Κατά την αναζήτηση εργασίας υπάρχουν κάποια στάδια που πρέπει να ακολουθήσει ένα υποψήφιος για να επιτύχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί. Πέρα από το να βρει ποια είναι η  κατάλληλη εργασία για εκείνον έχοντας κάνει την απαιτούμενη έρευνα, πρέπει να προβάλλει τον εαυτό του ως τον κατάλληλο υποψήφιο για τη συγκεκριμένη θέση. Πώς θα το καταφέρει αυτό; Με ένα επαγγελματικό και πολύ καλά δομημένο βιογραφικό!

 

Το βιογραφικό είναι το βασικότερο στοιχείο στην αγορά εργασίας για την εύρεση μίας δουλειάς. Μέσα σε αυτό, αναφέρονται όλες οι σημαντικές πληροφορίες ενός ατόμου όσον αφορά το εκπαιδευτικό υπόβαθρό του, την εργασιακή του προϋπηρεσία, τους επαγγελματικούς στόχους του και τις βλέψεις που έχει για την καριέρα του. Ο τρόπος που πρέπει να είναι δομημένο το βιογραφικό και το περιεχόμενό του, ίσως ακούγεται εύκολη και γρήγορη υπόθεση. Ωστόσο, είναι μία διαδικασία που απαιτεί προσήλωση ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και να δημιουργήσετε θετικές εντυπώσεις ώστε να σας επιλέξουν για μία θέση εργασίας.

 

Για τον σωστό τρόπο που μπορεί κάποιος να συντάξει το βιογραφικό του, το Διαδίκτυο αποδεικνύεται σύμμαχος, καθώς ένας υποψήφιος μπορεί να βρει πολλές πληροφορίες. Εταιρείες εύρεσης εργασίας, όπως η Randstad, μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες συμβουλές χάρη στους εξειδικευμένους συμβούλους σε θέματα σχετικά με την αναζήτηση εργασίας.

 

Ποια είναι, ωστόσο 4 βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε και αποτελούν βασικά πράγματα σε ένα βιογραφικό;

 

  • Να ξέρετε τον σκοπό του βιογραφικού σας

 

Το βιογραφικό σας πρέπει να σας εμφανίζει ως άτομο με ενδιαφέροντα και διάθεση για τη συγκεκριμένη εργασία που κάνετε αίτηση και όχι ως άλλο έναν υποψήφιο που, απλά, αναζητά εργασία σε οποιονδήποτε κλάδο. Οι εργοδότες εκτιμούν και ξέρουν να ξεχωρίζουν τα ταλαντούχα άτομα, αλλά και αυτά που γνωρίζουν τον επαγγελματικό τους στόχο και παραμένουν σε αυτόν. Έτσι, σε μία συνέντευξη εργασίας φροντίστε να προβάλλετε την ίδια όρεξη όπως την έχετε αποτυπώσει και στο βιογραφικό σας.

 

 

  • Να είναι προσαρμοσμένο στη συγκεκριμένη θέση εργασίας

 

Κάθε θέση εργασίας σε μία εταιρεία έχει διαφορετικές αρμοδιότητες και απαιτεί διαφορετικά προσόντα. Συνεπώς, το βιογραφικό σημείωμά σας πρέπει να είναι αντίστοιχα στοχευμένο και να αναφέρει τις πληροφορίες που είναι χρήσιμες για τη συγκεκριμένη θέση. Για παράδειγμα, για εργασία στις πωλήσεις ο εργοδότης θέλει να δει στο βιογραφικό σας νούμερα και στόχους πωλήσεων που επιτύχατε. Για δουλειά σε εξυπηρέτηση πελατών, θα προσπαθήσει να εντοπίσει γνωρίσματα του χαρακτήρα σας όπως ευγένεια, ψυχραιμία και υπομονή. Εάν υπάρχουν εργασιακά επιτεύγματα που προβάλλουν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και τα αναφέρετε στη συνέντευξη εργασίας θα μετρήσουν υπέρ σας.

 

 

  • Να υπάρχει ειλικρίνεια

 

Η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη πολιτική. Είναι το μέσο που σας ξεχωρίζει στις καθημερινές επαφές σας. Γιατί να μην εφαρμόσετε την ίδια τακτική και στο βιογραφικό σας; Παραμείνετε ειλικρινής και μην αναφέρετε σε καμία περίπτωση υπερβολές ή, γενικότερα, πληροφορίες που δεν ισχύουν. Σκεφθείτε ότι στην περίπτωση που ο εν δυνάμει εργοδότης σας ζητήσει συστάσεις και έχετε πει κάτι που δεν ισχύει, δεν είναι καθόλου δύσκολο να αποκαλυφθεί.

 

 

  • Να προσέξετε τις προσωπικές σας πληροφορίες

 

Οι προσωπικές πληροφορίες που θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε ένα βιογραφικό πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένες. Πληροφορίες όπως θρησκευτικές πεποιθήσεις, ύψος, βάρος ή οικογενειακή κατάσταση δεν έχουν κανέναν λόγο να περιλαμβάνονται στο βιογραφικό σας. Επαναλαμβάνουμε πως το ύφος του πρέπει να είναι επαγγελματικό.

 

  • Να κάνετε τον κατάλληλο έλεγχο πριν το στείλετε σε μία εταιρεία!

 

Πρόκειται για ένα σημείο που, πολλές φορές, ξεφεύγει από την προσοχή των υποψηφίων. Ωστόσο, θεωρούμε πως είναι το πιο σημαντικό από όλα. Προσπαθήστε να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση ενός recruiter ο οποίος λαμβάνει ένα βιογραφικό χωρίς στοίχιση και με ορθογραφικά, γραμματικά ή συντακτικά λάθη. Θα ήταν ένας υποψήφιος για τον οποίο θα σχηματίζατε καλή εντύπωση ώστε να τον καλέσετε σε μία συνέντευξη εργασίας;

 

 

Αυτές είναι οι συμβουλές της Randstad για ένα επαγγελματικό και οργανωμένο βιογραφικό που θα δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις και θα ωθήσει έναν recruiter να έρθει σε επικοινωνία μαζί σας. Απαραίτητο προαπαιτούμενο είναι, φυσικά, οι θέσεις εργασίας για τις οποίες κάνετε αίτηση να ταιριάζουν με τα προσόντα σας.

 

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!