Ένας εργαζόμενος ενδέχεται να προχωρήσει σε αναζήτηση εργασίας για πολλούς λόγους. Μπορεί να θέλει να εξελίξει την καριέρα του ή να επιθυμεί να αλλάξει εργασιακό κλάδο. Όποιες και να είναι οι αιτίες, το σίγουρο είναι πως η αναζήτηση εργασίας και η εύρεση μίας εργασίας που μας γεμίζει, μας ικανοποιεί και μας κινητοποιεί να δημιουργήσουμε σημαντικά πράγματα, είναι διαδικασία που απαιτεί αφοσίωση, προσήλωση και χρόνο.

 

Κατά την αναζήτηση εργασίας ένας υποψήφιος πρέπει να λάβει υπόψη του αρκετούς παράγοντες. Υπάρχει η κατάλληλη εργασιακή προϋπηρεσία; Διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα; Υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για αναζήτηση εργασίας στο τρέχον χρονικό διάστημα; Μην ξεχνάμε ότι ορισμένες εταιρείες ενδιαφέρονται για μεγαλύτερη πρόσληψη προσωπικού σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, όπως για παράδειγμα εταιρείες που ανήκουν στον κλάδο του τουρισμού. Άλλο παράδειγμα είναι η εργασία στις πωλήσεις, όπου πολλές εταιρείες ζητούν περισσότερο προσωπικό κατά τη διάρκεια των γιορτών.

 

Ωστόσο, υπάρχουν τρία βασικά ερωτήματα που προτείνει η Randstad ότι πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας πριν ξεκινήσετε την αναζήτηση εργασίας ενώ εργάζεστε ήδη σε έναν συγκεκριμένο κλάδο.

 

  • Θέλετε να προχωρήσετε σε αναζήτηση εργασίας επειδή όντως το επιθυμείτε ή απλά διανύετε μία περίεργη περίοδο;

 

Πολλές φορές τα καθημερινά καθήκοντα στην εργασία ίσως φαίνονται ανιαρά και τα εκτελούμε αναγκαστικά. Εάν νιώθετε ότι βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση, μπορείτε να ζητήσετε να σας ανατεθεί ένα νέο project ή κάποια διαφορετική αρμοδιότητα από αυτές που έχετε. Ίσως αυτό σας δώσει ένα κίνητρο για να δείτε την εργασία σας από άλλη οπτική και να βελτιώσει τη διάθεσή σας. Διαφορετικά, εάν ακόμη νιώθετε ότι είστε στάσιμος και δεν σας ενεργοποιεί τίποτα, ίσως θα πρέπει να προχωρήσετε σε αναζήτηση εργασίας και να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει και σας ολοκληρώνει.

 

  • Νιώθετε ικανοποιημένοι;

 

Η ικανοποίηση στην εργασία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι κατά πόσο καταβάλλετε κι εσείς προσπάθεια να εντάξετε τον εαυτό σας στην εκάστοτε εταιρική κουλτούρα. Πριν προχωρήσετε σε αναζήτηση εργασίας, δοκιμάστε να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας με την παρακολούθηση σεμιναρίων ή με την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Ίσως αυτό να είναι αυτό που χρειάζεστε ώστε να νιώσετε ότι μπορείτε να επαναπροσδιορίσετε τη θέση σας στην εταιρεία που ήδη βρίσκεστε.

 

  • Υπάρχει χώρος για περαιτέρω εξέλιξη στην καριέρα σας εντός της εταιρείας;

 

Ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσετε με τον προϊστάμενό σας το ενδεχόμενο μίας προαγωγής. (Δείτε εδώ πώς μπορείτε να το επιτύχετε). Μία προαγωγή, πέρα από το να ανανεώνει έναν εργαζόμενο, του δίνει ταυτόχρονα νέα καθήκοντα που, εάν τα φέρει εις πέρας, αποτελεί παράδειγμα μέσα στην εταιρεία. Εάν βλέπετε ότι δεν υπάρχει χώρος για περαιτέρω επαγγελματική ανάπτυξη και δεν νιώθετε ότι μπορεί να είστε χαρούμενοι μακροπρόθεσμα, τότε η αναζήτηση εργασίας σε ένα νέο περιβάλλον ίσως να είναι η μοναδική επιλογή.

 

Η αναζήτηση εργασίας είναι μία ιδιαίτερη διαδικασία. Προσπαθήστε πρώτα να ξεκαθαρίσετε τι είναι ακριβώς αυτό που ψάχνετε και να είστε σίγουροι ότι η επαγγελματική πορεία σας θα συνεχιστεί όπως ακριβώς πρέπει.

 

Έχοντας οργανώσει κατάλληλα το επαγγελματικό προφίλ σας αλλά και το βιογραφικό σας, ώστε να αντικατοπτρίζει πλήρως αυτό που είστε, μη διστάσετε να διεκδικήσετε τις θέσεις εργασίας που σας ελκύουν.

 

Καλή επιτυχία!