Σε πολλά άρθρα μας έχουμε αναφέρει τη σημασία του να έχετε ένα σωστό βιογραφικό. Ανάλογα τον κλάδο, το βιογραφικό σας θα πρέπει να προσαρμόζεται σε αυτά που ζητάει η κάθε θέση εργασίας και να προβάλλει διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα, το βιογραφικό σας για εργασία στις πωλήσεις πρέπει να αναφέρει νούμερα και στόχους που καταφέρατε να επιτύχετε. Σε ένα βιογραφικό για εργασία στην πληροφορική, είναι πολύ χρήσιμο να φαίνεται εξοικείωση και γνώση με τα προγράμματα του κλάδου. 

Επίσης, ένα βιογραφικό σημείωμα στα λογιστικά με πιστοποιήσεις του λογιστικού κλάδου θα δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις στη συνέντευξη εργασίας καθώς θα δείξετε ότι είστε ένας επαγγελματίας με ενδιαφέρον για την εργασία του και με διάθεση να εξελίσσει συνεχώς την καριέρα του.   Ωστόσο, η πρώτη εντύπωση ενός recruiter διαβάζοντας το βιογραφικό σημείωμα σας θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να πιστέψει ότι είστε εσείς ο υποψήφιος που αναζητά. Μην ξεχνάτε ότι πολλές εταιρείες λαμβάνουν καθημερινά μεγάλο όγκο βιογραφικών σημειωμάτων που, κάποιες φορές, ενδέχεται να μη διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Έτσι, οι επιχειρήσεις αναζητούν υποψηφίους με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και με ισχυρές δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να ενσωματωθούν με την κουλτούρα της εταιρείας και να διαπρέψουν επαγγελματικά.   Η Randstad θα ήθελε να μοιραστεί μαζί σας τι είδους πληροφορίες θα κοιτάξουν οι recruiters στο βιογραφικό σας και τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα σωστά δομημένο βιογραφικό υπόδειγμα.  

Προσωπικά στοιχεία

  Στην αρχή του βιογραφικού σας πρέπει να αναφέρετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση email. Χρησιμοποιήστε το πλήρες όνομά σας και μπορείτε, εάν έχετε έντονη δραστηριότητα σε επαγγελματικά sites, να κάνετε hyperlink στο όνομά σας.  

Στόχοι που έχετε θέσει στην καριέρα σας

 Με το personal statement μπορείτε να δείξετε τι είδους επαγγελματίας είστε και ποιοι είναι οι στόχοι σας. Αναφέρετε τον λόγο που αναζητάτε νέα εργασία και γιατί πιστεύετε ότι είστε εσείς το κατάλληλο άτομο για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας. «Πουλήστε» τον εαυτό σας όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά ώστε αυτός που διαβάζει το βιογραφικό σας να συνεχίσει την ανάγνωσή του αφού θα έχετε ήδη κερδίσει το ενδιαφέρον του.  

Δυνατά σημεία στην εργασία σας

  Στο συγκεκριμένο σημείο στο βιογραφικό σας μπορείτε να αναφέρετε me bullet points κάποια δυνατά σας σημεία που ταιριάζουν με τη θέση που σας ενδιαφέρει. Μπορείτε να αναφέρετε δεξιότητες σε διάφορα προγράμματα και εργαλεία εργασίας αλλά και soft skills όπως τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες, την ικανότητά σας να μαθαίνετε γρήγορα και εύκολα και όποιο άλλο χαρακτηριστικό πιστεύετε ότι ταιριάζει.    

Εργασιακή προϋπηρεσία

  Στην επόμενη ενότητα στο βιογραφικό σας αναφέρετε την εργασιακή σας προϋπηρεσία. Ξεκινήστε από την πιο πρόσφατη εργασία σας. Αναφέρετε το χρονικό διάστημα που απασχοληθήκατε στην κάθε επιχείρηση, το όνομά της , όπως και μία σύντομη αναφορά στα βασικά καθήκοντα σας. Θα ήταν πολύ καλύτερο να αναφέρετε αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει. Επίσης, φροντίστε να είστε προετοιμασμένοι, καθώς σε μία συνέντευξη εργασίας είναι πολύ πιθανό ο εν δυνάμει εργοδότης σας να σας ρωτήσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα καθήκοντά σας.  

Ακαδημαϊκό υπόβαθρο

Mην παραλείψετε φυσικά να  συμπεριλάβετε μία ενότητα στο βιογραφικό σας με το ακαδημαϊκό σας υπόβαθρο. Αναφέρετε τον κλάδο των σπουδών σας και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τις γνώσεις σας, όπως ξένες γλώσσες ή διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία έχετε λάβει μέρος. Έτσι, θα δείξετε ότι είστε ένας υποψήφιος που φροντίζει διαρκώς να εμπλουτίζει τις γνώσεις του και να αξιοποιεί κάθε ευκαιρία που προκύπτει.   Στη συνέχεια, μπορείτε να αναφέρετε και κάποιες άλλες πληροφορίες όπως συνέδρια που έχετε συμμετάσχει, εάν φυσικά σχετίζονται με τη θέση εργασίας ή εθελοντικά προγράμματα.   

Η εμφάνιση που πρέπει να έχει το βιογραφικό σας είναι πολύ σημαντική, καθώς θα πρέπει όλες οι πληροφορίες να είναι ανάλογα στοιχισμένες και φυσικά να μην υπάρχουν γραμματικά, συντακτικά ή ορθογραφικά λάθη. Κάνετε τώρα την κατάλληλη αναζήτηση στις αγγελίες εργασίας που σας ενδιαφέρον και διεκδικήστε κορυφαίες θέσεις εργασίας!   Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!