Η σύνταξη βιογραφικού είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία στην οποία καλό θα είναι να δώσετε ιδιαίτερη σημασία και προσοχή. Το βιογραφικό στοχεύει στο να πείσει ότι διαθέτετε όλες τις απαραίτητες δεξιότητες που απαιτούνται  για να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις του ρόλου για τον οποίο αιτείστε. Με το βιογραφικό σας στην ουσία ‘πουλάτε’ τα ταλέντα, τις δεξιότητες και  τα προσόντα σας.  Η σύνταξη βιογραφικού σημειώματος  θα πρέπει να προσαρμόζεται στα δεδομένα της εταιρείας/ οργανισμού που θα υποβληθεί. Για παράδειγμα, υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για τη σύνταξη βιογραφικού για μεταπτυχιακό και διαφορετικοί για τη σύνταξη βιογραφικού για εργασία. Στην περίπτωση αυτή,  ένα βιογραφικό θα πρέπει να:

  1. Περιέχει λογικά τοποθετημένα τα προσωπικά σας στοιχεία: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση, διεύθυνση, τηλέφωνο, email (ειδικά η αναγραφή του email κρίνεται απαραίτητη). Καλό θα ήταν το όνομά σας να είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από το υπόλοιπο κείμενο καθώς είναι σημαντικό για τον συνεντευκτή να γνωρίζει το όνομα, το βιογραφικό του οποίου διαβάζει.  Για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σχετικά με την αξιολόγηση του βιογραφικού, είναι σημαντικό το στέλεχος που θα διαβάσει το βιογραφικό σας να μπορεί να βρει εύκολα όλες τις σχετικές λεπτομέρειες . Για παράδειγμα όταν χρειαστεί να καταγράψετε τη χρονική διάρκεια για μία θέση εργασίας μπορείτε να επιλέξετε να γράψετε το μήνα και έτος εργασίας σας για να διευκολύνετε την αξιολόγηση σας. Η  εθνικότητα καλό θα ήταν να αναφέρεται μόνο στην περίπτωση που κάνετε αίτηση στο εξωτερικό και οι στρατιωτικές υποχρεώσεις μόνο για τους άντρες.
  2. Είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της δουλειάς στην οποία στοχεύετε. Καλό θα ήταν να διαβάσετε προσεκτικά την περιγραφή της θέσης και να παρουσιάσετε τις δεξιότητες σας που είναι σχετικές με  τη θέση. Εκτός από την περιγραφή του ρόλου, καλό θα ήταν να κάνετε μια έρευνα και για την εταιρεία η οποία ψάχνει προσωπικό και να μάθετε πληροφορίες για τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται,  την κουλτούρα της αλλά και τα χαρακτηριστικά που αναζητά από έναν μελλοντικό εργαζόμενό της. Για να το πετύχετε αυτό μπορείτε να δημιουργήστε  μια ‘λίστα δεξιοτήτων’, ώστε να χρησιμοποιείτε κάθε φορά αυτές που σχετίζονται με την εκάστοτε θέση.
  3. Περιλαμβάνει την εργασιακή σας εμπειρία (με σύνοψη αρμοδιοτήτων ανά θέση που να περιγράφουν τις αποκτηθείσες δεξιότητες). Δημιουργήστε μια λίστα με τους προηγούμενους ρόλους που είχατε αναλάβει και συμπεριλάβετε τις θέσεις προσωρινής απασχόλησης καθώς και τις εθελοντικές, ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη. Αναφέρετε τον τίτλο της θέσης, την επωνυμία της εταιρείας, την ημερομηνία που ξεκίνησε και έληξε η συνεργασία με την εκάστοτε εταιρεία  και μια σύντομη περιγραφή των αρμοδιοτήτων σας.
  4. Συμπεριλαμβάνει την εκπαίδευσή σας καθώς και τις δεξιότητες συστημάτων (γνώση Η/Υ, κτλ). Μην παραλείψετε να αναφέρετε τα σεμινάρια που έχετε παρακολουθήσει και τα πιστοποιητικά που έχετε αποκτήσει.
  5. Περιέχει λέξεις-κλειδιά που θα τραβήξουν την προσοχή του αξιολογητή και θα τον βοηθήσουν να σας ‘χαρτογραφήσει ’εύκολα και γρήγορα, είναι γραμμένο με σύντομες προτάσεις και περιέχει πολλές κουκίδες. Αναφέρει πρώτα τα δυνατά σας σημεία.
  6. Είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα και να μην περιλαμβάνει επαγγελματική διάλεκτο και συντομογραφίες.
  7. Είναι σύντομο και περιεκτικό -όχι πάνω από 2 σελίδες
  8. Περιέχει ακριβείς πληροφορίες
  9. Έχει απλή δομή, είναι ευπαρουσίαστο, ευανάγνωστο, περιεκτικό και  ορθογραφημένο. Τα λάθη στην ορθογραφία είναι αυτά που μπορεί να κάνουν το βιογραφικό σας να απορριφθεί. Ένα κακογραμμένο βιογραφικό δημιουργεί κακή εντύπωση γι’ αυτό διπλό-τσεκάρετε ότι έχετε καταγράψει την επωνυμία της εταιρείας σωστά αλλά και των εταιρειών στις οποίες εργαστήκατε στο παρελθόν.

