Διαβάστε μια νέα αγγελία εργασίας ή ακούσατε για μια νέα θέση εργασίας στην εταιρεία όπου εργάζεστε και σκοπεύετε να προτείνετε έναν φίλο σας; Οι συστάσεις (referrals) είναι γνωστό ότι ασκούν έντονη επιρροή στις πρακτικές HR και στις διαδικασίες προσλήψεων. Εντούτοις, υπάρχουν κάποια στοιχεία που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας πριν προτείνετε έναν φίλο σας στην εταιρεία σας.

 

  1. Έχετε συζητήσει με το άτομο που θέλετε να προτείνετε για τη συγκεκριμένη θέση;

 

Ίσως αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που καλό είναι να μη ξεχάσετε: Διαβάσατε την αγγελία εργασίας που άνοιξε στην εταιρεία σας και ο πρώτος άνθρωπος που σκεφτήκατε ήταν το άτομο που σκοπεύετε να προτείνετε στον HR manager. Ωστόσο, η υποκειμενική σας άποψη δε σημαίνει ότι συμβαδίζει με τις προσδοκίες του φίλου σας. Πριν προχωρήσετε σε σύσταση, συζητήστε μαζί του ποιες ακριβώς θα είναι οι αρμοδιότητες του, γιατί κρίνετε ότι ταιριάζει με τη θέση εργασίας και τι δεξιότητες απαιτούνται. Μια ειλικρινής συζήτηση θα σας βοηθήσει να σιγουρευτείτε ότι το referral σας θα είναι επιτυχημένο.

 

 

  1. Είστε σίγουροι ότι το άτομο αυτό ταιριάζει στο συγκεκριμένο ρόλο;

 

Ενδεχομένως να κρίνετε ότι το ακαδημαϊκό υπόβαθρο και η επαγγελματική εμπειρία του φίλου σας να ανταποκρίνεται στη θέση εργασίας. Ωστόσο, είναι σημαντικό αφενός να διαβάσατε λεπτομερώς την περιγραφή της νέας θέσης εργασίας και αφετέρου να ενημερωθείτε από την ομάδα που επιθυμεί να ενσωματώσει ένα νέο άτομο ποιες είναι βασικές απαιτούμενες δεξιότητες. Παραδείγματος χάριν, μελετήστε το ενδεχόμενο η συγκριμένη θέση εργασίας να απαιτεί πέρα από hard skills και κάποια soft skills. Το άτομο που θα προτείνετε τα διαθέτει πράγματι όλα αυτά;

 

  1. Θα μπορεί να ενσωματωθεί στην κουλτούρα της εταιρείας;

 

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η ομαδικότητα είναι ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας. Το να μπορεί το κάθε άτομο να ενσωματωθεί στην κουλτούρα της εταιρείας είναι ζωτικό για την ικανότητα του να ανταπεξέλθει στην εκάστοτε θέση εργασίας αλλά και για την επιτυχία της καριέρας του. Αναλογιστείτε λοιπόν αν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ταιριάζουν στην εταιρική κουλτούρα της εταιρείας όπου τον συστήνετε.

 

  1. Τον γνωρίζετε καλά;

 

Για να είναι η σύσταση σας επιτυχημένη θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος είναι το κατάλληλο άτομο για να ενσωματωθεί στην εταιρεία. Καλό είναι λοιπόν να έχετε μια σφαιρική εικόνα για την προσωπικότητα αλλά και το υπόβαθρο του ώστε να μπορείτε να περιμένετε μια πρόσληψη!

 

  1. Εάν εργάζεται ποιος είναι ο λόγος που αφήνει την παρούσα εργασία του;

 

Αν το συγκεκριμένο άτομο δεν εργάζεται, δεν υπάρχει λόγος να σταθείτε σε αυτή την ερώτηση. Εντούτοις, αν το άτομο εργάζεται ήδη και επιθυμεί μια αλλαγή στην καριέρα του είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί να αποχωρήσει από την εργασία του καθώς και τους στόχους της καριέρας του. Είναι σημαντικό να μην παραβλέψετε αυτό το στοιχείο διότι κανείς δε θέλει το άτομο που προσλήφθηκε από δική του σύσταση να αποχωρήσει από την εταιρεία σε διάστημα μόλις λίγων μηνών.

