Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Randstad, Jacques van den Broek, καλεί τα μέλη του ΟΟΣΑ να προετοιμαστούν για τον αντίκτυπο της ψηφιοποίησης στην ανάγκη δεξιοτήτων.

Η ψηφιακή εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας οδηγεί σε εκτενή αποβιομηχάνιση και πόλωση της αγοράς εργασίας στις χώρες του ΟΟΣΑ. Συνεπώς, οι επιχειρηματίες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και εκπαιδευτικών θεμάτων πρέπει να αναλογιστούν εκ νέου τις δεξιότητες που θα χρειαστούν στη νέα εποχή και να συμβάλλουν στην προετοιμασία των εργαζομένων ενόψει των επερχόμενων αλλαγών, σύμφωνα με τον Διευθύνων Σύμβουλο της Randstad, Jacques van den Broek.

Η δήλωση του αυτή προηγείται της παρουσίας και συμβολής του στο ετήσιο συνέδριο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι και αποσκοπεί στο να επιστήσει την προσοχή των ηγετών στις τοπικές οικονομίες των χωρών του ΟΟΣΑ, όπου η ψηφιακή εξέλιξη έχει ισχυρότερο αντίκτυπο. Η Randstad λανσάρει σήμερα το "Flexibility@work 2016", μια ετήσια έρευνα για την ευέλικτη εργασία και απασχόληση. Η φετινή έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τα πανεπιστήμια της Ουτρέχτης και της Λουβέν, περιλαμβάνει τη θεματική «Το μέλλον της Εργασίας στη Ψηφιακή Εποχή, Στοιχεία από τις Χώρες του ΟΟΣΑ» και δείχνει ότι η πόλωση αυξάνεται όσο μεγαλώνει ο αριθμός των υψηλόμισθων και χαμηλόμισθων θέσεων εργασίας και μειώνεται ο αριθμός όσων αμείβονται με μεσαίες αποδοχές. Ένας σημαντικός παράγοντας για αυτή την τάση είναι οι επιδράσεις που έχει ο αυτοματισμός, η ρομποτική και η εξωτερική ανάθεση (outsourcing) πολλών θέσεων εργασίας.

«Ο αυτοματισμός της εργασίας και η εξωτερική ανάθεση σε αγορές εκτός του ΟΟΣΑ έχει σημαντική επίδραση στα κράτη-μέλη και στους εργαζομένους τους», αναφέρει ο van den Broek. «Αυτή η εξέλιξη παρουσιάζει ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις για τους υπαλλήλους, τους αρμόδιους για χάραξη πολιτικής και τους υπεύθυνους για εκπαιδευτικά θέματα, καθώς θα χρειαστεί να κατανοήσουν την ισχυρή δυναμική πίσω από τις αλλαγές αυτές και να αναπτύξουν πολιτικές που θα βοηθήσουν τους εργαζομένους όλων των επιπέδων να αποκτήσουν ικανότητες που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στην νέα εποχή υψηλής τεχνολογίας.»

Σύμφωνα με την έρευνα «Flexibility@work 2016", η αυξημένη ζήτηση για δεξιότητες STEM θα οδηγήσει σε πόλωση στην αγορά εργασίας. Όσο δημιουργούνται θέσεις εργασίας με πιο απαιτητικές δεξιότητες σε απάντηση των νέων ψηφιακών προϊόντων και της τεχνολογίας, σημειώνεται μια αντίστοιχη αύξηση σε θέσεις χαμηλής ειδίκευσης. Πράγματι, οι έρευνες δείχνουν ότι για κάθε θέση υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης, δημιουργούνται αντίστοιχα από 2,5 ως 4,4 νέες θέσεις.

Η Randstad είναι Χρυσός χορηγός του ετήσιου Συνεδρίου του ΟΟΣΑ, το οποίο έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο χώρο διεξαγωγής αποκαλυπτικών συζητήσεων για οικονομικές τάσεις, ειδικότερα όσον αφορά θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού. Φέτος, πολλοί εκπρόσωποι της Randstad θα συζητήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας "Flexibility@work 2016", Το μέλλον της Εργασίας στη Ψηφιακή Εποχή". Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε την έκθεση.