Επίσης, καλό θα ήταν:

  1. Να γίνει η σύνταξη βιογραφικού στα αγγλικά αν η αγγελία της θέσης εργασίας είναι γραμμένη στα αγγλικά  ή στα ελληνικά, αν αντίστοιχα η αγγελία εργασίας περιγράφει το ρόλο στα ελληνικά. Αν στοχεύετε σε θέσεις εργασίας σε πολυεθνικές εταιρείες καλό θα ήταν το βιογραφικό σας να είναι γραμμένο στο αγγλικά.
  2. Στο τέλος του βιογραφικού να συμπεριλάβετε τη φράση: ‘Συστατικές επιστολές διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν.’ Η διαδικασία των συστάσεων μπορεί να φαίνεται κάτι απλό, όμως είναι κάτι πολύ σημαντικό. Οι άνθρωποι που θα επιλέξουμε για να μιλήσουν για εμάς, πρέπει να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για εμάς και τις ικανότητές μας και να έχουν έμπρακτη απόδειξη των δεξιοτήτων μας. Πριν λοιπόν συμπεριλάβετε τη συγκεκριμένη φράση στο βιογραφικό, σιγουρευτείτε πως οι άνθρωποι που θεωρείτε πως μπορούν να δώσουν συστάσεις για εσάς θέλουν και έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.
  3. Να δημιουργήστε μια λίστα με τα χόμπυ σας και τα ενδιαφέροντά σας. Η λίστα αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει ενδιαφέροντα που προβάλλουν τις θετικές πτυχές του εαυτού σας. Συμπεριλάβετε πρωτότυπες ασχολίες θα σαν κάνουν να ξεχωρίσετε. Προσέξτε τα συμπεράσματα που μπορεί κανείς να βγάλει από τις δραστηριότητες με τις οπoίες ασχολείστε τον ελεύθερο χρόνο σας. Προσπαθήστε να αναφέρετε αυτές που δείχνουν ότι μπορείτε να συνεργαστείτε με άλλους και να λειτουργήσετε ως μέλος μιας ομάδας. Οι εταιρείες αναζητούν εργαζομένους ικανούς να συνεργάζονται με τους γύρω τους και  να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πραγμάτων, όταν κρίνεται απαραίτητο. Ενδιαφέροντα που σκιαγραφούν ένα θετικό προφίλ είναι: το να είναι κανείς αρχηγός της ομάδας ποδοσφαίρου ή να ηγείται μιας φιλανθρωπικής ομάδας κα.
  4. Το βιογραφικό σας σημείωμα να περιλαμβάνει μια μικρή παράγραφο 2-3 σειρών , η οποία θα αποτελεί μια μικρή περιγραφή σας, σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν απαιτεί να υποβάλλετε  συνοδευτική επιστολή  (cover letter)  ή αυτο-περιγραφική έκθεση. Η περιγραφή θα πρέπει να είναι πρωτότυπη και καλογραμμένη και να περιγράφει με σαφήνεια τους στόχους και τις επαγγελματικές προσδοκίες σας. Μιλήστε σε α’ ή γ’ πρόσωπο και αναφέρετε συνοπτικά ποιος είστε, την εκπαίδευσή σας, τις βασικές σας δεξιότητες και την εμπειρία σας καθώς και τους μελλοντικούς επαγγελματικούς σας στόχους. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε θετικές λέξεις όπως ‘προσαρμοστικός, ‘αποφασιστικός, άνθρωπος με αυτοπεποίθηση’.
  5. Να διαβάσετε το βιογραφικό σας σαν να ήσασταν ο εργοδότης που βρίσκεται στη διαδικασία εύρεσης προσωπικού. Έχετε κριτική ματιά ως προς τις πληροφορίες και τη μορφή του κειμένου και αναρωτηθείτε αν είναι αρκετά επαγγελματικό.
  6. Να δώσετε το βιογραφικό σας σε κάποιον άλλο να το διαβάσει. Ζητήστε τη γνώμη του για το αν θα προσέθετε ή θα αφαιρούσε κάτι.
  7. Να μπείτε στην ιστοσελίδα της εταιρείας και ελέγξτε αν απαιτείται η υποβολή κάποιου συμπληρωματικού εγγράφου. Μερικές εταιρείες ζητάνε να δουν δείγματα της δουλειάς σας (όπως για παράδειγμα άρθρα που πιθανόν έχετε συντάξει).
  8. Να είστε ειλικρινής. Αν έχετε τις ικανότητες να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις του ρόλου τότε δεν θα χρειαστεί να πείτε ψέματα για να την αποκτήσετε.
  9. Να δείξτε πάθος για την εργασία σας και για τα ενδιαφέροντά σας.

