Το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί το κύριο μέσο ενός υποψήφιου για την αγορά εργασίας. Το περιεχόμενο και η σύνταξή του πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναφέρονται καθαρά τα προσόντα ενός ατόμου, όπως και η εργασιακή προϋπηρεσία του. Σε ένα βιογραφικό σημείωμα πρέπει, επίσης, να συμπεριλαμβάνονται και άλλα προσόντα, όπως ξένες γλώσσες, συμμετοχή σε συνέδρια ή σεμινάρια και οτιδήποτε άλλο θεωρήσει ένας υποψήφιος ότι ταιριάζει με την αντίστοιχη θέση εργασίας.

 

Η σύνταξη του βιογραφικού είναι μία διαδικασία που πρέπει να γίνεται προσεκτικά. Πρέπει να έχετε κάνει καλή και εκτενή έρευνα για το τι πρέπει να συμπεριλάβετε και τι να αποφύγετε. Πρέπει να εξασφαλίσετε ότι το βιογραφικό σας είναι επαγγελματικό, δομημένο σωστά και χωρίς ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη.

 

Στη συνέχεια, παρουσιάζουμε χρήσιμες πληροφορίες που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά τη σύνταξη του βιογραφικού σας.

 

  • Η αρχή του βιογραφικού

 

Είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχει ένα personal statement. Θα προσδώσει στο βιογραφικό σας κύρος και επαγγελματισμό, αλλά εξυπηρετεί και άλλους σκοπούς. Οι εταιρείες και, ειδικότερα εταιρείες εύρεσης εργασίας όπως η Randstad, λαμβάνουν καθημερινά μεγάλο όγκο βιογραφικών. Συνεπώς, είναι δύσκολο για τους recruiters να τα διαβάσουν αναλυτικά. Με ένα δυνατό personal statement όμως, μπορείτε να τους τραβήξετε την προσοχή και να τους πείσετε να συνεχίσουν την ανάγνωση. Ένα καλό personal statement πρέπει να περιλαμβάνει τον επαγγελματικό σας στόχο και μία σύντομη περιγραφή του επαγγελματικού σας εαυτού. Χρησιμοποιήστε λέξεις και επίθετα που θα τραβήξουν το μάτι του recruiter και που θα κάνουν το βιογραφικό σας να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα. Θα έχετε κάνει ήδη ένα μικρό βήμα προς την εξέλιξη στην καριέρα σας.

 

 

  • Επαγγελματική σταδιοδρομία

 

Στη συγκεκριμένη ενότητα στο βιογραφικό σας, καλείστε να αναφέρετε την εργασιακή σας προϋπηρεσία. Πρέπει πάντα να ξεκινάτε με την πιο πρόσφατη εργασία και, στη συνέχεια, να αναφέρετε τις παλιότερες. Αναφέρετε σε bullet points τα βασικά εργασιακά καθήκοντα της κάθε θέσης. Είναι πολύ βασικό να δίνετε έμφαση σε διαφορετικά σημεία στο βιογραφικό σας, ανάλογα τη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει. Για παράδειγμα, για καριέρα στις πωλήσεις, ένας εργοδότης θα θέλει να δει στο βιογραφικό σας νούμερα και στόχους που έχετε επιτύχει. Σε θέσεις εργασίας στην πληροφορική, είναι σημαντικό να είστε πλήρως εξοικειωμένος με τα εργαλεία του κλάδου σας. Σε μία συνέντευξη εργασίας για θέσεις σε τηλεφωνικό κέντρο, πρέπει να αναφέρετε προσόντα που είναι απαραίτητα για τον συγκεκριμένο κλάδο, όπως υπομονή, ψυχραιμία, κριτική σκέψη, ιεράρχηση προτεραιοτήτων και άλλα.

 

  • Ακαδημαϊκό υπόβαθρο

 

Στη συγκεκριμένα ενότητα του βιογραφικού σας αναφέρετε τις ακαδημαϊκές σας γνώσεις. Συμπεριλάβετε τον προπτυχιακό ή και τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, ξένες γλώσσες που γνωρίζετε και το επίπεδο που βρίσκεστε. Μπορείτε, επίσης, να συμπεριλάβετε συνέδρια ή σεμινάρια που έχετε παρακολουθήσει. Αναφέρετε τον φορέα της διοργάνωσης, τον τίτλο του σεμιναρίου και πότε διεξήχθη. Διατηρήστε κι εδώ τον κανόνα «ξεκινάω από το πιο πρόσφατο και κατατάσσω αντίστοιχα».

 

 

Σε κάποια βιογραφικά αναφέρονται τα χόμπι του υποψηφίου ή η φράση «Συστάσεις διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν».  Εάν ο εν δυνάμει εργοδότης σας θέλει να σας ζητήσει συστάσεις, θα το κάνει, οπότε δεν χρειάζεται να αναφέρετε τη συγκεκριμένη φράση. Επίσης, η ενότητα με τα χόμπι και τα ενδιαφέρονται μπορούν να παραλειφθούν καθώς αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι το επαγγελματικό προφίλ.

 

 

Εάν, λοιπόν, επιτύχετε να έχετε ένα δυνατό και ανταγωνιστικό βιογραφικό, κάντε την απαιτούμενη αναζήτηση και διεκδικήστε τις καταλληλότερες θέσεις εργασίας για εσάς!