Σε μια συνέντευξη εργασίας, είναι πολύ πιθανό να έρθεις αντιμέτωπος με την ερώτηση: “γιατί θέλεις να εργαστείς σε αυτή τη θέση;”. Σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι να δώσεις μια ειλικρινή απάντηση, η οποία να δείχνει ότι μπορείς να αναλάβεις τη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως οδηγό τα παρακάτω βήματα:

  • Δείξε τον τρόπο με τον οποίο ταιριάζουν οι δεξιότητές σου με τη θέση
  • Δείξε τον ενθουσιασμό σου για τη θέση 
  • Δείξε ότι μπορείς να ταιριάξεις με την κουλτούρα της εταιρείας

Αυτό που πραγματικά θέλουν να αποκτήσουν οι υπεύθυνοι πρόσληψης όταν θέτουν αυτήν την ερώτηση σε μια συνέντευξη δουλειάς είναι: μια αίσθηση του ατόμου που πραγματικά είσαι, καθώς και μια αίσθηση του πώς μπορείς να ταιριάξεις και να προσθέσεις αξία στην εταιρεία τους.

Τα τρία αυτά βήματα θα σε βοηθήσουν να κατασκευάσεις την τέλεια απάντηση η οποία θα σε κρατήσει στο “παιχνίδι”. Μια χρήσιμη συμβουλή: Κάτι που καλό είναι να αποφύγεις να αναφέρεις στην απάντησή σου σε αυτήν την ερώτηση είναι η φράση: “επειδή χρειάζομαι μια εργασία.” Μια τέτοια απάντηση φανερώνει έλλειψη πάθους και την πιθανότητα να μη μείνεις αφοσιωμένος στο ρόλο, αν προκύψει κάτι καλύτερο για σένα. 

δείξε στη συνέντευξη τον τρόπο με τον οποίο ταιριάζουν οι δεξιότητές σου με τη θέση

Σε κάθε σημείο της συνέντευξης, χρειάζεται να δείξεις ότι οι δεξιότητές σου ταιριάζουν με την εταιρεία. 

Ρίξε ξανά μια ματιά στην περιγραφή της θέσης εργασίας και σε τυχόν προηγούμενες συνομιλίες σου με τους υπεύθυνους πρόσληψης για να καταλάβεις τι αναζητούν και διαμόρφωσε ανάλογα την απάντηση που θα δώσεις στη συνέντευξη δουλειάς.

Μπορείς για παράδειγμα να πεις: "Αναζητάτε κάποιον που να μπορεί να διαχειριστεί μεγάλα project λογισμικού σε διαφορετικές λειτουργίες και αυτό ακριβώς έκανα εγώ όταν εργαζόμουν για την εταιρεία Χ. Πέτυχα έναν Χ προϋπολογισμό και διαχειριζόμουν μια ομάδα X ατόμων που αποτελούνταν από προγραμματιστές, μηχανικούς κ.α. για να φέρουν X προϊόντα λογισμικού στην αγορά."

δείξε τον ενθουσιασμό σου για τη θέση.

Η απάντησή σου θα πρέπει να δείξει ότι είσαι ικανός να χρησιμοποιήσεις ή να μάθεις βασικές δεξιότητες γι αυτή τη θέση, τις οποίες θεωρείς σημαντικές. 

Θυμήσου ότι στην πραγματικότητα η ερώτηση δεν έχει να κάνει απλώς με το τι θέλεις αλλά σχετίζεται και με τον εργοδότη. Έτσι, όταν αρχίζεις να μιλάς για αυτά που σε έχουν ενθουσιάσει, τοποθέτησέ τα στο πλαίσιο του πώς αυτά θα σε καταστήσουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την εταιρεία και βρες έναν τρόπο να αναφέρεις τις μακροπρόθεσμες προοπτικές σου σε αυτήν την εταιρεία. 

Μπορείς για παράδειγμα να πεις: "Είμαι ενθουσιασμένος που βλέπω ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να χρησιμοποιήσει κανείς ανεπτυγμένες τεχνικές δεξιότητες σε αυτήν τη θέση εργασίας. Το να μπορώ να χτίσω τις δεξιότητές μου και να συνεχίσω να εξελίσσομαι στο περιβάλλον μιας αναπτυσσόμενης εταιρείας έχει μεγάλη σημασία για μένα, και φαίνεται ότι υπάρχουν μακροπρόθεσμες ευκαιρίες εδώ.”

δείξε πώς μπορείς να ταιριάξεις με την κουλτούρα της εταιρείας

Η εταιρεία δεν πραγματοποιεί αυτή τη συνέντευξη δουλειάς μαζί σου για να μάθει μόνο για τα προσόντα σου. Οι υπεύθυνοι θέλουν εξίσου να μάθουν εάν θα είσαι ο κατάλληλος συνάδελφος. Συνεπώς, η απάντησή σου χρειάζεται να αποδεικνύει ότι οι στόχοι σου και οι αξίες σου είναι παρόμοιοι με αυτούς της εταιρείας. 

Η έρευνά σου για τη συνέντευξη δουλειάς - η αναζήτηση πληροφοριών και πρόσφατων νέων για την εταιρεία - θα σου δώσει μια εικόνα για την αποστολή και τις αξίες της εταιρείας. Βρες σημεία που συμπληρώνουν τη δική σου ιστορία και ενέταξέ τα στην απάντησή σου. 

Μπορείς για παράδειγμα να πεις: “Η προτεραιότητα που δίνει η εταιρεία στην ομαδική εργασία, την αποτελεσματικότητα και την ηθική ταιριάζουν με τις δικές μου προτεραιότητες. Αυτό που είναι πιο σημαντικό για μένα, είναι να βρω ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι θα θέλουν να συνεργαστούν σα μια πραγματική ομάδα. Βλέπω ότι κάτι τέτοιο αντικατοπτρίζεται εδώ. Η αντιστοίχιση όσων χρειάζεστε με αυτά που μπορώ εγώ να προσφέρω είναι ξεκάθαρη και το πρόσθετο όφελος της κατοχής κοινών αξιών και ενδιαφερόντων με οδηγεί στο να θέλω να ενταχθώ ακόμα περισσότερο σε αυτό το περιβάλλον.”

Αν αναζητάς την επόμενη ταιριαστή με τα ενδιαφέροντά σου θέση εργασίας, ρίξε μια ματιά στις πρόσφατες θέσεις μας και στείλε μας την αίτησή σου!