Τέλος, υπάρχουν 2 είδη βιογραφικών που θα μπορούσατε να συντάξετε, το βιογραφικό ‘δεξιοτήτων’ και το χρονολογικό βιογραφικό. Το βιογραφικό ‘δεξιοτήτων’:

  • Συνδέει τις δεξιότητες με τις θέσεις για τις οποίες αιτείστε. Εστιάζει στο τι έχετε κάνει και όχι πού και πότε το κάνατε.
  • Χρησιμοποιείται για τη σύνταξη βιογραφικού για φοιτητές που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας  ή για ανθρώπους που έχουν  παραμείνει  για πολύ καιρό εκτός εργασίας.
  • Χρησιμοποιείται σε περίπτωση που έχετε κενά στην εργασιακή σας εμπειρία ή το εργασιακό σας υπόβαθρο περιλαμβάνει θέσεις διαφορετικού αντικειμένου.
  • Ελαχιστοποιεί τη χρήση ημερομηνιών, οπότε ενδείκνυται για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας με μεγάλη εργασιακή εμπειρία.

Ένα χρονολογικό βιογραφικό:

  • Kαταγράφει όλες τις προηγούμενες θέσεις εργασίας σας και την εκπαίδευσή σας, ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη. Με αυτού του είδους το βιογραφικό εστιάζετε στην εργασιακή σας εμπειρία παρουσιάζοντας λεπτομερώς  τις αρμοδιότητές σας.
  • Χρησιμοποιείται σε περίπτωση που θέλετε να συνεχίσετε την καριέρα σας μένοντας στον ίδιο εργασιακό κλάδο.
  • Θέλει να υπογραμμίσει την επαγγελματική σας πρόοδο ή την σταθερή επαγγελματική πορεία σας.
  • Θέλει να τονίσει το πόσο πιστοί έχετε υπάρξει σε μια εταιρεία στην καριέρα σας και πόσο πρόσφατη εργασιακή εμπειρία έχετε.

Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές και είναι σίγουρο ότι το βιογραφικό  θα σας ανοίξει το δρόμο όχι μόνο για την πολυπόθητη συνέντευξη αλλά και για την καριέρα που ονειρεύεστε!