 

  1. Η σύσταση από την πλευρά σας θα επηρεάσει την αξιοπιστία σας απέναντι στον εργοδότη;

 

Η αξιοπιστία και η κρίση σας μπορεί να ενισχυθεί από μια επιτυχημένη πρόσληψη που προτείνατε. Ωστόσο, υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος μια λανθασμένη επιλογή για να βλάψει την επαγγελματική σας εικόνα και την καριέρα σας. Βεβαιωθείτε ότι η σύσταση από την πλευρά σας θα αποφέρει οφέλη στο φιλικό σας πρόσωπο, στην καριέρα σας αλλά και στην εταιρεία για την οποία εργάζεστε.

 

  1. Αν η σύσταση δεν προχωρήσει σε πρόσληψη θα επηρεαστεί η φιλία σας;

 

Η αναζήτηση εργασίας απαιτεί υπομονή, επιμονή και προετοιμασία. Σε κάθε περίπτωση, το να μην καταφέρει ένας υποψήφιος να κερδίσει τη θέση εργασίας την οποία στόχευε είναι κάτι δυσάρεστο. Μην δώσετε πολλές ελπίδες στο άτομο που επιθυμείτε να βοηθήσετε καθώς το αν  τελικά θα προσληφθεί πιθανότατα δεν εξαρτάται από εσάς αλλά από πολλούς παράγοντες και διαφορετικούς ανθρώπους. Ξεκαθαρίστε τις καλές σας προθέσεις αλλά μείνετε ρεαλιστές και ευέλικτοι σε κάθε έκβαση.

 

  1. Θα μπορούσατε εσείς να συνεργαστείτε μαζί του;

 

Και αυτή η ερώτηση μπορεί να σας βγάλει από το δίλημμα του αν θα προτείνετε ένα φιλικό σας πρόσωπο στην εταιρεία στην οποία αναρτήθηκε μια αγγελία εργασίας. Τι θα μπορούσατε να καταφέρετε αν δουλεύατε από κοινού σε ένα project; Τι έχει να προσφέρει αυτό το άτομο στην ομάδα; Μπορεί να συνεργαστεί αποτελεσματικά; Έχει επαγγελματική συμπεριφορά και αυτοπεποίθηση;

 

  1. Ποια είναι η επαγγελματική εμπειρία του;

 

Και όταν λέμε επαγγελματική εμπειρία δεν εννοούμε μόνο την προϋπηρεσία του αλλά και το επαγγελματικό του ιστορικό. Ξεχωρίστε ποιες είναι οι δεξιότητες και εμπειρίες του που τον κάνουν τον ιδανικό υποψήφιο για την νέα αγγελία εργασίας: η συμμετοχή σε ένα μεγάλο project, η παραμονή του στο εξωτερικό, μια καινοτόμος ιδέα είναι στοιχεία που αξίζει να αναφέρετε στον recruiter με στόχο να τονίσετε την καταλληλότητα του για τη θέση.

 

  1. Θα βοηθήσετε στα αλήθεια την αναζήτηση εργασίας του;

 

Για να θέλετε να προτείνετε ένα φιλικό σας πρόσωπο στην εταιρεία όπου εργάζεστε σημαίνει αναμφισβήτητα ότι έχετε καλές προθέσεις. Ωστόσο, πριν προχωρήσετε στην προώθηση ενός βιογραφικού είναι καλό να είστε σίγουροι ότι το συγκεκριμένο βιογραφικό όντως ανταποκρίνεται στην περιγραφή της αγγελίας. Διαφορετικά, η σύσταση σας δεν θα είναι επιτυχημένη ενώ θα δώσετε την εντύπωση ότι η κρίση σας δεν ήταν η σωστή.