μιας συνέντευξης εργασίας είναι να αξιολογηθεί το “ταίριασμα” και από δύο πλευρές. Σίγουρα, για τον υπεύθυνο πρόσληψης ή τον εργοδότη είναι το μέσο για να σε γνωρίσει καλύτερα, αλλά θα πρέπει να τους γνωρίσεις και εσύ. Μη χάσεις συνεπώς την ευκαιρία να μάθεις περισσότερα για την εταιρεία και τη θέση, η οποία μπορεί σύντομα να είναι δική σου!

Εάν είσαι σε μεταβατικό στάδιο στην καριέρα σου, ξεκίνα την αναζητήση της επόμενης εγασίας σου από εδώ.