γιατί στην σημερινή εποχή της ψηφιακής εξέλιξης, το Supply Chain Management γνωρίζει μεγάλη άνθηση;

Είναι γνωστό ότι όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση και περιορισμένη προσφορά τότε οι τιμές ανεβαίνουν. Αυτό αποτελεί έναν από τους βασικούς κανόνες της οικονομίας και το ίδιο ακριβώς συμβαίνει αυτή την περίοδο στην αγορά εργασίας για επαγγελματίες της εφοδιαστικής αλυσίδας. 

Παρότι οι εξελίξεις που σημειώνονται στην τεχνολογία αλλά και στην παγκόσμια αγορά τα τελευταία χρόνια φαίνεται να οδηγούν σε εξάλειψη ή σε αντικατάσταση κάποιων θέσεων εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο και στον τομέα του Supply Chain. Αυτό γιατί, οι αγοραστικές μας συνήθειες συνεχίζουν να εξελίσσονται εκθετικά τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότερες αγορές πλέον πραγματοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Η καλή λοιπόν διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας αποτελεί σήμερα ρόλο κλειδί αφού έχει ως αποτέλεσμα τη μακροπρόθεσμη και πιο αποτελεσματική ικανοποίηση του πελάτη. Ως συνέπεια διαμορφώνεται η ανάγκη στην αγορά για καταρτισμένους επαγγελματίες σε αυτό τον τομέα.Εδώ λοιπόν θα εξετάσουμε μαζί, τέσσερις λόγους για τους οποίους ο τομέας του Supply Chain μπορεί να αποτελέσει μια άριστη επιλογή σταδιοδρομίας με πολύ καλή προοπτική για το μέλλον σου.

#1 τομέας που σου προσφέρει μεγάλη ποικιλία ρόλων.

Η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας περιλαμβάνει πολλούς ρόλους και λειτουργικούς τομείς όπως τις αγορές, την διανομή και την αποθήκευση. Οπότε η επιλογή καριέρας σε αυτόν τον τομέα μπορεί να σου ανοίξει πολλούς και ενδιαφεροντες ορίζοντες δραστηριοποίησης. Οι ανάγκες, η ποικιλομορφία καθώς και η εναλλαγή των ρόλων καθορίζονται κυρίως από τον κλάδο της εταιρείας στην οποία θα εργαστείς καθώς κάθε κλάδος είναι διαφορετικός όσον αφορά τις καθημερινές ευθύνες ενός επαγγελματία αλυσίδας εφοδιασμού.

#2 υπάρχει σημαντική ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας.

Το αντίκτυπο που είχε το 2020 στην οικονομία, η κρίση της πανδημίας COVID-19, οι συνεχιζόμενες τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και οι μετατοπίσεις στην παγκόσμια ισχύ φαίνεται να έχουν επηρεάσει το εμπόριο σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Έρευνες δείχνουν πώς οι διαμορφωτικές αυτές τάσεις και τα γεγονότα που αλλάζουν  «το παιχνίδι» στην παγκόσμια αγορά έχουν τη δυνατότητα να πυροδοτήσουν τον μετασχηματισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας και να «δημιουργήσουν ένα πρόσφορο έδαφος για νέες ευκαιρίες», τη στιγμή που οι τάσεις της αγοράς δημιουργούν αυξημένη ζήτηση για εγχώριες αλλά και για διεθνείς βελτιώσεις της αλυσίδας εφοδιασμού… » Η ανάπτυξη της ψηφιακής επιχείρησης σε συνδυασμό με τα κατάλοιπα της πανδημίας αναδεικνύουν  το Supply Chain ως στρατηγικό καταλύτη καθώς αυξάνεται η ανάγκη για καινοτομία, νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

#3 προοπτική αύξησης των μισθών για αυτούς τους ρόλους.

Καθώς δημιουργούνται αυτές οι νέες ευκαιρίες και ο ρόλος του Supply chain γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμος, η ζήτηση και ο ανταγωνισμός για κορυφαία ταλέντα  που θα λειτουργήσουν ως στρατηγικοί ηγέτες είναι πιθανό να αυξηθεί, με αποτέλεσμα να πρέπει οι εταιρείες να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή μισθών με πιο ανταγωνιστικές απολαβές κυρίως στο επίπεδο των διευθυντικών στελεχών. Με βάση έρευνες που διεξήχθησαν στο εξωτερικό από την PRC, οι μισθοί για τις αρχές του 2020 αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019.

#4 νέες τάσεις στον τομέα του Supply Chain.

Με τις εξελίξεις στην Ψηφιακή Τεχνολογία, η αλυσίδα εφοδιασμού βρίσκεται στο κατώφλι σημαντικών αλλαγών στο διάστημα της επόμενη δεκαετίας.

Τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Blockchain, το Predictive Analytics, η Τρισδιάστατη εκτύπωση και πολλά άλλα αποτελούν εναρκτήριο έδαφος για να συντελεστεί μια επαναστατική αλλαγή στην Εφοδιαστική Αλυσίδα.

Δεν αρκεί λοιπόν πλέον ως επαγγελματίας να γνωρίζεις μόνο πώς να διαχειρίζεσαι τα βασικά αλλά θα πρέπει να γίνεις έμπειρος στην κατανόηση, το σχεδιασμό και τη διαχείριση των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων από άκρη σε άκρη. Θα πρέπει να είσαι σε θέση να λαμβάνεις ολιστικές αποφάσεις υψηλού επιπέδου σε πραγματικό χρόνο καθώς και να είσαι ικανός στην κατανόηση και την εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών σε μεγαλύτερες χρήσεις.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Βασιλική Μαυροκέφαλου - Team Leader, Industrial Services Specialty

Η Βασιλική αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών & Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών & το έντονο ενδιαφέρον της για τις ανθρώπινες & εργασιακές σχέσεις, την οδήγησε για μεταπτυχιακές σπουδές στην Γαλλία, στο τμήμα Διοίκησης & Ανθρώπινου Δυναμικού στο Πανεπιστήμιο της ΛΙλ. Η συνεργασία της με την ομάδα της Randstad ξεκίνησε από το 2014 και η εμπειρία της στον κλάδο του Ανθρώπινου Δυναμικού επικεντρώνεται στην εύρεση & ανάπτυξη των εργαζομένων χρησιμοποιώντας τεχνικές συνέντευξης & ψυχομετρικά εργαλεία. Πάθος της είναι να βοηθά τους υποψηφίους να βρουν το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα ανακαλύπτοντας τις αληθινές τους δεξιότητες. Τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται ως Team Leader και ο ρόλος της περιλαμβάνει τόσο το Business Development όσο και την αξιολόγηση υποψηφίων για θέσεις Μηχανικών, Logistics & Supply Chain. Μιλάει άπταιστα Αγγλικά & Γαλλικά.

Επιστρέψτε στην προηγούμενη σελίδα